Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Vzalo jim to srdce, vzalo jim to hlas. Song Sparty vládne žebříčkům, cení ho i fanoušci Slavie

Song „Letná“, oslavující fotbalovou Spartu, se rychle proměnil v fenomén přesahující hranice samotného fotbalu. Píseň si získala oblibu i fanošků jiných týmů, dokonce i Slavie. Na YouTube a Spotify song dominuje trendům, její popularita se projevila i v oslavách hokejových mistrů světa, a dokonce ji chválil i Jaromír Jágr. Rapper Adam Rohony, který za skladbou stojí, svým vlivem na sociálních sítích a úspěchem svého album „Superfly“, přitahuje pozornost mladší generace a posiluje image Sparty jako více než jen fotbalového klubu, ale jako značky životního stylu.
  11:37

„Vzalo mi to srdce, vzalo mi to hlas a to se stává, když máš něco rád,“ zpívá rapper Adam Rohony v songu Letná, který vznikl k oslavám ligového titulu fotbalové Sparty. Co začalo jako písnička pro klub a fanoušky se teď stává fenoménem. Na sociálních sítích vznikají s písničkou stovky editů a co víc, song přesahuje hranice samotné Sparty.

„Jsem sice Slávista, ale tenhle song je top,“ píše jeden z fanoušků největšího rivala pod jedno z videí na TikToku. A není sám, podobných jsou desítky. Mimo to se song drží na prvním místě trendů českého YouTube, trenduje i v žebříčků největších hitů na českém Spotify.

Poprvé dala Sparta na své profily song Letná poté, co si Sparta výhrou v Mladé Boleslavi pojistila titul. Šlo o video z kabiny, kde kromě slavícího týmu byl právě i rapper Rohony, vedle kterého se na songu podílel i DJ Manene. A úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Za den mělo video na Instagramu přes jeden milion zhlédnutí. „Sparta přestává být fotbalový klub ale začíná být životní styl,“ komentuje jeden z fanoušků Sparty.

„Za necelých pět dní po uveřejnění skladba, která vévodí žebříčkům napříč streamovacími platformami, přesáhla hranici jednoho milionu přehrání. Letná pronikla i mimo sparťanskou bublinu, stala se součástí oslavu hokejových mistrů světa a oblíbil si ji také Jaromír Jágr, který se o své nadšení podělil se svými sledujícími na Instagramu,“ píše Sparta na svém webu. Song mimo jiné zpívali i čeští hokejoví reprezentanti, když v pražském baru Kozička slavili titul mistrů světa.

Rohony navíc svou hudbou a prezencí na sociálních sítích k letenskému fotbalovému klubu láká své fanoušky z generace Z. „Pro mého syna a jeho spoluhráče z Střešovic je vrcholem ACS oslav tahle fotka… Rohony je absolutní fenomén. A pro značku Sparta veliký dar,“ napsal na svůj profil na sociální síti X marketingový ředitel Sparty Kamil Veselý.

Rohony zažívá boom, jeho album Superfly, které vyšlo minulý rok, je extrémně úspěšné na Spotify, jeho koncerty se těšily velké účasti. Mimo to je populární na sociálních sítích, aktivní je i na HeroHero. Na svých profilech rozvíjí sérii Návrat krále, kde ukazuje svůj život, ve kterém se hojně prolíná fotbal. Do svých dílů si zve i hosty, například influencera Jakuba Enžla, ale naposled i herečku Danu Morávkovou, jejího syna učil hrát fotbal.