Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác

Tomáš Možný dostal nabídku z UFC | foto: instagram.com

Slovenský zápasník dostal nabídku z UFC. Tomáš Možný přitom dělá MMA profesionálně pouze rok

Slovenský zápasník Tomáš Možný se na Instagramu pochlubil, že mu přišla nabídka z UFC. Momentálně je ale na dovolené a nabídku bude řešit až po svém návratu. Je prý ale nespokojený s některými podmínkami, ale pravděpodobně nabídku přijme. Bývalý profesionální kickboxer se přitom profesionálnímu MMA věnuje pouhý rok.
  8:32

MMA zápasník Tomáš Možný má před sebou životní šanci. Projevila o něj totiž zájem největší bojová organizace na světě UFC. Možný se přitom MMA věnuje teprve necelý rok, ale má za sebou úspěšnou kariéru v kickboxu. V prosinci loňského roku se stal novým šampionem těžké váhy v organizaci RFA a svým výkonem očividně přesvědčil vedení organizace UFC, které ho kontaktovalo a nabídlo mu zápasení v USA. Možný má za sebou opravdu úctyhodnou kariéru a pokud by nabídku přijal, stal by se tak třetím Slovákem, který by mohl své umění předvést v prestižní světové organizaci. Možný má navíc skvělé tělesné proporce a v ringu i v kleci je velmi nebezpečný.

Tomáš Možný, dvaatřicetiletý zápasník původem z Košic, má na svém kontě mnoho výher. Dlouhou dobu se věnoval kickboxu, ve kterém to dotáhl opravdu daleko. Před rokem se vydal na cestu profesionálního MMA zápasníka a drží si zatím skóre dvě výhry a jedna porážka. Pravděpodobně také kvůli jeho skvělým výkonům v kickboxu se Možný pochlubil, co bude v blízké době řešit. „Dnes mi přišla nabídka jít do UFC. Momentálně jsem na dovolené. Hned jak se vrátím domů, budu řešit podmínky, které se mi zatím nezdají příliš vhodné,“ oznámil Možný na svém Instagramu. Pokud se Možný rozhodne nabídku přijmout, připojí se tak ke dvěma Slovákům, kteří momentálně v UFC zápasí. V největší bojové organizaci na světě se totiž momentálně bijí Ludovít Klein a Martin Buday.

To, že si Možného organizace nevyhlédla jen tak, dokazují jeho výsledky v dráze profesionálního kickboxera. Možný má za sebou totiž 32 zápasů v kickboxu a z nich 21 vyhrál. Protože má velmi specifický styl a dvoumetrový zápasník zároveň váží 120 kilo, pro své soupeře je vždy velmi těžkým soupeřem. Svou kariéru v kickboxu dotáhl dokonce tak daleko, že dostal příležitost zápasit v prestižní organizaci Glory. Tam se mu ale příliš nedařilo. Ze šesti zápasu čtyřikrát prohrál, ale rozhodně neměl důvod věšet hlavu. Aby se totiž kickboxer dostal do této organizace, musí být talentovaný a také za sebou mít sérii vítězných a atraktivních zápasů, což Možný rozhodně splnil.

Nabídka z UFC je ale asi tou největší příležitostí, jakou kterýkoliv zápasník může dostat. Otázkou ale je, zda se v ní Možný dokáže udržet. Má sice svůj dominantní styl, kterým je pochopitelně kickbox, ale musí se také velmi soustředit na zápasení na zemi, což si jistě sám uvědomuje. Na druhou stranu, v zápasech v organizaci RFA dokázal, že si na zemi rozhodně umí poradit a tak by pro něj nejspíš trénování boje na zemi neměl být takový problém. Jenže být zápasníkem UFC také obnáší vybudování si respektu, image a mnoho dalších věcí. Není to pouze o zápasení a Možný si proto bude muset tuto nabídku pořádně promyslet. Pokud se mu navíc nebude v UFC dařit, vedení organizace s ním může ukončit smlouvu a Možný se tak vrátí s nepořízenou.

Fanoušci bojových sportů jsou z nabídky velmi překvapení. Někteří nechápou, jak je možné, že Možný dostal po třech zápasech možnost zápasit v UFC. Jiní mají ale ze zprávy radost a na slovenského zápasníka naléhají, aby nabídku přijal. „Ať to využije, takové nabídky nechodí každý týden. Neváhej a ber! Přijde pozornost a noví sponzoři. Gratulujeme,“ reagují na oznámení uživatelé Instagramu. Objevilo se také několik zpráv, kterými jejich autoři reagují na Možného wrestling, který je podle nich slabý. Ti stejní lidé ale zdůraznili, že se jedná o smíšené bojové umění a Možný tak může své soupeře porážet údery a kopy v postoji. Slovenský zápasník navíc nemá strach z žádné výzvy, což dokazuje jeho poslední zápas, kdy se v prosinci postavil dosud neporaženému Lajošovi Pappovi a nakonec ho dokázal porazit.

Možný předvedl obdivuhodný výkon, ale po zápase přiznal, že skoro netrénoval. Připravoval se prý převážně sám a navíc neměl skoro žádné sparring partnery. Pokud tedy dokázal předvést takový výkon téměř bez přípravy, něco to opravdu o jeho kvalitách dokazuje. Pokud se skutečně rozhodne přijmout nabídku jít zápasit do UFC, je jasné, že jeho příprava bude vypadat úplně jinak. I když v něj někteří lidé kvůli jeho nízkému skóre v MMA nevěří, Možný má obrovský potenciál a pokud do toho půjde naplno, může se klidně stát, že se v UFC probojuje až k titulovému zápasu podobně, jako český zápasník Jiří Procházka, který dokonce první titulový zápas vyhrál.