Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

Mladý chlapec zemřel kvůli TikTok výzvě | foto: Facebook.comAntiyoutuber.cz

Další nebezpečná TikTok výzva. Chlapec zemřel kvůli předávkování léky

Osudová se stala TikTok výzva „Benadryl challenge“ pro třináctiletého chlapce z Ohia. Ten spolykal na kameru přes dvanáct prášků léku Benadryl. Drsnou fotku na které leží na nemocničním lůžku připojený k dýchacímu přístroji, sdílel jeho otec na Facebook.
  11:52

TikTok je známý i skrze challenge, které se na něm neustále objevují. V posledních letech však přibývá těch, které jsou životu nebezpečné. Kvůli některým přišlo o život mnoho mladistvých, kteří se snažili takové výzvy plnit. Známá se stala například „Blackout challenge“, která připravila o život hned několik dětí. Mladiství uživatelé snažící se zapůsobit, se v poslední době opět zapojují do výzvy nesoucí název „Benadryl challenge“. V té se na kameru snaží spolykat co nejvíce tabletek tohoto léku, chtějí se totiž dostat do omamného stavu. Třináctiletý chlapec z Ohia na to však doplatil.

„Benadryl challenge“ je výzva, kterou se na sítích pokouší uživatelé splnit už od roku 2020. Natáčí se, jak polykají obrovské množství léku Benadryl a slouží převážně k zastavení alergií. Při vysokých dávkách má fungovat jako halucinogen. Cílem je pak zdokumentovat vše od konzumace léku, až po finální stavy halucinace. Jedná se však o velice nebezpečný trend. Při nadměrné konzumaci Benadrylu může dojít k předávkování, následnému záchvatu, či dokonce upadnutí do kómatu.

Nežádoucích účinků předávkování Benadrylem je však daleko více. Dojít může také k poškození orgánů, hypertermii, křečím a v některých případech až dokonce i smrti. V reakci na tuto nebezpečnou výzvu vydaly už v roce 2020 úřady v USA prohlášení, ve kterém se snaží veřejnost a hlavně rodiče o nebezpečném trendu obeznámit.

Ne však všichni rádi poslouchají rodiče a doporučení. To je příběh třináctiletého chlapce Jacoba Stevensena, který zemřel na následky předávkování Benadrylem. U takových výzev je nejdrsnější fakt ten, že si je účastníci nahrávají na kameru s úmyslem video následně zveřejnit na TikTok. Drsné záběry si prohlédl i otec Stevensena, na kterém měl být vidět jeho syn v děsivém záchvatu s následným kolapsem.

Stevensen byl převezen do nemocnice, kde byl v bezvědomí připojen na dýchací přístroje. Děsivou fotku z nemocničního lůžka sdílel dokonce jeho otec Justin na Facebook. V době jejího vyfocení a zveřejnění byl Stevensen stále naživu. „Toto je můj třináctiletý syn, bojující o svůj život. Je to kvůli TikTok Benadryl výzvě,“ píše otec u fotky. Tím, že ji sdílel, vyvolal v jeho přátelích a dalších uživatelích silné emoce. To je přesně to, co chtěl. Důvodem, proč tak děsivou fotku nahrál na svůj Facebook, bylo informování o nebezpečné výzvě s cílem zabránit dalším tragickým případům. „Bude to vyžadovat pomoc od Boha, aby se z toho dostal. Sdílejte se svými blízkými prosím tento obrázek v naději, že to někomu dalšímu zabrání udělat tuto velkou chybu. Bojuj dál, miluji tě,“ doplňuje Stevensen starší.

Stevensen skutečně bojoval dlouhých šest dnů. Předávkování však nakonec podlehl a zemřel. „Byl to nejhorší den mého života,“ sdělil jeho otec. „Nezáleželo na tom, jak špatný den jsem měl, nikdo mě nedokázal rozesmát tak jako Jacob,“ pokračuje Justin. Mnoho dalších příbuzných a přátel rodiny se nechalo slyšet, jak energický, milý a přívětivý Stevensen byl. „Cítil jsem se opravdu dobře, když jsem viděl příspěvky jeho vrstevníků na Facebooku, kde psali o tom, jak jim můj syn pomáhal,“ říká Justin, jak ho dojaly některé vzkazy pro jeho syna.

Jeho otec se také nechal slyšet, že má momentálně jediné dva cíle. Přeje si, aby se už nic podobného žádné rodině nestalo. Snaží se tak apelovat skrz média a vlastní sítě na ostatní rodiče, aby si dávali pozor na to, co jejich děti dělají na telefonu. Chtěl by také, aby byla v USA zavedená věková omezení na prodej léků, jako je právě Benadryl. „Teď je mým životním cílem, aby se mi to povedlo. Budu na tom pracovat klidně až do mé smrti,“ říká Justin.

K nebezpečné výzvě se v roce 2020 po jedné oběti, kdy zemřela na předávkování patnáctiletá dívka, vyjádřila i samotná firma Johnson & Johnson, která vyrábí Benadryl. „Tiktokový Benadryl trend je extrémně znepokojivý, nebezpečný a měl by být okamžitě zastaven,“ sdělila společnost.