Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Prague Pride | foto: ČTK

Praha se na týden rozzářila duhovými barvami. Začal třináctý ročník festivalu Prague Pride

Začal oblíbený festival hrdosti LGBTQ+ komunity Prague Pride. Mnozí si s ním spojují především duhový průvod, kterým festival vrcholí. Celý týden se můžete těšit na mnoho zajímavých diskuzí, výstav, filmů a večírků.
  17:02

Festivalová sezona je v plném proudu a ulice Prahy se od pondělí 7. srpna rozzářily barvami duhy. Do hlavního města se už po třinácté vrátil Prague Pride, tedy LGBTQ+ festival hrdosti. Festival patří mezi největší kulturní akce v Česku, trvá celý týden a nabídne bohatý program v podobě více než 180 akcí na různých pražských místech.

Tématem letošního festivalu jsou tradice. Na první pohled překvapivé téma si pořadatelé zvolili z prostého důvodu. Mnohdy pevně zažité tradice jsou podle nich mnohdy vytvořené relativně nedávno, zatímco LGBT+ komunita byla na světě vždy. „Život LGBT+ lidí vzniká v historii, kontextu a tradici. Patříme sem. Jsme tradiční,“ uvádějí pořadatelé.

Pravděpodobně každý si s festivalem spojí primárně sobotní průvod z Václavského náměstí na Letnou. Pride Parade začíná v 11:30 a po něm následuje bohatý hudební program. Pochodem však festival hrdosti pouze vrcholí a celý týden se v metropolí bude konat mnoho zajímavých akcí. Kompletní program si můžete prohlédnout na webových stránkách festivalu. Celý týden si například můžete prohlédnout výstavu studentských fotografií na Hollaru nebo výstavu v Pride Café Tělo/Barvy/Stud, která zpochybňuje zavedené normy.

Na Střeláku to včera žilo a i dneska tu jedeme až do rána! Dorazíš? ✨

Village otvíráme ve tři a vstup bude zdarma A až Village ve 22 hodin zavře a tobě se ještě nebude chtít domů, přesuň se o pár metrů vedle do Pride Clubu Bude otevřený od 22 h až do rána přímo na Střeláku v KKAFE

line-up
22:00 @kistenn8
23:30 @n_e_v_i_n_n_o_s_t
1:30 @vikivalda92

Mrkni na celý program festivalu na festival.praguepride.com

.

#praguepride #praguepride2023 #pridevillage #prideclub

8. srpna 2023 v 14:29, příspěvek archivován: 8. srpna 2023 v 15:50

Program je také plný zajímavých diskuzí. Celým festivalem se nese téma tradice a proto je jedna z diskuzí věnována otázce, zda je Pride tradiční. Dalšími tématy diskuzí jsou například plánování tradiční rodiny, co dělá Evropská unie pro práva queer komunity, partnerskému násilí nebo třeba nutriční poradenství pro děti.

Celý týden je ke zhlédnutí také mnoho filmů a z kina Edison se na týden stane Pride Cinema. Jedním ze zajímavých titulů je například Služka, která bude hrát v 16:30 ve čtvrtek nebo Turné ve stejný čas v pátek.

K Prague Pride bezpochyby patří také party a každý den se bude konat minimálně jedna. Například ve čtvrtek v klubu Friends se bude konat Extra Travesti Show With Crazy Goddess, na které nebudeme chybět. V pátek se bude konat parties rovnou 11 a my se nejvíce těšíme na Barbie Rave v PM Clubu, na kterém bude hrát populární DJ Kewu.

Prague Pride se koná od roku 2011 a byl impulsem k založení stejnojmenného spolku, za kterým stojí LGBT+ aktivisté. Letošní ročník festivalu se jako obvykle koná pod záštitou hlavního města. Právě proto od pondělí visí na budově Novoměstské radnice duhová vlajka.

Na festivalu nás můžete potkat na různých místech a my vám na sociálních sítích budeme pravidelně dávat vědět, kam se zrovna chystáme. Těšíme se na vás!