Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

Sugar Denny | foto: Instagram

Sugar Denny opět čelí body shamingu. Prý by měla zhubnout a nechat si zmenšit prsa

Sugar Denny opět čelí body shamingu. Sledující se jí ptala, zda přemýšlí nad chirurgickým zmenšením prsou a následně jí napsala, že by byla mnohem hezčí, kdyby trochu zhubla. Podle Denny neexistuje žádná poznámka na její tělo, která by ji mohla překvapit. O body shamingu také nedávno vznikla epizoda seriálu na Voyo, tvůrci se spojili s profilem na Instagramu.
  18:00

Malá prsa, velký zadek, moc hubená nebo málo centimetrů do výšky. Komentáře, se kterými se potýká téměř každý a influenceři v mnohem větší míře než ostatní. Jsou neustále pod drobnohledem uživatelů sociálních sítí, kteří si mnohdy nemístné komentáře neodpustí. Jednou z influencerek, která se s bodyshamingem potýká, je i Denis Kouřílková alias Sugar Denny.

Kouřílková je známá velmi otevřenou komunikací se svými sledujícími a sebevědomým vystupováním. Nedávno na Instagramu zveřejnila video, ve kterém natáčí, jak zrovna vypadá. Jednu z jejích sledujících to však pobouřilo natolik, že jí musela napsat zprávu, že kdyby trochu zhubla, byla by tak krásná. Zároveň se jí před nějakou dobou zeptala, zda si neplánuje nechat operativně zmenšit poprsí.

„Já nechci, abyste si mysleli, že se mě ty zprávy nějak dotkly, protože nedotkly. Já si jen říkám, jak se opovažujete tohle někomu vůbec psát,“ uvádí vyjádření na svém Instagramu Kouřílková. Svěřila se, že nad zmenšením prsou přemýšlí už od třinácti let, nejen protože se lidem nelíbí, ale i protože ji bolí záda. „Ano, na zmenšení půjdu. Ale měl bys ty někomu navrhovat, aby něco takového podstoupil? Jak si něco takového můžeš dovolit,“ ptá se.

Později se také zamýšlí nad komplimenty, které jsou vlastně podle ní zároveň i urážkou, čímž naráží na druhou zprávu, kterou jí sledující napsala. „Já tohle poslouchám od devíti let. Tady není nic, co mi řekneš o mém těle, co jsem už neslyšela. Ty mě nemůžeš ničím překvapit,“ popisuje. Uvědomuje si, že neodpovídá konvenčním standardům krásy, podle ní však ona sama krásná je a je pro sebe definicí krásného člověka. „Takové věci prostě nikomu neříkejte. Někoho to totiž může fakt zničit,“ dodává.

Dále se snažila na své sledující apelovat, že nemusejí být nesebevědomí jen kvůli tomu, že nesplňují konvenční standardy krásy. Ona sama se snaží totiž na sociálních sítích dlouhodobě propagovat sebelásku a především to, že na tom, jak vypadá něčí tělo, tolik nezáleží. Hlavní totiž je, aby byl spokojený on sám.

Není to jen fat shaming

Kouřílková čelí formě body shamigu, pro které se vžilo označení fat shaming, tedy komentování vzhledu kvůli nadváze. Není to však jediná jeho forma a ve společnosti jsou i jiné skrytější varianty, které ubližují stejně. Body shaming je zároveň něco, co ve společnosti v poslední době rezonuje.

Jednou z kauz, která se v poslední době v médiích probírala, byla veřejné vážení účastníků české verze soutěže Survivor, kterou vysílá Voyo a TV Nova. Negativní pohled na celou situaci na svém profilu zveřejnil spolek 3pe.online, který se zabývá osvětou v oblasti poruch příjmu potravy. Teď se členky spolku podílely na bonusové epizodě seriálu Sex O'Clock, která se právě body shamingu bude věnovat a nese název Díky, Tělo.

Spojili jsme síly s Voyo & TV Nova při přípravě bonusové epizody seriálu Sex O’Clock. Jmenuje se DÍKY, TĚLO a věnuje se body shamingu.

V Česku čelí posměškům kvůli vzhledu každé druhé dítě a dospívající.

☝ Nemusí se přitom jednat jen o nadváhu (fat shaming), poznámky často poslouchají i ti, kdo žijí ve velmi štíhlém těle (skinny shaming). Nebo mají brýle, pihy, malá/velká prsa, kudrnaté/řídké vlasy, jsou příliš vysocí nebo příliš malí…

Důsledkem může být nízké sebehodnocení, ale i celá plejáda duševních nemocí, od depresí a úzkostí přes poruchy příjmu potravy až po vážné sebepoškozování, užívání návykových látek a sebevražedné pokusy.

Jsme rádi, že se o tématu stále více mluví a že jsme se s 3pe mohli podílet na vzniku videa, které je určeno mladým lidem, kteří se s body shamingem setkávají nejčastěji – navíc v období, kdy jsou velmi zranitelní.

Odkaz na video najdete v našem biu.

@voyo_cz @tvnovaofficial @sexoclockserial

1. června 2023 v 8:21, příspěvek archivován: 1. června 2023 v 12:55

„V Česku čelí posměškům kvůli vzhledu každé druhé dítě a dospívající. Nemusí se přitom jednat jen o nadváhu, poznámky často poslouchají i ti, kdo žijí ve velmi štíhlém těle. Nebo mají brýle, pihy, malá/velká prsa, kudrnaté/řídké vlasy, jsou příliš vysocí nebo příliš malí,“ popisují členky 3pe.online na svém Instagramu. Důsledkem může být nízké sebevědomí nebo duševní poruchy. Členky spolku jsou rády, že se o tématu čím dál tím více ve společnosti mluví a zároveň jsou vděčné, že se na podobném projektu mohou podílet.

Témata: Sugar Denny