Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Madison Russo | foto: Scott County Iowa

Žena předstírala, že má rakovinu. Na léčbu vybrala skrze sítě přes 800 tisíc, teď jí hrozí vězení

Mladá Američanka předstírala, že má rakovinu slinivky a leukémii. Svůj příběh sdílela na sociálních sítích a díky tomu získala od dárců téměř 37 tisíc dolarů. Teď jí kvůli tomu hrozí až deset let vězení. Není ale jediná, kdo závažné onemocnění předstírá. V poslední době se stává čím dál tím oblíbenější trend takzvaných sickfluencers.
  19:00

Na TikToku se objevují různé bizarní trendy, které uživatelé dělají, jen aby upoutali pozornost. V poslední době se však objevují takzvaní sickfluencers, kteří pro vyšší sledovanost předstírají různé vážné nemoci. Na lži většiny z nich postupem času jejich sledující stejně přijdou a postupně se ukazuje, že někteří z nich páchají i trestné činy.

Mezi sickfluencery patří například i dvacetiletá Madison Russo z Iowy, která předstírala druhé stádium rakoviny slinivky, akutní lymfoblastickou leukémii a zároveň tvrdila, že má kolem páteře nádor velikosti fotbalového míče. Prý měla pouze jedenáctiprocentní šanci na přežití déle než pět let ještě před tím, než jí nádor našli.

Celý svůj příběh Russo sdílela na TikToku, díky čemuž se její zhlédnutí u videí stále násobila. Později si založila profil na platformě GoFundMe, což je jedna z nejvyužívanějších crowdfundingových platforem. Starat se o ni bylo prý pro členy její rodiny velmi náročné. Platili totiž drahé účty nejen za lékařskou péči, ale i za benzin a jídlo. „Pokud můžete, velmi bychom ocenili vaše dary, které použijeme na pokrytí léčebných výloh. Umožníte tím se Maddie soustředit na to nejdůležitější a to je, že je silnější než rakovina a že ji porazí,“ bylo uvedeno na profilu. Nakonec se jí podařilo vybrat zhruba 37 tisíc amerických dolarů, což je přes 800 tisíc korun, od 439 dárců.

Na začátku ledna tohoto roku však byla Russo zatčena. Skupina několika sledujících mediků ji nahlásila na policii, protože údajně měla po těle velmi nepřesně umístěné různé přístroje. Zároveň policie zjistila, že Russo používala fotky opravdových onkologických pacientů, aby svému příběhu dodala na důvěryhodnosti. Nedávno u soudu přiznala vinu a hrozí jí až deset let vězení.

Russo ale není rozhodně jediný sickfluencer. Mezi další známé patří Hope Otto, která na konci roku 2021 zveřejnila video, ve kterém tvrdí, že se chystá zemřít. Trpěla údajně Ehlers-Danlosovým syndromem a svůj boj se rozhodla vzdát. Prý přestane jíst a pít, což se však nestalo. Bezmála půl roku pokračovala v tvorbě na sociální sítě. Na TikToku ji v době její největší slávy sledovalo přes 150 tisíc uživatelů. Minulý únor v únoru však přidala údajně už prý opravdu poslední video na sociální sítě. Nedávno se však zase vrátila a nikdo jí už nemoc nevěří.

Zatím neexistuje mnoho výzkumů ohledně podobných případů, podle jedné z roku 2021 z Bournemouthské univerzity jsou jejich hlavní motivací finanční podovody a pozornost. Podle britského psychiatra Bena Janawaye mohou lidé předstírat nejrůznější nemoci také jen proto, aby s nimi ostatní soucítili.