Čtvrtek 16. května 2024, svátek má Přemysl

Andrea Bezděková patřila v Survivoru mezi silné hráčky a získala si srdce mnoha diváků. | foto: TV Nova

Je nám to líto, reagují tvůrci Survivoru. Diváci se zlobili, že podporují poruchy příjmu potravy

V odvysílaném díle Survivoru se objevila scéna, kdy se museli soutěžící přede všemi zvážit, jejich postavy a tělesnou váhu také komentoval moderátor a srovnával je, diváci se proto zlobili, že podporují poruchy příjmu potravy. Nejpobouřenější reakce vzbudily komentáře k váze Bezděkové. Tvůrci však tvrdí, že je to součást show a celá situace je mrzí.
  13:40

Už to jsou zhruba dva týdny, co oblíbená reality show Survivor postoupila do druhé fáze a došlo k vytouženému sloučení modrého a červeného kmene. Na oslavě soutěžící pili a jedli. Mnoho debat však vzbudilo veřejné vážení, které následovalo. Diváci si stěžovali, že tvůrci podporují poruchy příjmu potravy. Soutěžící jsou však prý neustále pod lékařským dohledem a o vážení předem vědí, tvrdí TV Nova.

Celou situaci ohledně vážení na svém Instagramu řešil i spolek 3pe.online, který se zabývá šířením osvěty o poruchách příjmu potravy. Členky spolku si myslí, že veřejné vážení není vhodné a rozhodly se upozornit i tým TV Nova.

O co vlastně šlo? V třiadvacátém díle se za doprovodu komentářů Ondřeje Novotného všech jedenáct soutěžících zvážilo. Někdo zhubl více, někdo méně, obě varianty se však neobešly bez poznámek moderátora. Řešil, kolik konkrétní čísla na váze a také komentoval, kdo z nich by asi měl šanci vážit méně než padesát kilogramů. Nejvíce reakcí vzbudila váha modelky Andrey Bezděkové. Zhubla totiž na sedmačtyřicet kilogramů. Novotný její váhu komentoval slovy, že se blíží plavková sezona a tak je její váha vlastně skvělá. „No, tak snad to udržím,“ raduje se Bezděková.

Podle mnoha diváků byla celá scéna přinejmenším nešťastná. „Moje dcera má anorexii a je momentálně v léčebně. Z celé té scény mi bylo opravdu hodně zle,“ myslela si jedna ze sledujících. Podobných reakcí byl nespočet. Diváci si jednoduše mysleli, že by nikdo neměl veřejně vyzdvihovat tak nízkou váhu a srovnávat postavy soutěžících.

Právě z toho důvodu, že pro mnohé sledující mohlo být nepříjemné scénu ve třiadvacátém díle sledovat, se rozhodly členky 3pe.online televizi oslovit. Upozornily na podle nich nevhodné chování moderátora a také požádaly o to, aby díl televize neodvysílala.

Vážení je součástí show

Jak reagovala TV Nova? Podle jejich slov je základní podstatou reality show, i s ohledem na globální licenci, vystavit soutěžící nekomfortním podmínkám a situacím. „Ovšem za neustálého lékařského dohledu. To, že budou účastníci v určité fázi soutěže zvážení, je jednou ze součástí show,“ dodávají. Podle nich soutěžící o vážení dopředu vědí a vše se děje s jejich souhlasem. Je to prý obvyklá součást reality show i v ostatních zemích, kde se vysílá.

Zároveň je jim líto, že některá vyjádření moderátora Novotného mohla pro někoho vyznít urážlivě nebo někoho ranit a rozhodně to nebylo jejich záměrem. „Osvětovým a vzdělávacím tématům, která se mimo jiné týkají také bodyshamingu či poruch příjmu potravy, se velmi často věnujeme,“ popisují. Divákům se snaží zprostředkovat informace potřebné k prevenci nebo řešení kritických životních situací.

Členky 3pe.online si uvědomují, že licencované formáty nelze do velké míry ovlivnit, i přesto si však stojí za svým tvrzením, že téma vážení bylo nevhodné a pro spoustu diváků zraňující. „Ačkoliv nebyla vyjádření moderátora myšlena jako urážlivá, na volbě slov záleží,“ píšou na svém Instagramu. Zároveň chtějí poskytnout náhled na to, o jak komplexní a citlivé téma s jedná. Jednoduše jim jde o to, aby číslo na váze neurčovalo ničí hodnotu.