Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

Ted Bundy během soudního procesu | foto: Internet

Sledování vražd a trestných činů jako forma zábavy. Zájem o true crime roste, je tu však od nepaměti

True crime je všude kolem nás. Neustále se objevují nové příběhy rekonstruující zločiny, které se v minulosti opravdu staly. True crime je sice v posledních letech fenoménem, zájem o něj je však starý jako lidstvo samo.
  21:00

V poslední době je žánr true crime fenoménem. Příběhy inspirované opravdovými zločiny z minulosti se objevují denně v různých formách. Ať už jde o knihy, filmy, seriály nebo podcasty, podobné příběhy jsou všude a zájem o ně se neustále zvyšuje. Důvodů pro fascinaci příběhy, které rekonstruují opravdové zločiny, může být hned několik.

Po celém světě denně vznikají stovky true crime příběhů. Mezi nejznámější seriály patří například Making a Murderer, Tiger King nebo The Confession Killer. Velký úspěch také sklidil seriál o sériovém vrahovi Jeffreym Dahmerovi nebo Tedu Bundym. Zrekonstruované příběhy nevznikají jen v zahraničí, nejoblíbenějším autorským podcastem minulého se staly Opravdové zločiny, jehož autorky, jak název napovídá, se zaměřují na true crime tématiku. Existují také stovky videí na YouTube a příspěvků na Instagramu, které popisují různé hrůzné činy, které se v minulosti staly.

True crime je kolem nás však už od nepaměti a zájem o něj také. Je v lidské přirozenosti zajímat se o násilné činy. Neustále se objevují mýty, příběhy nebo obrázky staré staletí, které zobrazují ať už vraždy, nebo krádeže. Lidé jednoduše chtěli vědět, co se kdy a kde stalo z čisté zvědavosti nebo také proto, aby se cítili připravenější a mohli tak ochránit sebe a své blízké.

Fascinace násilím

Dá se tak říct, že fascinace násilím je stará stejně jako lidstvo samo. Poptávka po příbězích tu byla vždy, nabídka však byla omezená. To se v současnosti změnilo především díky různým možnostem, které internet a média nabízejí. Na sociálních sítích zároveň vzniká prostor pro diskuze o hrůzných činech a také pro vlastní vyšetřování. Uživatelé totiž mnohdy spekulují, kdo nevyřešený trestný čin spáchal.

True crime sice není jen o smrti a vraždách, většina lidí si s oblíbeným žánrem spojují právě to. Ve středověku se pořádaly na náměstích veřejné popravy, na které se lidé chodili dívat. Fascinace krví a násilím je kolem nás už stovky let. Podle speciálního pedagoga a psychoterapeuta Andreje Drbohlava podobné momenty připomínaly, že jsme svrchovaní predátoři, kteří potřebují vidět určitou míru zla, agrese a násilí. Drbohlav se dlouhodobě věnuje analýze profilu sériového vraha a dalším extrémním formám behaviorální patologie a psychopatologie.

Fanoušci true crime se zároveň snaží mnohdy zapomenout na své vlastní problémy pomocí problémů jiných. „Potřebují odklonit své chmury a obtíže na chmury mnohem těžší někoho jiného. Je to takový obranný mechanismus, který si člověk dělá, aby se nemusel věnovat sobě a aby se třeba vnitřně nezhroutil,“ popisuje Drbohlav. Lidé podle něj chtějí vidět zlo více v dobách, které jsou nejhorší.

Fascinace žánrem u některých stále stoupá. 44 procent respondentů výzkumu společnosti OnePoll tvrdí, že má oblíbeného sériového vraha a téměř polovina z nich přiznává, že by si s ním někdy chtěla promluvit. Výzkum také odhalil, že téměř tři čtvrtiny respondentů se cítí méně důvěřiví ke svému okolí a jednoduše se bojí, že se sami stanou obětí nějakého násilného činu.

Nutno dodat, že mnozí mají sice svého oblíbeného sériového vraha, u některých se obliba stává posedlostí. Někteří je totiž neustále sexualizují. Mnoho uživatelů na sociálních sítích tvrdí, že by někomu vraždy odpustili jen proto, jak vypadá a jak na ně z fotek působí. U některých násilníků také tvrdí, že by jim odpustili činy odpustili, protože jsou jednoduše pohlední. V mnohých mohou tedy násilníci vyvolat pocity soucitu.

Mnoho fanoušků true crime tvrdí, že se díky neustálému vnímání rekonstrukcí kriminálních případů cítí na podobné situace více připraveni. Jednoduše si myslí, že pokud se jim bude dít něco podobného, co už se v minulosti stalo, budou se umět bránit.

Dalším důvodem, proč je žánr true crime tak oblíbený, je jednoduše zábava. Mnohé už omrzelo sledovat a poslouchat smyšlené příběhy a zajímá je, co se ve skutečnosti stalo. Vymyšlené kriminální příběhy mnohdy také zobrazují policii nebo vrahy tak, jak autor chce. U true crime případů je to jinak. Zobrazují všechny chyby tak, jak se doopravdy staly a vraždy se mnohdy nevyřeší, což vede k následné debatě na sociálních sítích a k tomu, že se fanoušci snaží případ společně vyřešit.