Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Z redakce do klece: Konečně budu zápasit, netrénuji už ale tolik intenzivně a zhubl jsem 20 kilo

Po několikaměsíčním čekání konečně přišel čas, kdy nastoupím do svého prvního MMA zápasu. Mým soupeřem bude tentokrát DJ Nowix, který také nikdy nezápasil. Od mé první přípravy jsem zhubl dvacet kilo a myslím si, že jsem připravený. Netrénuji ale tentokrát tolik intenzivně a měl jsem také možnost mluvit na tiskovce. Do zápasu zbývá už pouhý týden.
  16:00

Na podzim v loňského roku jsem se připravoval na svůj první zápas v MMA. Měl jsem se utkat s rapperem Nenym na třetím galavečeru organizace Red Face, ale turnaj byl přeložený. I když jsem se tři měsíce intenzivně připravoval, nemohl jsem tu dlouhou přípravu nijak zúročit. Poté přišla nabídka na další zápas, ale ani k tomu nakonec nedošlo. Zápasit ale nakonec budu na čtvrtém galavečeru v Pardubicích a zápas už je téměř za rohem.

Vedení organizace Red Face mi oznámilo, že se mi chce v kleci postavit pardubický DJ Martin „Nowix“ Novák, který prý také ještě nikdy nezápasil. Protože jsem trénoval i poté, co byl můj zápas zrušený, řekl jsem si, že je to skvělá příležitost a nabídku zápasu jsem přijal. Zdravotní komplikace mi ale nedovolily trénovat na maximum, ale to mi nijak zvlášť nevadí. Když jsem totiž přišel po dlouhé pauze zpět na trénink, zjistil jsem, že si většinu věcí, které jsem se v první přípravě naučil, stále pamatuji. Nebylo proto těžké se rychle dostat zpátky do tempa, ve kterém jsem byl kdysi. Trochu jsem se obával, jestli nebudu mít špatnou fyzičku, ale jak se ukázalo, ani fyzička mi za tu dobu neodešla. Opět jsem se proto pustil do trénování pod vedením Tomáše Pelešky, který mě dokázal výborně připravit na můj první zápas. Protože už se v zápasnickém prostředí pohybuji nějaký ten pátek, nevadí mi se občas trochu utrhnout ze řetězu.

Samozřejmě mám ale i nadále různé nedostatky, na kterých je třeba pracovat i po zápasu. Musím ale upřímně říct, že i když netrénuji tolik intenzivně, jako v první přípravě, jsem na zápas s Novákem rozhodně připravený. Měl jsem také možnost zúčasnit se úvodní tiskové konference k čtvrtému galavečeru Red Face. I když jsem předem věděl, že většinu zápasníků tvoří bizarní lidé, stejně to byla síla. Z blízkosti jsem sledoval, jak na sebe zápasníci skáčou, mlátí se na pódium a někdy z toho až šel mráz po zádech. V tu chvíli jsem doufal, že Novák bude alespoň trochu normální a vše se obejde bez nějakých zbytečných potyček. Musím říct, že mě mile překvapilo, když jsem zjistil, že to můj soupeř bere zcela vážně a sportovně. „Myslím, že už tu bylo dost komedie a my to chceme vzít s Kubou trošku seriózně,“ řekl Novák na tiskovce.

Také náš první staredown se obešel bez jakékoliv potyčky. Schválně jsem se soustředil na to, abych ani na chvíli neuhnul pohledem. Už samotný staredown totiž dokáže ovlivnit samotný vývoj zápasu. Pokud totiž ze soupeře cítíte strach a nervozitu, většinou víte, že se střetu s vámi obává a dodá vám to samozřejmě veliké sebevědomí. Upřímně si myslím, že Novák strach má a i když se snažil tvářit drsně, cítil jsem z něj obrovskou nervozitu. Ta se ale pomalu začíná projevovat také na mě. Zápas totiž bude už příští týden a já samozřejmě počítám s tím, že tlak a nervozita bude den ode dne větší a větší. Už jsem si tím ale jednou prošel a myslím, že s tím tentokrát dokážu pracovat mnohem lépe. Navíc vynechávám ranní tréninky, takže mám mnohem více času na spánek, který bude v posledním týdnu velmi důležitý.

S Novákem budeme zápasit ve stanovené váze 77 kilogramů. V tuto chvíli už mám přesně takovou hmotnost, za což jsem rád, protože se nemusím poslední dny před zápasem zbytečně zabývat shazováním váhy. Když jsem v září začínal s první přípravou, vážil jsem 96 kilogramů, takže se mi podařilo zhubnout bezmála 20 kilogramů. Síla mi ale zůstala a daleko lépe se mi nyní zápasí, protože jsem o hodně rychlejší a mrštnější než na začátku. Hodně lidí se mě ptá, jestli si myslím, že Nováka porazím. Já jsem přesvědčený, že ano, protože jsem se v zápasení opravdu našel a naučil jsem se při boji vyhodnocovat situace tak, abych se vyhnul zbytečným potížím. Je to ale věc, na které jsem pracoval opravdu dlouho, ale můj soupeř si stihl k MMA pouze lehce přičichnout. Navíc mám také výškovou převahu a delší ruce, což hraje také v můj prospěch. Samozřejmě Nováka nepodceňuji a do zápasu dám všechno, ale v hlavě jsem si nastavil jasný cíl, vyhrát.

Témata: Jakub Šorm