Středa 15. května 2024, svátek má Žofie

Taylor Swift | foto: Instagram Taylor Swift

Fenomén Taylor Swift: Uvedla film z turné, kina po celém světě se mění v koncertní haly

Taylor Swift, jedna z nejpopulárnějších zpěvaček všech dob, uvedla do kin koncert z turné The Eras Tour. Záznam má téměř tři hodiny a fanoušci v Česku jsou jako u vytržení. Kinosál se i v Praze změnil v podstatě na koncertní halu. Fanoušci přišli v tematických outfitech, tancovali, zpívali a tleskali. V USA je film nejvýdělečnějším koncertním filmem za první vysílací víkend.
  12:20

Taylor Swift se bezpochyby za poslední dobu stala fenoménem, patří k nejpopulárnějším zpěvačkám všech dob a v současné době je druhým nejposlouchanějším interpretem na světě na Spotify. S loňským hudebním albem Midnights pokořila několik světových hudebních rekordů a odhaduje se, že příjmy ze současného turné The Eras Tour brzy překoná hranici miliardy dolarů. Teď se koncert dočkal filmového zpracování a hraje i v českých kinech. A fanoušci jsou jako u vytržení.

The Eras Tour názvem odkazuje na jednotlivé éry, respektive hudební alba, které zpěvačka má za sebou. Turné je tak průřezem a výběrem toho nejlepšího z deseti alb, která vydala. Koncert je rozdělený do segmentů, které tematicky sedí do nálady jednotlivých alb. Nutno dodat, že první album, které nese název Taylor Swift, segment sice nemá, i přes to se do ér započítává.

Swift má turné po pěti letech a pravděpodobně právě proto je boj o vstupenky tak neúprosný. Za jeden den prodala pro americkou část turné zhruba dva a půl milionu vstupenek. Několikrát také zkolaboval celý prodejní systém a na některé koncerty se ceny vstupenek pohybovaly dokonce kolem 20 tisíc korun. Evropská část turné je v plánu na příští léto a koncerty pro Čechy vzdáleností nejdostupnější budou ve Vídni a Varšavě. V obou městech držitelka dvanácti cen Grammy vystoupí s více než čtyřiceti písněmi třikrát.

V pátek 13. října měl premiéru hudební snímek Taylor Swift: The Eras Tour a jeho uvedení se dočkali i Češi. Jedná se o záznam ze tří koncertů na SoFi stadionu v Los Angeles. Kino na pražské Floře bylo téměř vyprodané a plnilo se už zhruba hodinu před uvedením snímku. Pro koncerty se mezi Swifties, tedy nejoddanějšími fanoušky, vžilo, že i jejich outfity musí k jednotlivým érám ladit. To se většina návštěvníků rozhodla dodržet i pro koncert v kině. Po eskalátorech se hemžili fanoušci ve flitrech, fialových tylových šatech nebo třeba bílém krajkovém oblečení.

Mírný fanatismus v sále vystřídala téměř okamžitě komunitní atmosféra a od začátku běhal mráz po zádech. Pro nejednoho návštěvníka kina byl záznam jedinou příležitostí, jak koncert vidět v podstatě na vlastní oči, a tak si ho od začátku nejen oni užívali. Zpívali, tleskali a někteří ukazovali i na zpěvačku srdíčka.

Diváci v poslední řadě sálu si po celých 165 minut trvání filmu v podstatě nesedli. Zhruba v polovině filmu, kdy Swift začala zpívat nejpopulárnější skladby, se však roztančilo celé kino a někteří si až do konce nesedli. „Nevím, jestli si uvědomují, že tady Taylor není,“ vtipkovali někteří. Pravděpodobně neuvědomovali a pokud ano, bylo jim to úplně jedno. Atmosféru v sále by se dalo popisovat dlouho, i tak by to však nebylo úplné. Fanoušci se nechali jednoduše naprosto strhnout.

@kristinamaree.ugc The best crowd 🫶 #taylorswiftmovie #erastour #erastourmovie #taylorswift #swiftie #erastourtaylorswift ♬ original sound - Kristina

Na Floře sice fanoušci zůstali při tancování na svých místech, v jiných sálech se nechali unést ještě víc. Seběhli se před plátno a zpívali, tancovali, drželi se za ruce nebo například běhali v kruhu. Až do konce snímku jich tam zůstalo téměř padesát. Podobné scenerie se nedějí v Česku, TikTok plní podobná videa z celého světa.

Někteří po zhlédnutí videí tvrdí a vtipkují, že jsou Swifties sekta nebo kult. Jak moc je vtip daleko od pravdy je otázkou, i přes to patří bezpochyby k těm nejoddanějším fanouškovským komunitám na světě. A pokud jste snímek v pátek 13. října navštívili, určitě vás atmosféra strhla. V USA a Kanadě film utržil za první víkend 96 milionů dolarů, což z něj dělá nejvýdělečnější koncertní film prvního promítacího víkendu. Někteří odhadují, že se z něj stane nejvýdělečnější koncertní film vůbec.