Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

V dalším nebezpečném trendu na TikToku mladí inhalují barvy. | foto: Profimedia.cz

Na TikToku je další smrtící trend. Teenageři inhalují toxické výpary

Kromě nejrůznějších vtípků a zábavných videí se na TikToku šíří i obsah, který může být nebezpečný. Challenge, které jsou někdy i život ohrožující, mají rádi hlavně dospívající. Po blackout challenge, která má několik obětí, je tu nyní další. Při chromingu mladiství inhalují toxické výpary z barev.
  13:00

TikTok se neustále snaží bojovat proti nebezpečným výzvám, které se na platformě neustále šíří. Blokuje hashtagy, pod kterými je jde vyhledat, blokuje závadný obsah. Jenže vynalézaví uživatelé si stále nachází cesty, jak obsah, který může být i život ohrožující, šířit. A hlavně přichází se stále novými nebezpečnými nápady. Teď se na TikToku začal šířit chroming. Trend, který už dokonce i zabíjel.

Označení „chroming“ pochází, stejně jako onen trend, z Austrálie, a označuje vdechování toxických výparů z toxického, třeba z plechovek s barvou. Původně se k vdechování výparů používaly barvy, které obsahovaly chrom, proto právě chroming.

Hashtag, který chroming propagoval, se začal šířit letos na jaře, v tuto chvíli už ho TikTok reguluje, takže je pro běžné uživatele o něco těžší se k závadnému obsahu dostat.

Jenže trend už se kolem Velikonoc začal šířit mezi mladými Australany a dle zpráv tamních médií to minimálně v jednom případě nedopadlo dobře. Teprve třináctiletá Esra Haynes přespávala u kamarádky. A právě tam se dvě dívky rozhodly, že vyzkouší inhalovat výpary z barev. Dívce se udělalo zle a musela do nemocnice. Jenže výpary její mozek poškodily tolik, že za osm dní zemřela.

Její rodiče se teď snaží na sociálních sítích šířit osvětu. Pokud by prý jejich dcera věděla, co vše může tiktokový trend způsobit, nikdy by to neudělala. K nim se přidávají i lékaři a zdravotní sestry a šíří osvětu.

@psych_nurse_insight The effects of chroming on the brain 🧠 #mentalhealthmatters #fyp #studentnurses #nurselife #nursesoftiktok #australiannursingstudent #dayinthelifenurse #healthcareworker #australiannurse #nurseknowledge #chroming #brainchanges ♬ original sound - Mindset boss babe 🌟

I přes to, že se TikTok snaží hashtag omezovat, přibývá neustále spousta nových příspěvků. Obsah s označením #chroming má tři miliony zhlédnutí. A to i přes to, že denně spousta videí mizí.