Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

Nespokojení zemědělci pokračují v protestech. Výborný s nimi prý sympatizuje, ale Rohlík.cz ne

Zemědělci i nadále stávkují a schází se také se zahraničními zemědělci. Ministr zemědělství Marek Výborný je ale podporuje a je prý ochotný přijmout jejich požadavky. Na sociálních sítích ale mnoho lidí zemědělce kritizuje, protože si prý neváží toho, co mají. Mnoho lidí prý také přestane využívat služby společnosti Rohlík.cz, kvůli jejich postoji k protestujícím zemědělcům.
  16:49

Nespokojení zemědělci pokračují ve stávkách a jezdí se svými traktory po Česku, aby vyjádřili nesouhlas s podmínkami, které jim stěžují jejich práci. Nyní míří zemědělci k hraničním přechodům s Polskem, Německem a Slovenskem, kde se k nim mají přidat také zemědělci z těchto zemí. Na sociálních sítích ale mnoho lidí nespokojené zemědělce kritizuje. Z jejich stávky si někteří lidé dokonce dělají legraci.

Zemědělci v Praze příliš nepochodili. Sice předali dopis ministrovi zemědělství Markovi Výbornému (KDU-ČSL), ale na demonstraci na Malostranském náměstí se už někteří nevydali. Nyní mají v plánu sejít se se zahraničními zemědělci a stávkovat spolu s nimi. Mnoho lidí zemědělce podporuje, protože si uvědomují, jak moc je jejich práce důležitá. „Právě tihle lidi, co tam jsou, tak dělají pro český národ úplně vše, aby se žilo líp! Ostatní lidi na to jenom koukají a neumí nic udělat pro tuhle zemi. Kdyby se něco zorganizovalo dobře, tak půjdu klidně nějaký dny třeba jen za trochu jídla pomoct. Fiala a Výborný se chechtají, mají zemědělce u p*dele, jejich cílem je udržet se u koryta,“ reagují na příspěvky ohledně stávky zemědělců lidé na Instagramu. I když spousta lidí vyjadřuje zemědělcům podporu, jiní zase mají pocit, že je jejich stávka naprosto zbytečná.

Podle některých lidí se totiž zemědělci akorát pokouší naštvat ostatní lidí tím, že například zpomalují dopravu svými traktory a moc dobře si prý uvědomují, že stát jejich požadavkům nevyhoví. Mnoho lidí také poukazuje na to, že zemědělci mohou získat od státu dotace na traktory, které stojí několik milionů korun. I tak jsou ale zemědělci nespokojení a to především, kvůli Green Deal a žádají, aby Česko od dohody odstoupilo. Ministr zemědělství prý souhlasí s výhradami zemědělců a je připravený je podpořit. „Pro dnešní demonstrace zemědělců mám pochopení. I mně vadí zbytečná byrokracie nebo některé nereálné požadavky, které na naše zemědělce EU klade. Bojuji za to, aby se to změnilo. Dnešní protest beru i jako podporu pro mé jednání na Radě ministrů v Bruselu, kam jedu v pondělí,“ píše Výborný na platformě X.

Spoustě lidí ale vadí, že se nespokojení zemědělci ozývají. Dělají si z nich proto legraci a kritizují je. „To byla stávka jak cip, musím se smát. Byla to stávka nebo výstava techniky? Jen se tam na těch polích nudíte, tak jste si řekli, že se vydáte otravovat na silnici. Zm*di, máte prachy od státu a je vám to málo? No tak teď autem fakt jezdit nebudu, ty traktory budou za chvíli úplně všude. Běžte makat, ať máme co žrát. Vy jste si tu práci vybrali, tak si teď nestěžujte,“ kritizují stávkující zemědělce lidé na sociálních sítích. Zemědělci jsou ale jistě rádi, že Výborný vyslyšel jejich stížnosti a hodlá celou situaci řešit. Zatím ale ještě nemají vyhráno a stávky po celé České republice proto pokračují. Spousta lidí tak nyní musí jezdit pomalu v důsledku toho, že někteří zemědělci svými traktory blokují a zpomalují provoz na silnicích.

Mnoho lidí také reagovalo na informaci, že majitel společnosti Rohlík.cz se rozhodl ze svého sortimentu vyřadit produkty RabbitCZ, protože se mu nelíbí způsob, jakým zemědělci protestují. Někteří lidé se nechali slyšet, že se společností končí, protože jim přijde taková reakce na stávku naprosto otřesná. Jiní lidé ale společnost Rohlík.cz za takové rozhodnutí vychvalují. „Myslím, že tím postojem si najdete více zákazníků než ztratíte. Přesně. Podporuji farmáře, snažím se kupovat jejich výrobky u vás i jinde, ale dnešní akce je zvěrstvo! Trochu jsem doufala, že takových prohlášení bude víc! Cením moc,“ reagují na oznámení společnosti Rohlík.cz lidé na Instagramu. I přesto se ale ozvala spousta lidí, která si prý definitivně zrušila účet a služby společnosti už využívat nebude.