Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Red Bull Soundclash: Bitvu rapperů nakonec vyhrál Rest, přivedl si sbor seniorů

Ve čtvrtek večer se proti sobě na pódiu postavili rappeři Redzed a Rest v unikátní soutěži Red Bull Soundclash. Jako tajní hosté vystoupili Stein27 a sbor seniorů. Rap battle nakonec vyhrál Rest. Ač podle mnohých lepší výkon předvedl Redzed, fanoušků Resta jednoduše dorazilo víc, což mu zásadně pomohlo k vítězství.
  13:44

Dva umělci, dvě stage, jeden vítěz. Ve čtvrtek večer se proti sobě postavili rappeři Redzed a Rest v unikátním rap battlu v soutěži Red Bull Soundclash. Před pražským Forem Karlín se tvořily fronty už po šesté hodině, ač hlavní program začínal až v devět hodin. Celá akce totiž měla přinést naprosto unikátní show, která v Česku nemá obdoby.

Večer otevřel DJ a producent NobodyListen, který zahrál nejznámější rapové skladby současné doby. Ač se návštěvníci od začátku dobře bavili, nemohli se dočkat svých oblíbenců, které přišli podpořit. Hala se automaticky rozdělila na dvě strany. Naproti sobě byla dvě pódia, každé vyhrazené pro jednoho ze soutěžících. Od začátku tak bylo jasné, koho budou návštěvníci podporovat.

Redzed a Rest se utkali v šesti kategoriích. Jako první byl takzvaný warm up, kdy umělci vystoupili se třemi nejoblíbenějšími skladbami. Battle zahájil Redzed a fanoušci byli od začátku jako u vytržení. Bylo tak jasné, že to Rest nebude mít jednoduché. Následoval cover, kdy interpreti na pódium přinesli nejznámější světové skladby nahrané do jimi preferovaného žánru.

O tom, kdo vyhraje, rozhodovali sami diváci, respektive to, jak byli hlasití. Moderátoři je v podstatě po každém kole vyzývali, aby křičeli tak hlasitě, jak umí a mikrofony rozmístěné po celé hale měřily, který tým je nejhlasitější. Brzy se ukázalo, že favoritem večera je Rest. Nezaujatému divákovi by se mohlo zdát, že lepší show předváděl Redzed, jeho fanoušků bylo v hale jednoduše méně. Jeho fanoušci jsou z velké části zahraniční a je otázkou, zda i kvůli tomu jich na Red Bull Soundclash dorazilo méně.

Redzed se však nevzdával a už vůbec ne jeho fanoušci. Ve třetím kole si měli interpreti vybrat jednu z vlastních skladeb, kterou mu protivník v půlce „vezme“ a dokončí ji podle sebe. Nejeden fanoušek rapu vyzdvihuje především lyrické schopnosti Resta, což potvrdil i tentokrát, když originálně navázal na Redzedovu skladbu. Ve čtvrtém kole pak musel každý interpret odehrát jednu svou skladbu v jiném žánru a už tehdy bylo mnohým v hale jasné, že soutěž vyhraje Rest.

Pravděpodobně největším překvapením večera bylo páté kolo, kdy si měli interpreti přivést někoho na pomoc. Redzed si na pódium pozval brněnského rappera Steina27, který vystoupil s remixem skladby Škodit. Rest však překvapil pravděpodobně každého v sále. Na pódium totiž pozval sbor seniorů ze spolku Elpida, kteří vystoupili společně s ním. „Tohle jsem fakt nečekal. Super nápad, trochu mě to i dojalo,“ popisuje jeden z návštěvníků.

Celým večerem provedli rapper Orion a Zuzana Tvarůžková. Moderátorská premiéra Oriona byla jedním z největších překvapení večera. Zůstal jako obvykle autentický a celé publikum bavil vtipy a jednoduše tím, jaký je. „Sice jsem fandila Restovi, to nejlepší ale předvedl Orion. Sice to vypadalo jako taková sázka na nejistotu, ale fakt to byla správná volba,“ popisuje jedna z účastnic.

Redzedovi nakonec nepomohla ani velkolepá show ani vystoupení Steina27. Jak mnozí očekávali, rapový battle nakonec vyhrál Rest. Atmosféra celé akce byla naprosto neopakovatelná, fanoušci byli jako u vytržení a fandili svým favoritům až do konce. Forum Karlín má kapacitu až tři tisíce návštěvníků a pořadatelům se ji povedlo v podstatě celou vyprodat. Někteří už po skončení spekulovali, zda se budou moct těšit na další podobný battle, rádi by prý viděli Yzomandiase nebo Nik Tenda.