Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

Maia Walsh | foto: Facebook.com

Třináctiletá dívka spáchala sebevraždu. Zřejmě kvůli šikaně a inspiraci na TikToku

Jednoho dne dostal Liam Walsh hovor který mu doslova obrátil svět vzhůru nohama. Matka jeho dcery mu do telefonu řekla, že je jejich milovaná holčička mrtvá. Walsh se rozhodl, že projde její telefon a sociální sítě s cílem zjistit, co ji k sebevraždě vedlo. Pár dnů před tím lajkovala sebepoškozovací videa na TikToku. Život si vzala jen nedlouho před svými narozeninami.
  19:00

Sociální sítě jsou peklo, tvrdí někteří. Šikana a nenávist má na nich své místo a jen tak nezmizí. Není výjimkou, že si někdo kvůli právě kyberšikaně, či jiným nátlakům z internetu sáhl na vlastní zdraví, či dokonce i život. Liam Walsh z Essexu se teď podělil s děsivým zážitkem ze života. Jeho dcera byla nalezená mrtvá v domě své matky. V ten den se pro něj vše změnilo. Proč si tato třináctiletá dívka sáhla na život? To je momentálně životní cíl Walshe, zjistit, co tuto všemi milovanou dívku vedlo k tak drastickému činu. Walsh si myslí, že mohla být šikanovaná. Před smrtí se také prý dívala na videa s tématikou sebepoškozování.

Čínská aplikace TikTok je často kritizována za mnohé. Nemálo odborníků upozornilo na únik osobních dat uživatelů, přičemž zdůraznili, že platforma není bezpečná.

Uživatelé se na platformě často zapojují do nebezpečných výzev a trendů. Snaží se tak držet krok s ostatními, zalíbit se a získat co nejvíce sledujících. Někdy se jim však takové výzvy stávají osudné a často děti přichází o život.

Dcera Walshe Maia Walsh však zřejmě nezemřela kvůli plnění nějaké nebezpečné výzvy. Měla si vzít život dobrovolně. Pro její blízké to byl obrovský šok. Nikdo nečekal, že by tato usměvavá dívka mohla spáchat sebevraždu. Nedlouho před touto tragédii se Walshovi dcera svěřila, že je na sítích dosti aktivní. Už tehdy se tedy začal Walsh lehce obávat o její bezpečí. „Kdyby se ti něco stalo, zničilo by mě to. Jsi můj život,“ řekl Walsh dceři. Poté ji pouze poprosil, aby byla na sítích opatrná.

@maiawalsh

Maia being tough

♬ original sound - MaiaThunderCookie01

Walsh popsal, že jednoho brzkého rána přijal hovor od matky své dcery. Do telefonu mu prý pouze křičela, že Maia zemřela. „To byl začátek noční můry,“ říká Walsh. Ihned se tak vydal do nemocnice s modlitbami, že bude jeho dcera stále naživu. Když dorazil, doktoři prý ani nebyli schopní se mu podívat do očí. Všem bylo jasné, co se děje. „Vypadal jsem, jako bych měl umřít a myslím si, že velká část mě toho dne skutečně zemřela,“ říká Walsh.

Policie poté zabavila veškerou její techniku, aby zjistili, proč se k sebevraždě odhodlala. Poté, co ji Walshovi vrátili, tak začal pátrat. „Rád bych věděl, co jí vzalo život. Chtěl bych vědět, proč si vzala život a co k tomu přispělo,“ říká Walsh. Dodal, že by si přál, aby mu platforma TikTok poskytla veškeré podrobnosti a statistiky o aktivitách jeho dcery na platformě. Po projití jejího účtu totiž zjistil, že sledovala a lajkovala dosti znepokojující videa. Dívat se měla na záběry se sebepoškozující tématikou. Mohla být tato videa příčinou úmrtí jeho dcery? Sám chce po zjištění pátrat co to půjde. „Pokud to bude trvat deset nebo patnáct let, než se pravda objeví, budiž,“ říká Walsh.

@maiawalsh

Pair of burnt fools

♬ original sound - MaiaThunderCookie01

Říká, že nenajde klid na duši do té doby, než nezjistí, proč si jeho dcera vzala život. „Je to to nejmenší, co si zasloužím. Je to to nejmenší, co si moje rodina zaslouží. Je to to nejmenší, co si Maia zaslouží,“ svěřuje se Walsh. K této tragédii se vyjádřil už i dokonce mluvčí samotného TikToku. Jménem společnosti vyjádřil rodině zesnulé dcery soustrast. „Bezpečnost naší komunity je naší prioritou. Na naší platformě nepovolujeme obsah, který propaguje nebo oslavuje sebevraždu nebo sebepoškozování,“ dodal. Mluvčí tamní policie uvedl, že celý tamní sbor cítí smutek a soucítí s rodinou zesnulé Maii. Dodal také, že momentálně nebudou sdělovat žádné bližší informace, dokud nebude celý případ vyřešen.