Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

Protestující proti zákazu TikToku v USA před Kapitolem. | foto: Profimedia.cz

V USA hrozí úplný zákaz TikToku. Proti jsou influenceři, ale i podporovatelé Joea Bidena

O rizicích spojených s používáním TikToku se mluví dlouho. Hlavně západní země zkoumají, co čínská aplikace dělá s daty uživatelů a zda to nemůže být hrozba ze strany čínské vlády. S omezováním TikToku jsou nejdále v USA, kde nyní hrozí, že prezident Joe Biden aplikaci zakáže úplně. Jenže proti jsou influenceři a i někdejší podporovatelé amerického prezidenta.
  11:55

TikTok nezažívá lehké časy. A to i přes to, že ho měsíčně používá přes 1,4 miliardy lidí a jeho popularita a vliv roste. Jenže s tím roste i obava společnosti, zejména té západní, zda je používání TikToku bezpečné. Hlavním důvodem je čínský původ aplikace a to, že není tak úplně jasné, co aplikace dělá s daty, která od svých uživatelů hromadí. Stále více zemí tak přichází s opatřeními, která mají TikTok zbrzdit. Už i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost vydal začátkem března upozornění, kde TikTok označil za bezpečnostní hrozbu. V USA už aplikaci nesmí v telefonech, a to i těch osobních, mít vládní zaměstnanci. A teď hrozí, že kabinet prezidenta Joea Bidena TikTok v zemi zakáže úplně.

Proti tomu se samozřejmě vedení aplikace snaží bojovat, k čemuž si teď přizvali neobvyklou, ale hodně logickou pomoc – samotné influencery.

Janette Ok, beauty a fashion influencerka ve středečním rozhovoru uvedla, že ji TikTok před několika týdny pozval, aby ze něj ve Washingtonu lobbovala. Cestu do hlavního města USA jí dokonce i zaplatil. Pro vedení TikToku je ona ideální volba – díky svým videím se jí podařilo z TikToku udělat kariéru na plný úvazek a vydělávat na partnerství se značkami, které chtějí zaujmout 1,7 milionu jejích sledujících. Její popularita na platformě jí následně otevřela i další možnosti, například role v televizních pořadech a reklamách.

„O politice toho moc nevím, ale vím toho hodně o módě a o lidech,“ řekla Ok. „A právě být tady a sdílet svůj příběh je to, k čemu mě TikTok přizval,“ dodala. Spolu s dalšími influencery pak ve Washingtonu před novináři a zástupci politiků natáčeli videa a snažili se ukázat, že TikTok má být hlavně zábava.

Zapojení influencerů do lobbistické PR kampaně je logické, důležitější ale bude vystoupení CEO TikToku Shou Zi Chewa. Muže, který se dlouhodobě vyhýbá mediální pozornosti a moc veřejných vystoupení neměl.

Před americké politiky se Chew postaví ve čtvrtek a jeho snaha bude jediná. Bude je vyzývat, aby neprosazovali úplný zákaz TikToku nebo aby společnost byla prodána novým vlastníkům. Na internet dokonce unikly jeho připravené poznámky, podle kterých se má snažit politiky přesvědčit, že úsilí TikToku o zajištění bezpečnosti dat uživatelů „nad rámec“ toho, co dělají všichni jeho konkurenti. Například Instagram, Twitter a Snapchat.

Chew se ohradil proti obavám, že by se TikTok mohl stát nástrojem čínské vládnoucí komunistické strany, přestože jeho mateřská společnost ByteDance byla založena v Pekingu a odtud také působí.

„Dovolte mi, abych to řekl jednoznačně: ByteDance není agentem Číny ani žádné jiné země,“ řekl Chew.

Mladí lidé proti Bidenovi

Snahy amerického prezidenta o zákaz TikToku mají však ještě jednoho nepřítele – některé členy jeho demokratické strany. Ti se totiž bojí, že pokud bude aplikace ve Spojených státech zakázaná, přijdou o důležitou část voličů. Což se potvrzuje, veřejně proti Bidenovi začínají vystupovat i lidé, kteří ho v prezidentské kampani hojně podporovali. A právě i na TikToku.

Příkladem je student Aidan Kohn-Murphy. V roce 2020 Bidena podporoval a šířil jeho program. Kde? Na TikToku. Stejnou platformu teď využívá k tomu, aby Bidenovi zabránil v jejím zákazu.

„Nebráním TikTok jako společnost, ale bráním celou svou generaci,“ řekl devatenáctiletý student prvního ročníku Harvardu, který jako středoškolák během kampaně v roce 2020 založil skupinu s názvem TikTok pro Bidena. Ta se od té doby přejmenovala na Gen Z for Change, formálně se zaregistrovala jako politická nezisková organizace a podle Kohn-Murphyho nyní zahrnuje 500 tvůrců, kteří mají dohromady 500 milionů sledujících na různých platformách.

„Kdyby zakázali TikTok, pro mnoho mladých Američanů by to byla facka,“ řekl. „Demokraté nechápou, jaké politické důsledky by to mělo,“ dodal mladý aktivista.

@aidanpleasestoptalking #makingherstory ♬ Mother - Meghan Trainor