Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

Čínská aplikace TikTok je braná jako hrozba už i v Česku. | foto: Profimedia.cz

V Montaně si už TikTok nestáhnete. Guvernér podepsal nový zákon, platit bude od ledna

TikTok si už od ledna v americké Montaně nestáhnete. Guvernér podepsal zákon, který explicitně zakazuje stahování aplikace. Zároveň budou pokutovány obchody s aplikacemi, které TikTok budou nabízet. Pokuta byla stanovena na 10 tisíc dolarů za den. Zároveň guvernér zakázal na všech vládních zařízeních několik dalších aplikací.
  11:40

Nad TikTokem se v poslední době stahují mračna. Čínská aplikace je trnem v oku nejrůznějších bezpečnostních složek už nějakou dobu. Ve společnosti se debatuje o jeho možných hrozbách. Hlavním důvodem pro obavy, zda je aplikace bezpečná, je především její původ. V různých zemích po celém světě se aplikaci snaží různě omezit, v americké Montaně ji teď zakázali úplně.

Zákaz TikToku v Montaně schválili zákonodárci už v dubnu, nyní ho však podepsal guvernér Greg Gianforte. Měl by začít platit od ledna příštího roku. Legislativa explicitně zakazuje aplikaci stahovat a zároveň by měl stát pokutovat jakékoli obchody s aplikacemi nebo samotný TikTok, pokud by ji v Montaně nabízely. Pokuta byla stanovena na 10 tisíc dolarů denně a neměla by se vztahovat na uživatele TikToku.

Gianforte uvedl, že zákaz aplikace podporuje společnou prioritu chránit obyvatele Montany před hrozbou čínské komunistické strany. Vedle toho zakázal používání všech sociálních sítí, které jsou napojeny na „zahraniční protivníky“ na všech vládních zařízeních. Mezi ně patří například aplikace Lemon8, která se měla stát nástupcem TikToku ve Spojených státech a CapCut, která se používá především pro střih videí na TikTok. Dále zakázal aplikaci Telegram Messenger, která byla založena v Rusku.

„Guvernén Gianforte podepsal zákon, který porušuje práva obyvatel Montany podle prvního dodatku americké ústavy tím, že nezákonně zakazuje TikTok,“ uvádí aplikace ve svém prohlášení. Chtějí zároveň všechny uživatele v Montaně ujistit, že aplikaci mohou nadále používat k vlastnímu sebevyjádření. Údajně pracují na obraně práv uživatelů jak v Montaně, tak mimo ni.

Kroky pro omezení TikToku udělal i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Na začátku března vydal varování, ve kterém TikTok označil za bezpečnostní hrozbu. Podle něj by užívání sítě zejména kvůli sběru dat by měla zvážit i široká veřejnost.