Středa 15. května 2024, svátek má Žofie

Trend devadesátek zaujal také influencery | foto: instagram.com

Trend fotek z devadesátek si oblíbili také influenceři v Česku. Aplikace ale může fotky zneužít

Sociální sítě zaplavil nový trend, ve kterém si lidé nechávají vytvářet své podobizny ve stylu devadesátých let. Mnoho influencerů se k trendu přidalo a vesele přidávají vytvořené fotky na sociální sítě. Vytvoření fotek ale stojí peníze a nikdo navíc neví, kde poskytnuté fotky končí. I tak si ale aplikaci EIPIC mnoho lidí oblíbilo.
  16:23

Po trendu vytváření fotek v podobě Barbie se objevil další trend. Tentokrát nemá nic společného s žádným filmem, ale jedná se pouze o styl, ve kterém jsou fotky vytvořené. Jedná se totiž o vytváření fotek ve stylu devadesátých let minulého století, které mnoho lidí označuje za jedno z nejpestřejších období, co se týče kultury a lifestylu. Existuje aplikace, která umožňuje vytvořit fotky, které tuto dobu připomínají a ta se stala velmi populární nejen u obyčejných lidí, ale také u influencerů. Ti si ale musí za vytvoření fotek zaplatit a nikdo přesně neví, kde končí fotky, které lidi aplikaci poskytnou.

Trend, který si oblíbilo také mnoho českých influencerů, je poměrně nový. Umělá inteligence je v dnešní době natolik propracovaná, že si s tvorbou podobného obsahu hravě poradí. Princip vytvoření fotky, která má připomínat devadesátá léta, je celkem jednoduchý. Člověk si musí stáhnout aplikaci EPIC, která je zdarma. Poté do ní musí nahrát osm až dvanáct fotek svého obličeje, ze kterých jsou následně fotky vytvořené.

Zájemce, který stojí o vytvoření fotky, ale musí za práci umělé inteligence zaplatit. Aplikace nabízí, že vytvoří až 60 fotek do čtyřiadvaceti hodin. V takovém případě zájemce zaplatí 99 korun. Pokud chce ale někdo mít fotky hotové dříve, musí zaplatit 149 korun a tím pádem jsou fotky hotové do dvou hodin.

Aplikace také samozřejmě nabízí rozdílné šablony pro muže a ženy. I když vytvoření fotek trvá dlouho, výsledek opravdu stojí za to. Ne každý je ale ochotný za fotky zaplatit peníze. Influenceři to ale očividně považují za výhodnou investici a vytvořenými fotkami se chlubí na sociálních sítích. Jejich sledující jsou z fotek nadšení a v komentářích pod příspěvky se dohadují, která z fotek je nejlepší.

K trendu se připojil také youtuber Marek „Datel“ Valášek, který je poslední dobou velmi kritizovaný kvůli tomu, že je v insolvenci. Ani tentokrát se nevyhnul posměškům od lidí. „Na to tě také pozvala Bára,“ rýplo si do Valáška několik lidí v komentářích. Tentokrát je ale většina komentářů pod Valáškovými fotkami pozitivní a lidé se smějí tomu, jak komicky youtuber vypadá.

I když se zdá, že po zaplacení poplatku za vytvořené fotky už je všechno bez problému, stále visí otazník nad tím, kde končí poskytnuté fotky. „Společnost vyžaduje práva k použití obsahu včetně práv na ukládání, kopírování, úpravy, přenos, zobrazování, sdílení a vytváření odvozených děl. Obsah zahrnuje jakékoli příspěvky nebo soubory včetně symbolů, písmen, hlasových poznámek, videí, zvuků, fotografií, nákresů nebo odkazů, které nahrajete do služby a sdílíte je se sebou nebo s ostatními,“ stojí v podmínkách užívání aplikace EPIK.

Pokud tedy kdokoliv nahraje do aplikace jakékoliv fotky, aplikace si je automaticky uloží a společnost je může využít pro vlastní potřebu. Většina lidí si ale podmínky pro užívání aplikace nečte a neví proto, že poskytnuté fotky může společnost, která aplikaci vyvinula, zneužít. Jediné, co společnost chrání, jsou osobní údaje uživatelů. Ty prý poskytne pouze státním orgánům a to v případě, že bude mít podezření z trestní činnosti. I přes to si ale lidé z celého světa nechávají vytvářet vlastní podobizny, které s nadšením sdílí na sociálních sítích a nejspíš je přitom vůbec nenapadne, že jejich fotky mohou být zneužité.