Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Larry Connor se potopí v ponorce k troskám Titaniku | foto: instagram.com

Další miliardář se vydá v ponorce k troskám Titaniku. Podle lidí je to naprostý nesmysl a risk

Miliardář z Ohia Larry Connor se chce vydat v ponorce k troskám Titaniku, aby dokázal, že se jedná o zcela bezpečný způsob vodní dopravy. Je prý přesvědčený o tom, že vše bude v naprostém pořádku a spolu se spoluzakladatelem společnosti Triton Submarines se proto vydá v dvoumístné ponorce do hlubin oceánu. Lidé ale další pokus o potopení k troskám Titaniku kritizují.
  15:14

Po tragédii, ke které došlo v červnu roku 2023, kdy se několikačlenná posádka potopila k troskám Titaniku a zahynula v ponorce, k troskám slavné lodi zamíří další ponorka. Tentokrát se k Titaniku chystá potopit miliardář Larry Connor z Ohia ve zcela nové ponorce v hodnotě 20 milionů dolarů. Connor chce prý svou výpravou všechny ujistit, že se to dá zvládnout a lidé se nemají čeho bát. Těm ale přijde jeho nápad naprosto šílený.

Connor, který se živí jako realitní investor, se chce k troskám Titaniku potopit proto, aby prý všechny ubezpečil, že se jedná o bezpečný způsob dopravy, nehledě na tragédii, ke které došlo minulý rok. Ponorku Connorovi dodá společnost Triton Submarines a bude to právě její spoluzakladatel Patrick Lahey, kdo se potopí do hlubin Atlantského oceánu spolu s Connorem ve dvoumístné ponorce. „Chci ukázat lidem na celém světě, že i když je oceán extrémně silný, může být úžasný, příjemný a skutečně to změní život, pokud na to půjdete správným způsobem,“ řekl Connor pro deník The Wall Street Journal. Lahey prý na ponorce pracoval přes deset let, ale jeho práci pozastavilo čekání na správné technologie. Ty jsou prý nyní k dispozici a tak mohl novou ponorku v klidu dokončit. Podle všeho má být ponorka bezpečná a celá cesta prý jistě bude zcela v pořádku.

To, že byl ponor k troskám Titaniku v loňském roce neúspěšný, prý vedlo Connora k tomu, aby se spojil s Laheyem a navrhl mu vydat se do hlubin oceánu a bezpečně se také vrátit. Chce tím prý dokázat, že i když došlo k tragédii, podvodní doprava je i nadále bezpečná a jeho pokus o ponoření má toto tvrzení dokázat. Od tragédie se prý výrazně zapracovalo na bezpečnosti ponorek a tak podle Connora prý nehrozí, že by se mělo znovu něco pokazit. Connor se tak ve svých čtyřiasedmdesáti letech vypraví do hlubin oceánu, aby všem dokázal, že je cesta opravdu bezpečná. Connor se ale rád vydává na místa, kam by se spousta lidí bála vydat. V minulosti se totiž podíval do vesmíru jako pasažér mise Axiom Mission 1. Je také certifikovaným astronautem vesmírné agentury NASA.

I když Connor neustále tvrdí, že je cesta bezpečná, spousta lidí ho považuje za naprostého blázna. „Na to, že jsou miliardáři, nejsou to moc chytří lidé. Bude o dalšího miliardáře méně. Peníze mu vlezly do hlavy. Nechápu, jak se ještě někdo může pokoušet potopit se v ponorce k Titaniku potom, jak to dopadlo posledně. Už neví, co by udělal, tak chce riskovat vlastní život. Má miliardy, tak už neví, co by si vymyslel za zábavu. Totální šílenost,“ reagují na Connorovu výpravu k Titaniku lidé na Instagramu. Jiní lidé zase zastávají názor, že se něco určitě musí na dně oceánu skrývat, když se do jeho hlubin neustále někdo vydává. Zároveň také lidé celou výpravu k troskám Titaniku považují za nebezpečnou proto, že si myslí, že je místo prokleté. Nejprve se totiž potopil Titanik a zhruba o sto let později na stejném místě zahynulo několik lidí v ponorce.

Najdou se ale i tací lidé, kteří považují potopení k troskám lodě za neuctivou věc. „I kdyby návštěva Titaniku byla bezpečná a cenově dostupná, nikdo by to neměl dělat. Je to místo posledního odpočinku a hřbitov stovek lidí a nemělo by se s ním zacházet jako s turistickou atrakcí. Je to perfektní příklad toho, že jen proto, že můžete, neznamená, že byste měli,“ napsala jedna slečna na Instagramu. Zatím není jisté, kdy se Connor spolu s Laheyem vypraví do hlubin oceánu, ale spousta lidí jistě jejich výpravu bude sledovat. I když je Connor přesvědčený o tom, že cesta bude naprosto v pořádku, oceán je zkrátka nevyzpytatelný a pokud dojde k jakékoliv závadě, může výprava dopadnout katastrofálně.