Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Tomio Okamura je na TikToku | foto: Facebook Tomia Okamury

Okamuru sleduje na TikToku 50 tisíc lidí. Na svém profilu si dělá legraci z ostatních politiků

Tomio Okamura, člen strany SPD, používá TikTok. Komentuje aktuální dění v politice i ve světě, natáčí tiktokové trendy a také si dělá legraci z ostatních politiků. Nejvíce z Fialy a Pekarové Adamové. Nedávno překonal hranici 50 tisíc sledujících a se svou tvorbou rozhodně nekončí. Podle odborníka ale na TikToku Okamura nehledá nové voliče.
  20:00

Politik Tomio Okamura se rozhodl, že bude přidávat videa na TikTok. Rozhodně ale není první politik, který se rozhodl používat tuto platformu. Jeho tvorba se ale něčím výrazně liší. Okamura je totiž členem politické strany SPD, která svými výroky mnoho občanů pobuřuje. A právě ti ho na sociálních sítích velmi kritizují. Jednapadesátiletý politik ale v tvorbě pokračuje a velmi úspěšně také natáčí videa, která jsou na TikToku trendy.

@tomiospd Opět něco na odlehčenou 👀 . . . . . #volamipekarova #parody #pekarova #pekarovaadamova #spd #tomio #tomiookamura #okamura #foryou #protebe #parodie ♬ původní zvuk - Tomio Okamura

Obsah videí Okamury je jasný, stručný a má za cíl upoutat pozornost voličů strany a zároveň také lidí, kteří stranu SPD nevolí. Okamura totiž na TikToku řeší aktuální témata, která se osobně dotýkají spousty občanů. V poslední době se velmi zaměřuje na ukrajinskou menšinu, kterou mnoho českých občanů zkrátka nemůže vystát. Okamura tak na svůj TikTok například přidal video, ve kterém se opilý Ukrajinec hádá s policisty a video nazval „Drzost a arogance Ukrajinců.“ Poté už pouze sleduje množící se komentáře lidí, kteří jsou nespokojení s přítomností ukrajinské menšiny.

Kromě takových videí se ale Okamura snaží držet také TikTok trendů a přidává proto videa, která jsme mohla vidět u spousty jiných tiktokerů. Politik třeba nedávno slavil jednapadesáté narozeniny. V malém dortíku měl zapíchnuté dvě svíčky s čísly 5 a 1. To se mu ale nelíbilo a tak svíčky prohodil, aby dohromady daly číslici 15 a zatvářil se spokojeně. Video doprovázel smích miminka a jeho příznivci si jej nemůžou vynachválit. „Takhle jsem se dlouho nezasmál. Jste velice vtipný, pane Okamuro. Jste náš nejlepší komik. Úžasné,“ komentují uživatelé TikToku video, které má za pouhý den už přes 100 tisíc zhlédnutí.

V některých videích se Okamura naváží také do ostatních politiků a taková videa mají největší sledovanost. Asi nejvíce populární je video, ve kterém si Okamura dělá legraci ze současného premiéra České republiky Petra Fialy a jeho vlády. Ve videu totiž do hrnce před sebou začne dávat různé věci. U toho je umělou inteligencí namluvený komentář, který kritizuje například zadlužení naší země, zvyšování daní a další věci, které se týkají politiky. Okamura takto poukazuje na problémy, které by měla současná vláda řešit a podle něj je neřeší.

Video už má přes půl milionu zhlédnutí a fanoušky Okamury nejspíš velmi baví, když si dělá legraci z ostatních politiků. V jiném videu si zase Okamura utahoval z předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové, kterou očividně nemůže vystát. I když ho jeho sledující chválí, najdou se také jeho odpůrci, kteří ho v komentářích urážejí. „Pitomio dá určitě celou republiku do pořádku. Pro dnešek už to asi TikToku stačilo, pane Okamuro. Proč mě z toho bolí mozek? Zakažte politikům TikTok,“ reagují na Okamurova videa uživatelé na TikToku. Pořád ale jednoznačně převládají pozitivní komentáře.

@tomiospd Na odlehčenou 😃 PS: Dodatečně 😉 #tomio #okamura #foryou #foryoupage #protebe #trend #trending ♬ původní zvuk - Tomio Okamura

Okamura má ale zcela jiný důvod být na TikToku než například Andrej Babiš. „Tomio Okamura je typ politika, na kterém bude skoro veškerá komunikace nehledě na to, v jaké politické straně zrovna bude. Lídr takové politické strany vystupuje sám za sebe, ne za tu značku a stranu, ale přímo svým vlastním obličejem a vlastním jménem. A tak vystupuje na všech komunikačních kanálech, včetně TikToku,“ vysvětlil pro redakci Antiyoutuber.cz zakladatel Institutu politického marketingu Karel Komínek.

Podle Komínka Okamura na TikToku nepůsobí proto, aby si zde získal voliče, ale proto, aby se mohl sám za sebe prezentovat a ukázat světu svou osobnost, což je v dnešní době u politiků čím dál více důležité. „Pří získávání voličů má asi v tomto případě větší význam třeba Facebook a Instagram, kde ti voliči opravdu jsou. TikTok je spíše pro mladší ročníky a lidé do třiceti let k volbám tolik nechodí,“ doplnil Komínek.

Okamura tak chce na TikToku spíše opravdu ukázat svou pravou tvář a možná i trochu získat obdiv voličů, že se věnuje také mladší generaci. To, že uživatele TikToku Okamurova tvorba baví, dokazuje nejen sledovanost, ale také počet sledujících. Politik totiž nedávno dosáhl hranice 50 tisíc sledujících a svým fanouškům za to ze srdce poděkoval.