Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Travis Scott s dcerkou Stormi Webster | foto: Jordan Strauss/Invision/AP

O Travise Scotta je v Česku enormní zájem. Tragédie z jeho koncertu v USA už je zapomenuta

Slavný rapper z USA Travis Scott se vydává na evropské turné. Poprvé vystoupí i v Praze, a to již 18. července. Sehnat lístky je však velice těžké. V předprodeji byly vyprodané jen za pár minut. S umělcem se pojí velká kontroverze ohledně jeho slavného festivalu Astroworld, na kterém zahynulo deset lidí.
  19:41

Jeden z nejpopulárnějších rapperů světa, Travis Scott, vystoupí v Praze. Za svou kariéru byl desetkrát nominován na cenu Grammy a zařadil se i například ve známém žebříčku Billboard Hot 100. Jeho hudební klipy dosahují miliard zhlédnutí, spolupracuje s dalšími slavnými umělci a vyprodává koncerty. S těmi se však pojí velmi tragická kontroverze. V roce 2021 uspořádal svůj slavný festival Astroworld, kam se podle odhadů dostavilo zhruba až padesát tisíc lidí. Na místě nastal chaos, což vyústilo v deset úmrtí a desítky vážných zranění.

Jsou to jen dva dny, co Scott na svém Instagramu oznámil, že pořádá Evropské turné. „Evropo, jsme na cestě. Vstupenky budou v prodeji v pátek 10. května. Přinášíme cirkus Maximus. Pojďme to udělat nejlepší. Nemůžu se dočkat, až vás všechny uvidím,“ napsal k příspěvku. Vystoupit má například v Nizozemsku, Polsku, Švýcarsku, Francii, Belgii, Anglii, či Německu. Český fanoušci se mohou těšit i na pražský koncert. Již 18. července vystoupí v O2 areně. „Evropští fanoušci se za takové časy modlili,“ komentuje příspěvek jeden z lidí na Instagramu.

Ačkoliv jdou lístky do prodeje až v pátek 10. května, omezený předprodej byl spuštěn už ve čtvrtek, den předem. Ačkoliv není známo, kolik lístků pořadatelé uvolnili, zájem o ně byl enormní. Jen za pár minut byly všechny pryč. Na sítích se začaly šířit snímky obrazovek, jak lidé čekají v online frontě na lístky. Z nich je patrné, jak enormní byl zájem o lístky. Někteří byli v pořadí například i čtyřicet tisící. Někteří lidé se svěřují s mnoha problémy, jako je nefunkční platební brána nebo zablokovaný nákup. „Přede mnou ve frontě bylo osmatřicet tisíc lidí,“ komentuje jeden z lidí na Instagramu.

Šance na to si koupit nějaké lístky na pražský koncert stále existuje, ale je celkem malá. Dá se očekávat, že zájem o ně bude opět velký a zbytek lístků bude vyprodán za několik minut. Už nyní někteří lidé na sociálních sítích nabízejí, že prodají své lístky na koncert. Je však zřejmé, že to většina myslí jen jako vtip. „Prodám dva lístky za dva miliony,“ píše jeden z lidí na Instagramu. „Koupím lístek za tři miliony a ještě k tomu přidám štěně,“ komentuje další.

Scottovi koncerty jsou pověstné pořádnou show. Rapper přítomným fanouškům nezprostředkovává jen klasický koncert, ale nezapomenutelný zážitek. Jeho hudba je poměrně drsná, na což se přítomní fanoušci téměř vždy naladí a pořádně to na koncertě rozjedou. Právě jedno takové výstřední vystoupení se ale vymklo kontrole. Že na jeho koncertech docházelo ke zraněním, nebylo něco neobvyklého. V roce 2021 však na jeho festivalu Astroworld tragicky zahynulo až deset lidí. „Lapala jsem po dechu a měla jsem pocit, že mě dav kolem mlátí. Měla jsem pocit, že mi lidé doslova rozdrtí hrudník a plíce. Pamatuji si, jak jsem jen křičela: ,musím vypadnout, musím vypadnout!’ Lidé se však nehýbali. Bylo to, jako by doslova umírali,“ popsala zážitek z koncertu jedna z přítomných fanynek.

Tragická byla podle přítomných fanoušků i následně lidí na sítích reakce Scotta na tuto událost. Tvrdí, že i když si bezpochyby vystupující umělec musel být vědom chaosu, který se hned pod ním odehrává, své vystoupení ještě delší dobu nepřerušil. Později vyjádřil soustrast lidem, kteří přišli o někoho na koncertě a nabídl, že zaplatí výdaje na jejich pohřeb.