Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

TvTwixx ve videu z opuštěné italské psychiatrické léčebny | foto: instagram.com/tvtwixx

TvTwixx prodávají na Facebooku mučící stůl z muzea v Itálii. Mohl by být ale kradený

Daniel Sonnleitner z TvTwixx na Facebooku prodává údajně mučicí stůl z italského muzea. Prý se jedná o unikátní nález a nabízí ho téměř za 20 tisíc korun. Uživatelé na Facebooku jsou však přesvědčení, že ho našel na nějakém opuštěném místě a teď za něj chce peníze. Nebylo by to totiž poprvé.
  11:27

Youtubeři z kanálu TvTwixx tvoří už mnoho let a v podstatě každým videem vzbudili nejednu debatu. Mezi jejich nejfrekventovanější obsah se zařadila série videí, ve kterých prozkoumávají staré a opuštěné budovy. Zdá se ale, že je jenom neprozkoumávají. Na Facebooku totiž prodávají různé předměty, které v budovách najdou.

„Prodám starožitný dřevěný stůl ze staré psychiatrické léčebny využíván pravděpodobně jako mučicí stůl. Jedná se o opravdu unikátní nález,“ píše Daniel Sonnleitner, nejvýraznější postava celé skupiny TvTwixx. Dále popisuje, kolik stůl váží a další bližší specifikace, co se s ním dá dělat. Údajně je momentálně vystaven v italském muzeu a v rámci dobrých vztahů mu byl nabídnut k odkupu. „V případě zájmu je možnost nechat dovést až přímo k vám,“ dodává. Za stůl chce 19 900 korun.

K inzerátu Sonnleitner doplnil také fotky stolu. Ač tvrdí, že je vystaven v italském muzeu, je nafocený v místnosti, která muzeum připomíná jen vzdáleně. Omítka stěn upadává a podlahy jsou zaprášené. Na dostupných fotografiích jdou vidět i ostatní místnosti, které jsou s největší pravděpodobností prázdné.

Daniel Sonnleitner prodává mučicí stůl

Stůl, který podle něj pravděpodobně sloužil k mučení, prodává Sonnleitner v několika skupinách na Facebooku, kde vystupuje pod přezdívkou Danny Threeman. Prý je o podobné předměty velký zájem a tak našel jeden ze „svých skvostů“. A komentující příspěvku nepochybují o tom, že z žádného muzea nepochází. Jsou jednoduše přesvědčení, že ho Sonnleitner, společně s ostatními členy TvTwixx, našel na nějakém opuštěném místě. „Kde jsi to zase ukradl,“ píšou lidé v komentářích.

Není to totiž ojedinělý případ, kdy Sonnleitner nabízí nějaké předměty, které mohou být kradené. Už v březnu redakce Antiyoutuber.cz popsala podobnou situaci, kdy Sonnleitner nabízel pitevní stoly z Itálie ve skupině na Facebooku. Do Itálie se vydali youtubeři v prosinci, natočili tam několik videí, ve kterých ukazovali mimo jiné i nabízené pitevní stoly.

Sonnleitner tehdy redakci Antiyoutuber.cz tvrdil, že pitevní stoly na prodej určitě nebyly. Prý šlo jen o způsob, jak si zvýšit sledovanost, což se mu prý i podařilo. Ve skupině na Facebooku prodával i starožitné příbory a jiné předměty, a proto jsme se zeptali, zda má ke všem nabízeným předmětům účtenky. Tvrdil, že účtenky ke všem předmětům kromě stolů má. Ke stolům ne, protože je nabízel jen pro zábavu a ne za účelem prodeje.

Na stejném výletě do Itálie se dostali i do konfliktu s policií. Při prohlídce jejich auta tamější policisté totiž objevili několik předmětů, které mohly být podle nich kradené. Navíc objevili i dvě motorky, jednu z nich měli policisté vedenou jako kradenou, druhá měla obroušené sériové číslo. Youtubeři však tvrdili, že nic neukradli a všechny předměty pořídili na bleším trhu.

Uživatelé sociálních sítí členy TvTwixx kritizují nejen protože jsou podle nich předměty kradené, vadí jim i odkud jsou kradené. Podle nich totiž porušují pravidla urbexu, tedy prozkoumávání míst a objektů, které vznikly lidskou činností a není jednoduché se k nim dostat. Jedno z nejdůležitějších pravidel je to, že se objekty nevykrádají, což prý TvTwixx se Sonnleitnerem v čele, kontinuálně porušují.

Témata: TvTwixx