Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

Věřila jsem, zbyly mi oči pro pláč. Influenceři reagují na neschválení manželství pro všechny

Slzy, rozhořčení a zklamání. Tak na výsledek hlasování o manželství pro všechny reagují čeští influenceři. Místo manželství totiž stejnopohlavní páry budou moct uzavírat pouze partnerství, neprošla ani možnost společné adopce. „Bohužel k tomu nebyla politická vůle. Já si myslím, že v daný okamžik se přijalo něco, co není úplně šťastné,“ řekl pro Antiyoutuber.cz poslanec Ivo Vondrák.
  14:00

Rozhodnutí poslanců, že páry stejného pohlaví mohou místo manželství uzavírat partnerství a místo adopce mají pouze možnost přisvojení, vyvolala řadu reakcí, převážně negativních a smutných, i mezi influencery.

„V červnu máme svatbu a fakt jsem věřila v to, že bude všechno schváleno,“ řekla pro Antiyoutuber.cz influencerka Štěpánka Zaspalová. Rozhodnutí poslanců prý obrečela. Minulý rok se zasnoubila se svou partnerkou Alžbětou.

Velmi zklamaný byl také youtuber Karel „Kovy“ Kovář, který na svém Instagramu vyjádřil svůj postoj k výsledku hlasování. Kovář má snoubence a nijak se netají tím, že bojuje za práva homosexuálů. Také jeho se proto dotklo, když poslanci neschválili požadavky homosexuálů.

„Prošel takzvaný ,ukrajovák´, některá práva byla narovnána, jiná ne. K rovným sňatkům to má na míle daleko. Stejná práva to nejsou. Stejný název to není. V očích státu i této Sněmovny jsme stále lidmi 2. kategorie,“ reagoval na výsledek hlasování Kovář. Youtuber také zdůraznil, že v příštím roce budou mít všichni opět možnost rozhodnout u volební urny, jaká bude další Sněmovna.

Na výsledek hlasování reagoval také youtuber Jakub Steklý alias Stejk, který sice není homosexuál, i tak se ho ale zamítnutí některých práv homosexuálů očividně velmi dotklo. Kritizoval některé poslance a také strany, které se rozhodly novelu zákona nepodpořit a na svém Instagramu dokonce zveřejnil tabulku, kde bylo přehledně popsané, která strana podpořila svými hlasy práva homosexuálu.

„Žijeme ve státě, kde si bratranec může vzít legálně svoji sestřenici, ale nedej bože, kdyby se chtěly vzít dvě holky,“ reagoval na výsledek hlasování Steklý. Ten zároveň veřejně vyjádřil nesympatii k bývalé ministryni financí Aleně Schillerové, kterou označil jako lhářku.

Své zklamání z výsledku hlasování dal najevo také bývalý člen hnutí ANO a současný nestraník Ivo Vondrák, který se nechal slyšet, že novelu zákonu podpoří, ale byl by rád, kdyby v něm nebyly žádné pozměňovací návrhy.

„Bohužel k tomu nebyla politická vůle. Já si myslím, že v daný okamžik se přijalo něco, co není úplně šťastné, protože to neřeší ty požadavky, které zaznívaly ze strany komunity, která chtěla manželství pro všechny. Na druhou stranu, je tam nějaký posun, který naopak může některé věci usnadnit. Já ale nejsem zastáncem takovýchhle všelijakých kompromisů, které potom zatemňují podstatu takového zákona,“ řekl pro redakci Antiyoutuber.cz Vondrák. Každý zákon prý ale může projít novelou a není proto ještě nic ztracené.

Podle některých lidí je ale dobře, že Poslanecká sněmovna neschválila homosexuálům práva, kterých se dožadovali.

„Představ si, že máš dvě mámy nebo dva táty. Asi spíš ne, díky. Adopce dětí u takového páru není možná a tak je to ok. Proč by se dětem mělo ukazovat, že je to správně, když to v přírodě správně není? Jste nepřirození a ještě chcete svá práva?“ reagovali na hlasování poslanců někteří lidé na sociálních sítích.