Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Tary pokračuje v prodávání energetických nápojů. Těm by se však děti, na které cílí, měly vyhýbat

Kontroverzní youtuber Taras Povoroznyk oznámil, že si lidé mohou začít kupovat jeho nový energetický nápoj a největší zájem vyvolal u dětí. Ty totiž mohou vyhrát různé zajímavé ceny a Tary Drink proto kupují ve velkém. Výživová poradkyně Barbora Bürgerová ale tvrdí, že by děti energetické nápoje rozhodně pít neměly. Můžou mít kvůli tomu veliké problémy.
  18:00

Youtuber Taras „Tary“ Povoroznyk pokračuje ve zběsilé propagaci svých nových energetických nápojů. Jeho instagramový profil je zcela přehlcený příspěvky, ve kterých Povoroznyk doporučuje sledujícím svůj Tary Drink a skoro se zdá, že ho už vůbec nezajímá parkour. Děti, které tvoří drtivou většinu Povoroznykových fanoušků, si ale jeho energetický nápoj kupují ve velkém a lidé to považují za obrovský problém.

Povoroznyk se často chlubí tím, že si vydělává miliony korun ročně a že si velmi oblíbil podnikání, které je s influencertstvím spojené. Protože patří mezi nejsledovanější české youtubery, jeho merch jde na dračku. Sledují ho převážně malé děti, kterým Povoroznyk nedávno představil vlastní energetické nápoje. Ty začal pochopitelně propagovat na svém Instagramu a vypadá to, že si jeho fanoušci Tary Drink opravdu oblíbili. Pravděpodobně je to ale proto, že s každým zakoupeným nápojem lidé získávají možnost soutěžit o různé ceny. Povoroznyk krátce po představení svého nápoje oznámil, že jedna malá dívka vyhrála PlayStation 5 a výhru jí dokonce osobně předal. To očividně velmi zapůsobilo na děti, které Povoroznyka sledují a které začaly Tary Drink kupovat ve velkém. „Já už si jich koupil asi čtrnáct a pořád jsem nic nevyhrál. Otevřel jsem jich dvanáct a nic. Syn už vybral hodně těch drinků a furt vyhrává jen ty slevy. Snad se mu podaří též vyhrát,“ píšou lidé pod příspěvky Povoroznyka na Instagramu.

Lidé, tedy především děti, které si Tary Drink kupují, ale skutečně vyhrávají. Povoroznyk na sociálních sítích už několikrát oznámil, že se několika lidem podařilo vyhrát zajímavé ceny. Někteří výherci získali také PlayStation 5, jiní zase nový telefon iPhone 15 a nyní Povoroznyk oznámil, že jeden chlapec vyhrál nákup v hračkářství, ve kterém si může vybrat věci za 100 tisíc korun. Podle lidí je to perfektní marketing ze strany youtubera, protože některé děti, které zaznamenaly, že opravdu mohou vyhrát zajímavé ceny, si o to víc budou energetické nápoje kupovat. To ale zároveň mnoho lidí nesmírně pobuřuje. „Za tohle by si zasloužil dostat do d*žky, ty de*ente. Fakt už nevíš, jak ze sebe udělat ještě větší zaprodanou k*rvičku. Je mi líto každého, kdo si to koupí. Ničíš dětem zdraví nějakou nechutnou sr*čkou. Děti, nepijte to, přivodíte si leda cukrovku. Jsi fakt idiot, cpát tohle těm dětem“ kritizují Povoroznyka lidé na Instagramu.

I když si děti kupují Povoroznykovy energetické nápoje z důvodu, že chtějí vyhrát skvělé ceny, a nebo proto, že jim prostě pouze chutnají, je to zkrátka špatně. Děti by totiž energetické nápoje neměly pít, protože jim mohou způsobit různé zdravotní komplikace. „V energetických nápojích bývá přemíra kofeinu, na což ty děti vůbec nejsou zvyklé. Také je v nich přemíra cukru, což také není dobře. A když se jedná o verzi bez cukru, bývají v těchto nápojích různá umělá sladidla, která jsou opravdu nezdravá,“ řekla pro redakci Antiyoutuber.cz výživová poradkyně Barbora Bürgerová, která se mimo jiné věnuje také poradenství ve výživě dětí. Podle ní by energetické nápoje děti neměly pít také proto, že by měly energii získávat i čerpat přirozeným způsobem a ne ji získávat z energetických nápojů, které navíc obsahuje škodlivé látky.

„Ty energetické nápoje vypnou ten přirozený mechanismus těla v podobě té únavy, což rozhodně není vhodné. Kofein v těle se navíc dlouho odbourává a to zkrátka pro dětský organismus není dobré a do budoucna může porušit dokonce i kvalitu spánku. A když není ten spánek správný, tak nedochází ani k té potřebné regeneraci,“ vysvětlila Bürgerová. Názor, že by energetické nápoje děti neměly pít, zastává opravdu mnoho lidí a právě proto je Povoroznyk kvůli prodeji Tary Drinku tolik kritizovaný. Jeho nápoje si ale děti kupují ve velkém a youtuber je dokonce prodává také na Slovensku. Mnoho lidí ale apeluje na rodiče, aby svým dětem kupování Povoroznykových nápojů zakázaly, protože se na nich může jejich konzumace opravdu špatně podepsat.