Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav

TikTok | foto: Twitter.com

TikTok chce po lidech vstupní hesla do jejich iPhonů. Prý je to pouze softwarová chyba

O rizicích spojených s používáním TikToku se mluví dlouho. Hlavně západní země zkoumají, co čínská aplikace dělá s daty uživatelů a zda to nemůže být hrozba ze strany čínské vlády. Teď mají kritici aplikace znovu nabito, některým uživatelům TikToku, kteří používají mobilní telefony iPhone, se totiž objevuje výzva, ve které po nich TikTok žádá zadání bezpečnostního hesla do telefonu. Údajně má jít jen o softwarovou chybu.
  10:23

TikTok je sociální sítí, která naprosto dominuje světu mladých a dospívajících lidí. Podle posledních dat z prosince loňského roku ho používá přes 1,7 miliardy lidí po celém světě. Část z nich teď ale narazila v aplikaci na krok, který je vyděsil.

Konkrétně jde o uživatele, kteří aplikaci původem z Číny využívají na zařízeních iPhone. Některým z nich se při používání aplikace začala náhodně objevovat zpráva, která chtěla, aby pro pokračování v užívání aplikace zadali přístupový kód do svého zařízení.

Na TikTok si sice kód můžete v nastavení zapnout sami, sama aplikace by ho od vás však chtít neměla. Podobné praktiky připomínají ty, které využívají kyberzločinci. S přístupovým kódem do telefonu se totiž dá dostat i do aplikací některých bank a podobně.

TikTok sám však tvrdí, že jde pouze o softwarovou chybu. Tomu nasvědčuje i to, že žádost o zadání hesla se dá jednoduše obejít. Buď tím, že místo zadání hesla stisknete tlačítko „zrušit“ či tím, že si aplikaci zakulaizujete na nejnovější verzi.

O bezpečnosti TikToku a o tom, co aplikace provádí s osobními daty uživatelů, se debatuje dlouho po celém světě. Vloni v březnu například Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) označil TikTok za bezpečností hrozbu. Tehdy NÚKIB varoval před instalací TikToku na zařízení, která mají v sobě zároveň i přístup k systémům kritické informační infrastruktury, informačním systémům základní služby a významným informačním systémům. Zároveň s tím ale NÚKIB vyzval i veřejnost, aby instalaci TikToku, a sdílení informací na něj, zvážila. „U tzv. zájmových osob, tedy osob, které jsou například ve vysokých politických, veřejných či rozhodovacích funkcích, doporučujeme aplikaci nepoužívat,“ dodává úřad ve varování. „NÚKIB doporučuje zakázat instalaci a používání aplikace TikTok na zařízeních, jež mají přístup do regulovaného systému jako nejsnadnější způsob, jak co nejvíce eliminovat uvedenou hrozbu,“ uvedl úřad. Na mysli má pracovní i soukromá zařízení využívaná k pracovním účelům.“

Úplný zákaz TikTok zvažovaly úřady v USA. Zamezení používání aplikace v USA zvažoval dokonce i prezident Joe Biden. Proti nebyli ale jen influenceři, ale dokonce i Bidenovi mladí voliči.