Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav

Mladá ODS se odkazuje na slova českého rappera Rohonyho. Ten teď reaguje, je mu z nich prý zle

Na kongresu ODS představila plány do budoucna i její mladá odnož. Jako pozdrav její zástupci zvolili slova českého rappera Rohonyho, který se proti nim teď ohradil. Prý si nepřeje, aby jakákoli politická strana k agitaci používala jeho slova. Zástupci Mladé ODS na vyjádření nereagují.
  15:28

Minulý víkend se v Ostravě konal kongres ODS. Místo předsedy největší vládní strany už po šesté obhájil Petr Fiala, žádné velké změny se nekonaly. Premiér při projevu vyslovil také plán, že se ODS chystá vyhrát jak letošní Eurovolby, tak volby do Poslanecké sněmovny příští rok. K tomu však bude potřebovat i sympatie prvovoličů, který bude v příštím roce rekordní počet. Mladá ODS se proto rozhodla je oslovit takovým jazykem, který znají ze sociálních sítí. Ne všichni jsou však fanoušky některých výroků.

„Zdravím, zdravím,“ říká předseda Mladé ODS Michal Chládek na 31. kongresu ODS. „Dobrý dopo,“ odpovídá první místopředsedkyně Mladé ODS Kateřina Lodrová. „Asi se ptáte, proč zdravíme zrovna takhle. No, tohle je pozdrav, který teď zná v podstatě každý mladý v České republice. Proto jsme tady právě my, Mladá ODS, víme totiž jak a jakým způsobem komunikovat s mladýma a zároveň jim naslouchat,“ vysvětluje dvojice. Šlo o jedno z prvních veřejných vystoupení Mladé ODS, což je v podstatě reinkarnovaní Mladí občanští demokraté. Proslov dvojice byl zaměřený především na představení plánů a aktivit spolku.

Mladá ODS chce oslovit až 400 tisíc nových voličů, kteří dospěli a dospěji v letech 2021 až 2025 a půjdou k volbám do Poslanecké sněmovny poprvé. „Právě oni můžou reálně rozhodovat o tom, kam naše země bude směřovat. Aby do toho šli s námi, je potřeba je přizvat k formování pravicové politiky a vize na následující desetiletí,“ vysvětlují. Prý mladé chtějí oslovit například prostřednictvím různých akcí, například debat nebo grilovaček. Zaujmout mladé se snaží ale i přes sociální sítě, kde se především na TikToku snaží interpretovat nejnovější internetové trendy. V některých případech se jim to dle ohlasů daří lépe, jindy méně.

Vyjádření ke kongresu ODS

20. dubna 2024 v 16:27, příspěvek archivován: 22. dubna 2024 v 12:45

V případě projevu na kongresu v Ostravě se jim to ale podařilo podle reakcí nejméně. Onen populární pozdrav, který zná každý mladý v Česku, tedy „zdravím, zdravím, dobré dopo“, totiž původně pochází z úst rappera Adama Rohonyho, který vystupuje pod přezdívkou Rohony. V současné době ještě stále zažívá velký boom na sociálních sítích nejen díky hudbě, ale i působení na sociálních sítích, kde tvoří vtipná videa. Už od minulého roku také natáčí sérii videí Návrat krále, která má dokumentovat jeho cestu návratu k fotbalu a právě z ní také zmíněný pozdrav pochází. Je pravda, že pozdrav zná téměř každý mladý v Česku, mnozí z těch, kteří ho používají, mnohdy ani nevědí, že pochází z úst známého rappera.

Možná se někomu použití na kongresu ODS zdálo vtipné, Rohony má opačný názor. „Dostalo se ke mně video z kongresu politické strany ODS, kde používají můj pozdrav, který jsem vytvořil. Je mi absolutně nepříjemné, že se tento pozdrav používá k nějaké politické agitaci, jelikož mé veřejné vystupování je čistě umělecké a sám se i apoliticky prezentuju,“ vysvětluje na Instagramu Rohony. Prý by byl nerad, kdyby jakákoli politická strana používala jeho osobu k ovlivňování ostatních. „Bylo mi z toho videa zle a chtěl bych se od toho distancovat,“ dodává Rohony.

Podobně jako Rohony na video reagovali i jiní mladí. Mladá ODS za daný proslov není kritizovaná jen kvůli politickým preferencím diskutujících, ale i kvůli užití Rohonyho pozdravu. Rohony má totiž na sociálních sítích opravdu značnou podporu a velká část jeho příznivců se považuje za skalní fanoušky. „Dobrý dopo... Takové to, když chcete oslovit mladé, ale napíše vám to nějaký mileniál. Působí to hodně autenticky,“ píše jeden z nich. „To si dělají srandu, ne,“ píše další. Komentáře jsou v podstatě totožné.

Redakce Antiyoutuber.cz Mladou ODS s prosbou komentář k celé situaci kontaktovala. Do doby zveřejnění článku však předseda Chládek nereagoval.