Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav

Timothée Chalamet | foto: Profimedia.cz

Miláček diváků Timothée Chalamet terčem kritiky: Čelí body shamingu, prý přestává být atraktivní

Do kin vstupuje pokračování Duny, některé však místo recenzí zaujal herec hlavní postavy oblíbený Timothée Chalamet. Tentokrát je však terčem kritiky. Ne kvůli hraní, ale kvůli vzhledu. Prý totiž přibral a přestává být atraktivní. Mnozí jeho vzezření však porovnávají s více než sedm let starými filmy.
  10:00

Filmoví fanoušci jsou několik týdnů jako na trní. Blíží se totiž pokračování jednoho z nejočekávanějších filmů tohoto roku. Druhá část Duny jde do kin a má za sebou první světové premiéry. Ač většinu jeho fanoušků zajímá děj a osudy hlavních postav, které ztvárnili Zendaya a Timothée Chalamet, někteří komentují váhu populárního herce. A pravděpodobně i více než cokoli jiného a intenzivněji, než by bylo vhodné.

Chalamet se stal idolem a miláčkem žen i mužů napříč celým věkovým spektrem. Zaujal především ve filmu Dej mi své jméno, kde si zahrál mladého dospívajícího chlapce, který se musí vyrovnat se svou sexualitou. Dále si zahrál například ve filmech Krásný kuk, Malé ženy, Král nebo právě i v prvním díle Duny. Fanoušci si všimli nejen jeho hereckého umění, ale i vzhledu. Díky chlapeckému vzezření, tmavým vlnitým vlasům a francouzsko-americkému šarmu ukradl srdce statisícům fanoušků. Jednoduše, stalo se téměř pravidlem, že mnoho z nich chodilo na filmy, ve kterých hrál, jen kvůli jeho roli a ne kvůli příběhu. To se teď evidentně děje o poznání více.

V posledních dvou týdnech se konají celosvětové slavnostní premiéry druhé části Duny, které navštěvuje i velká část filmové delegace. Mezi nimi samozřejmě nemůže chybět ani Chalamet, který má ve filmu jednu z nejdůležitějších rolí. Z jednotlivých projekcí se pochopitelně objevuje také nespočet fotek. A někteří fanoušci si začali tvrdit, že Chalamet přibral oproti ostatním filmům, ve kterých v minulosti hrál.

@kiernanconnla as someone who was as skinny as him, and just recently gained weight too…its so upsetting 😀 #fyp #fypシ #foryou #foryoupage #timotheechalamet ♬ ocean eyes billie eilish - c٥ʷₚͦ៰ᷜ⍳٥ˢ

Největší srovnání se lidem nabízí s filmem Wonka, který měl premiéru jen před čtvrt rokem. „Ve Wonkovi byl Timothée ještě hubený, ale co má tohle znamenat. On úplně ztrácí kouzlo,“ říká jedna z žen na TikToku. Právě tam se negativní reakce na jeho fotky množí nejvíce a podobných komentářů jsou tisíce. Jeho vzhled komentují nejen ženy, ale i muži. Někteří ho dokonce přirovnávají k Leonardovi DiCapriovi, kterému se podle nich stále něco „podobného“. „Ach, snad nedopadne Timmy jako Leo. To by bylo hrozné,“ povídá jeden z nich. Někteří dokonce předstírají, že kvůli změně Chalameta pláčou.

Někteří lidé také šíří teorii, že by měl přibrat až 25 kilogramů, což je nejen nevhodné, ale i s největší pravděpodobností nepravdivé. Sice je pochopitelné, že Chalamet zaujal především svým chlapeckým vzhledem, jenže film Dej mi své jméno měl premiéru před sedmi lety, tedy v době kdy měl Chalamet jednadvacet let a film se natáčel mnohem dříve, mohlo mu být čerstvých dvacet. Je naprosto přirozené, že člověk vypadá v osmadvaceti jinak než v na začátku dvacátých let. Zároveň Chalamet musel pro několik filmů také zhubnout, pro roli ve filmu Krásný kluk přes 8 kilogramů. Je nutné také dodat, že úhel a světlo kritizovaných paparazzi snímků nebyly v mnoha případech lichotivé a je přirozené, že člověk vypadá jinak.

Body shaming mužů ale není nijak neobvyklý, v srpnu loňského roku se s negativními komentáři ohledně svého těla musel potýkat například populární zpěvák Robbie Williams, který má tělesnou dysmorfii. Fanouškům později prozradil, že by mohl na téma, jak moc nenávidí své tělo, napsat i knihu.

Jenže s body shamingem se nemusí potýkat jen celebrity. Studie britské charitativní organizace Campaign Against Living Miserably odhalila, že problémy s duševním zdravím kvůli vzhledu vlastního těla mělo až 48 procent mužů a dva z pěti mužů pociťuje tlak na to, aby měli dokonalé tělo jako z obálky časopisů. Navíc 35 procent mužů ve věku od šestnácti do čtyřiceti let tvrdí, že není spokojeno s tím, jak vypadá. Více než polovina mužů je také přesvědčená, že fotky v médiích dostatečně nereprezentují to, jak vypadá mužské tělo.