Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie

Taylor Swift | foto: Profimedia.cz

Taylor Swift vydala nové album. Někteří fanoušci posílali i nahé fotky, aby ho mohli slyšet dřív

Taylor Swift vydala dnes ráno novou verzi hudebního alba 1989. Někteří se však nemohli dočkat a na sociálních sítích sháněli nekvalitní útržky jednotlivých skladeb. Aby se ke skladbám dostali jen o pár hodin dříve, byli ochotní poslat nahé fotky nebo zaplatit tisíce korun.
  13:55

Taylor Swift se za poslední roky stala bezesporu fenoménem. Dlouhou dobu patří mezi nejposlouchanější interprety na Spotify a má jednu z nejoddanějších fanouškovských základen. A ti nejfanatičtější z nich by dali za její nevydanou hudbu dali cokoli.

Nová verze hudebního alba Swift 1989, tedy Taylor's version, vycházela dnes v pátek v šest hodin ráno místního času. Fanoušci byli však celý předchozí den po celém světě jako u vytržení. Netrpělivě čekali, zda někdo odhalí nahrávky skladeb, které vyšly už v roce 2014. Swift totiž už několik let nahrává znovu všechna alba, která v minulosti vyšla kvůli neshodám s předchozím vydavatelem.

Samozřejmě je pro mnohé zajímavé, jak budou znít původní skladby, například hity Shake It Off, Bad Blood nebo Blank Space, ve staronovém podání populární zpěvačky. Většinu z nich však zajímají především vault skladby, tedy ty, které se na původní verzi alba nevešly. Swift totiž prozradila, že se jedná o její nejoblíbenější nevydané skladby ze všech alb.

Někteří fanoušci jsou natolik zapálení a oddaní, že celý čtvrteční den na internetových fórech diskutovali, jak a kde nahrávky sehnat. A udělali by i pro několikasekundový nekvalitní útržek opravdu téměř cokoli. Třeba poslali nahou fotku nebo zaplatili nemalý poplatek.

Jak se ale může stát, že se nahrávky na internetu nějakým způsobem objeví? Swift totiž nabízela předobjednávky fyzického alba a protože je téměř nemožné uhlídat v počtu statisíců kusů, aby album přišlo v čas, kdy se objeví až na streamovacích platformách. A právě toho mnozí využívají, na diktafon nahrávají skladby třeba i z gramofonu a potom je za poplatek, ať už ve formě peněz nebo nahých fotek, prodávají.

„Mám v telefonu připravené vyphotoshopované cizí nahé fotky z fotobanky s mou hlavou. Většinou to někdo zveřejní i bez nich, ale pro všechny případy jsem připravený,“ vysvětluje jeden ze Swifties, tedy skalních fanoušků Swift. Ve většině případů se zveřejňují útržky na sociální síti X, někdejším Twitteru. Pokud je ale někdo zveřejní pod heslem podobným jako „Taylor Swift Leak“, okamžitě sociální síť příspěvek smaže. Taková praxe je na všech sociálních sítích stejná.

Aby se uživatelé vyhnuli mazání příspěvků, na internetovém fóru Atrl.net, kde Swifties velmi rádi diskutují, se mezi sebou dohodli na hashtagu, pod kterým nahrávky budou zveřejňovat. Uncooked chicken znamená, že album ještě nikdo nezveřejnil a Cooked chicken naopak že už je zveřejněno. Když tedy někdo na fórum napsal „chicken is cooked,“ všichni se okamžitě přesunuli na sociální sítě a začali album hledat.

Najít krátké útržky není tak složité, sehnat kompletní zveřejněné album je však o něco těžší. Například ale na sociální síti Telegram, kterou uživatelé využívají především pro šifrování zpráv, existují komunitní konverzace, do kterých se dá připojit jen přes odkaz. Právě tam se večer před zveřejněním alba kompletní nahrávky objevily.

Surprise!! 1989 (Taylor’s Version) is on its way to you ! The 1989 album changed my life in countless ways, and it fills me with such excitement to announce that my version of it will be out October 27th. To be perfectly honest, this is my most FAVORITE re-record I’ve ever done because the 5 From The Vault tracks are so insane. I can’t believe they were ever left behind. But not for long! Pre order 1989 (Taylor’s Version) on my site

: @bethgarrabrant

10. srpna 2023 v 8:19, příspěvek archivován: 27. října 2023 v 12:05

Podobně to fungovalo u všech alb, které vydávala zpěvačka v podstatě podruhé jen s malým bonusem. Situace byla nejvyhrocenější v poslední době bezpochyby u loňského alba Midnights. „To jsem byl opravdu ochotný použít i své vlastní nahé fotky. Celý den jsem poslouchal krátké výstřižky, které zněly, jako by je někdo nahrával na pračce. Taky to ale nakonec někdo den předem zveřejnil,“ popisuje tentýž fanoušek. Prý je důležité se pro komunitu fanoušků obětovat. Někteří také byli ochotní zaplatit tisíce korun jen proto, aby album slyšeli o pár hodin dřív.

Pro nezaujatého posluchače se může zdát celá mánie okolo Taylor Swift naprosto nepochopitelná. Například fanoušci Lady Gaga ale došli o něco dál. Když před deseti lety vydala skladbu Applause, její fanoušci nabízeli orální sex jenom za to, že si někdo v jejich okolí skladbu zakoupí. Tehdy totiž bojovala o prvenství v hudebním žebříčku s Katy Perry a Little Monsters, jak si skalní fanoušci Lady Gaga říkají, byli rozhodnutí pro ni žebříček vyhrát.