Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie

ilustrační snímek | foto: tiktok.com

Jedna ze svých obětí dělala mýdlo, druhá otěhotněla s mrtvolou. Na TikToku se šíří děsivý trend

Na TikToku se šíří znepokojivý trend. Ženy vytvořené umělou inteligencí povídají o trestných činech, které spáchaly. Jedna z nich například dělala ze svých obětí mýdlo a koláčky. Jiná otěhotněla s mrtvolou, potrestat ji ale nemohli. Podobných videí jsou tisíce a nová se objevují každý den.
  16:26

TikTok už dávno není jen o tancování, zpívání a podobných videích. Dá se na něm najít opravdu jakýkoli obsah, jaký si představíte. Objevují se tam různé recepty, tipy, které vám zjednoduší život, inspirace na každodenní oblékání nebo například ukázky dekorace interiérů. Na TikToku je ale také velmi početná komunita true crime nadšenců. Někteří z nich si také oblíbili umělou inteligenci a tak vznikl jeden z nejvíce znepokojivých trendů.

„Jsem první žena na světě, která měla dítě s mrtvým mužem,“ říká žena na TikToku s miminkem v náručí. Samozřejmě, že není opravdová, její obličej vytvořila umělá inteligence. „Jmenuji se Jennifer Burrows a tohle je můj úchylný příběh. Celý život mě smrt přitahovala a práce s mrtvolami pro mě byla jasnou volbou,“ vysvětluje. Burrows pracovala jako patoložka a jednou v noci sanitka přivezla tělo mrtvého muže. Prý byl moc krásný, ona se nezvládla ovládat a pomilovala se s ním.

Celkem stejný čin provedla s šedesáti těly mužů a nakonec otěhotněla. Nevěděla údajně se kterým z mužů dítě čeká. Brzy ale její činy odhalilo vedení a následně byla zatčena. Poslali jí také na testy DNA, aby se prokázalo, o kterého z mrtvých mužů jde. Dítě čekala s sedmapadesátiletým veterinářem, který zemřel při autonehodě. Ve státě, kde činy páchala, pohlavní styk s mrtvolami trestný není a tak žádný trest nedostala. Podobně je to i v Česku.

@buhadonis Tak tenhle konec nikdo nečekal! #pribeh #pribehy #pribehycz #storytimeczech #hororovypribeh #hororovka #skutečnépříběhy ♬ Suspense, horror, piano and music box - takaya

Podobných videí jsou na TikToku tisíce, denně přibývají nová a postupně vzniká mnoho profilů, které se zabývají přímo jejich tvorbou. Mezi ně patří například český profil @buhadonis, který sleduje přes sto tisíc uživatelů a jeho videa mají milionová zhlédnutí. Všechna videa jsou tematicky totožná a v mnoha z nich vystupují ženy, které spáchaly nějaký znepokojující trestný čin.

V jednom z takových videí vystupuje například žena v důchodovém věku, která povídá, že ze svých obětí udělala mýdlo a koláčky. Později je rozdala na vesnici. Jmenovala se Leonarda Cianciuli, známá spíše pod přezdívkou Mýdlařka z Corregia. Její syn v roce 1939 nastoupil do armády a protože se o něj bála, vyrazila k věštkyni. Po rozhovoru s ní se rozhodla, že ho ochrání pomocí lidských obětí. Jednu z žen otrávila jedem, rozčtvrtila sekerou a kusy pak následně přidávala do louhu, který vařila do té doby, než měl konzistenci mýdla.

Z jiných obětí dělala koláčky, které vyráběla tak, že do těsta přidávala lidskou krev. Protože koláčky rozdávala na vesnici, ve které bydlela, všichni ji měli rádi. Později ji však policie dopadla a ona byla odsouzená na třiatřicet let vězení. Nakonec zemřela v psychiatrické léčebně.

Většina takových videí je neuvěřitelně populární. Pokud se někdo zajímá o žánr true crime, ale nevěří si na tvorbu vlastního podcastu, je takový způsob tvorby obsah pravděpodobně nejjednodušší. Odhadem takové video trvá vytvořit desítky minut. Na druhou stranu jsou ale znepokojivá, protože aby tvůrci přitáhli co největší pozornost uživatelů, sdílejí ve většině případů čím dál tím morbidnější obsah.

Uživatelé pod videi sice diskutují o tom, jak aktéři a pachatelé trestných činů dopadli, v mnoha případech se však ozývají i ti, kterým se takový obsah nelíbí. „Dívají se na vás děti. Je to hrozně nechutné a děsivé. Hnus,“ píše jeden z uživatelů. Někteří také tvrdí, že hlas vytvořený umělou inteligencí je sám o sobě děsivý.