Středa 8. května 2024, Den vítězství

Šedesát let ve vězení pro youtuberku. Týrala své děti, brala jim postele a do ran jim sypala pepř

Autorka YouTube kanálu 8 passengers a matka šesti dětí Ruby Franke půjde do vězení. Spolu se svou kamarádkou Jodi Hildebrandt byla soudem v Utahu odsouzená za týrání dětí. Ze strany prokurátora případu dokonce zaznělo i přirovnání, že děti trpěly „jako v koncentračním táboře“. Matka, která tvrdí, že byla posedlá temným klamem, měla své děti mimo jiné bít, svazovat je a sypat jim do ran pepř. Proti trestu, který ji do vězení pošle na čtyři až šedesát let, se může odvolat.
  11:30

Ruby Franke, youtuberka a matka z USA, natáčela roky se svým manželem videa o výchově dětí na kanál 8 passangers. Stala se natolik populární, že získala téměř dva miliony odběratelů. Většině z nich však připadala její výchova poněkud zvláštní a drsná. Dětem dávala nepřiměřené tresty, zabavovala jim postele a nedávala jim najíst. Jejich utrpení skončilo až ve chvíli, když jeden ze synů Franke utekl k sousedům, odkud zavolal na tísňovou linku. Policii měl následně říct, že mu Franke spolu se svou kamarádkou a kolegyní z YouTube Jodi Hildebrandt mimo jiné do ran sypaly pepř a med. V prosinci minulého roku byly Franke a Hildebrandtová zatčeny. Soud v americkém Utahu jim nyní oběma uložil čtyři stejné tresty na jeden až patnáct let, za mřížemi tak mohou skončit až na šedesát let. Proti rozsudku se mohou odvolat.

„Dětem bylo pravidelně odepíráno jídlo, voda, postele na spaní a prakticky všechny formy zábavy. Byly izolovány a skryty od ostatních, když lidé přišli do domu na návštěvu. Děti byly nuceny dělat fyzické úkoly, jako je nošení krabic nahoru a dolů po schodech, sezení u zdi bez židle nebo musely stát celé hodiny v kuse,“ řekl nyní u soudu žalobce Eric Clarke. Dodal také, že minimálně dvě její děti žily v podmínkách podobných koncentračnímu táboru. „Byly také nuceny vykonávat manuální práce venku a v extrémních letních vedrech, občas bez bot a ponožek. Musely stát venku na cementové terase v letním vedru celé hodiny a dokonce i několik dnů v kuse. Byly bity. Obě děti měly rozsáhlá fyzická zranění z týrání, která si vyžádala hospitalizaci, když byly nalezeny. Zranění způsobená vázáním dvanáctiletého mladíka jsou obzvlášť hrozná,“ doplňuje.

Franke se nyní u soudu v slzách omlouvala s tím, že se snažila ospravedlnit vnějšími vlivy. Tvrdí totiž, že byla posedlá temným klamem. Vymlouvala se na všemožné jiné věci, jako třeba státní orgány a církev. „Byla jsem vedena k přesvědčení, že tento svět je zlé místo, plné policistů, kteří nás kontrolují, nemocnic, které zraňují, vládních agentur, které vymývají mozky, církevních vůdců, kteří lžou, a chtíče manželů, kteří odmítají chránit, a dětí, které potřebují zneužívání,“ řekla Franke nyní u soudu. Zároveň u soudu řekla, že nebude usilovat o mírnější trest, omlouvala se svým dětem a děkovala policii, sociálním pracovníkům a zdravotníkům, kteří se o její děti po odebrání z její domácnosti postarali.

Její kanál 8 passangers, na který natáčela i s tehdejším manželem, z YouTube zmizel v roce 2022. Franke však nechtěla jen tak zahodit svoji internetovou kariéru a začala se objevovat ve videích již zmíněné Hildebrandt. Pokud děti do té doby žily v nepříjemném prostředí, až v tu dobu začalo pro ně pořádné peklo. Obě ženy nyní čelí závažným obviněním. Hildebrandt tvrdí, že byla svědkem toho, jak Franke mučila své děti, když například jednoho z nich nutila opakovaně skákat do kaktusu. Franke dětem při krutém zacházení údajně říkala, že jsou zlé, posedlé a musí se kát.

Nyní je obě odsoudil soudce ke čtyřem trestům od jednoho roku do patnácti let. Nejvíce jim tak hrozí, že za mřížemi stráví až šedesát let. Jejich děti byly po zatčení Franke v prosinci minulého roku svěřeny do péče ministerstva služeb pro děti a rodinu státu Utah. Její bývalý manžel Kevin Franke se momentálně snaží získat čtyři nezletilé děti zpět do své péče.

Utnula kontakt s rodiči

Podle rodičů Franke nenese celou vinu jejich dcera, ale spíše Hildebrandt. Ta jí podle jejich slov totiž vymyla mozek. Po seznámení s Hildebrandt v roce 2020 téměř přerušila s rodiči kontakt. „Tři roky jsme s ní vedli jen krátkou komunikaci. Obviňovala nás buď z věcí, které se nikdy nestaly, nebo hrubě zveličovala události, které se staly. Měla tak hluboce vymytý mozek, že jsme ji nemohli poznat,“ uvedli. „Jako její matka a otec vás prosíme, abyste jí prokázali co nejvíce slitování. Doufejme, že časem bude mít se svými dětmi dobrý vztah a ony si vzpomenou na matku, kterou pro ně kdysi byla,“ doplnili.

Lidé jsou na sítích celým příběhem zděšení. Některé záběry z jejich domácnosti, které nyní kolují na internetu, jsou podle nich šílené. „Její trest je až šedesát let. Co to vůbec znamená? Měla by dostat doživotí za to, že ubližovala vlastním dětem pro zhlédnutí na sociálních sítích. Jak hrozný člověk,“ komentuje jedna žena na platformě X. „Pokud někde uvidíte násilného rodiče, promluvte, zakročte. Dětem vyhrožují, že musí mlčet. Děti by měly být dětmi co nejdéle,“ píše další.