Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

Streamovací platforma Twitch oznámila změnu ve vyplácení peněz z odběratelských poplatků. | foto: Twitch.comAntiyoutuber.cz

Agraelus přijde o statisíce korun z Twitche, platforma snižuje provize

Streamovacá platforma Twitch na svém blogu oznámila, že plánuje snížit podíl z příjmů od odběratelů pro velké tvůrce. Někteří tak přijdou o statisíce korun, další o desítky milionů. V Čechách se snížení dotkne pouze jednoho či dvou streamerů.
  13:00

Prezident Twitche, Dan Clancy, oznámil změnu v systému vyplácení příspěvků od odběratelů, která by znamenala, že někteří velcí streameři na Twitchi dostanou méně peněz.

Dříve Twitch, vlastněný nyní Amazonem, nabízel speciální rozdělení příjmů sedmdesát procent pro tvůrce a třicet pro platformu. Nabízel to těm tvůrcům, kteří mají vysokou sledovanost, zatímco většina dalších streamerů si dělila své příjmy půl na půl s platformou. Prozatím by se však zachoval poměr sedmdesát na třicet na prvních sto tisíc dolarech, ale kromě toho by se každý dolar nad tuto částku rovnoměrně rozdělil s Twitchem. Clancy uznal, že 22 tisíc tvůrců požádalo Twitch, aby všechny přesunul do režimu sedmdesát na třicet, ale řekl, že společnost se tímto směrem určitě nepohne, jelikož Amazon Web Services, na které Twitch běží, stojí příliš mnoho peněz.

V Čechách se změna dotkne jen jednoho nebo dvou streamerů. Czechclouda, vlastním jménem Petra Žaluda. Ten potencionálně přijde o desítky tisíc korun. Vojtěch Fišar alias Agraelus je na tom podstatně hůře, na rozhodnou částku sto tisíc dolarů se dostane během čtyř měsíců. Přijde tedy o stovky tisíc, konkrétně zhruba o půl milionu korun ročně. To je ovšem oproti největším tvůrcům platformy jen zanedbatelnou částkou. Nejodebíranějším kanálem na platformě je momentálně Casimito, který ročně přijde zhruba o téměř tři miliony dolarů, což je v přepočtu částka kolem 77 milionů korun.

Podle Clancyho provedl Twitch tuto změnu, aby pokryl zvýšení nákladů na server. Změny by se netýkaly „převážné většiny“ tvůrců, ale blogový příspěvek rozrušil ty, kteří měli pocit, že Twitch si bere příliš mnoho peněz a nabízí příliš malou podporu. To je také jedním z důvodů, proč velké tváře Twitche odcházejí na jiné platformy, hlavně tedy na YouTube. Další důvody odchodu tvůrců na jiné platformy jsou zmíněny v tomto článku.