Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

ilustrační snímek | foto: google.com

Jak žít více udržitelný život? Pomoct mohou přírodní čisticí prostředky nebo plánování nákupů

V poslední době mezi mladými rezonuje především téma udržitelnosti. Jak ale žít udržitelnější život? Nestačí jen omezovat jednorázové obaly, pomoct může i plánování nákupů. Vhodné je také zařadit rostlinné alternativy potravin nebo používat přírodní čisticí prostředky.
  11:30

Změna klimatu se v poslední době řeší víc než kdy dřív a na sociálních sítích se ohledně ní vedou denně desítky debat. Mnozí tvrdí, že pro záchranu planety jsou účinné změny jenom ty zavedené na globální úrovni. Zdá se však, že opak je pravdou.

K lepšímu a zdravějšímu životnímu prostředí může přispět každý z nás. Stačí začít malými kroky při každodenních činnostech, jako je nakupování, uklízení nebo třeba vaření. I ty totiž pozitivně přispějí k lepší budoucnosti naší planety. Mladí například už dávno nechtějí nakupovat levné nekvalitní oblečení z řetězců rychlé módy, někteří také přestávají jíst maso nebo omezují cesty autem. Všechna omezení dělají především kvůli tomu, že jednoduše chtějí vést udržitelnější život a zachránit planetu.

Udržitelný život tedy neznamená jen odříkání, stačí v obchodech sáhnout po šetrnějších variantách a namísto jednorázových produktů dát přednost těm znovupoužitelným. Proto dm drogerie markt přináší pět tipů, jak vést udržitelnější život.

Omezování jednorázových obalů

Jednorázové obaly nás obklopují každý den, dá se to ale zvládnout i bez nich. Stačí se předem připravit a například před nákupem si s sebou vzít vlastní tašku a znovupoužitelné látkové pytlíky na ovoce, zeleninu nebo klidně i na pečivo. Kupované nápoje v plastových lahvích skvěle nahradí lahve skleněné nebo nerezové, do kterých si můžete kdykoliv dopustit vodu.

Ač se zdá, že nahradit jednorázové obaly je u drogerie a kosmetiky mnohem složitější, opak může být pravdou. „Máme-li možnost, kupujeme si prostředky ve velkých baleních, které si pak doma rozléváme do příslušných menších obalů. Uděláme trochu pro přírodu a ušetříme nějakou tu korunu,“ vysvětluje ekologická poradkyně Renata Placková z Ekologického institutu Veronica. Omezit nebo úplně nahradit se dají i jednorázové menstruační pomůcky, a to používáním menstruačních kalhotek nebo kalíšku. Nabídka kosmetických potřeb, které se dají používat opakovaně, se v poslední době rychle rozšiřuje.

Plánování nákupů

Denně se stává, že potraviny, kterým už uplynulo datum spotřeby, končí v koši, což také negativně ovlivňuje životní prostředí. Jak tomu ale předejít? Před každým nákupem je důležité se podívat, co v lednici a ve spíži je, podle toho naplánovat jídelníček a napsat nákupní seznam, co je potřeba dokoupit. Dm drogerie nabízí aplikaci Moje dm, kde se dá nákupní seznam jednoduše naplánovat a je možné ho sdílet i s rodinou nebo přáteli.

Neméně důležitým faktorem je správné uskladnění už otevřených potravin nebo načaté zeleniny. Zároveň není nutné se vždy orientovat datem minimální trvanlivosti. To je mnohdy pouze orientační a prošlé potraviny jsou i po jeho uplynutí stále v dobrém stavu. Předtím, než zbytečně skončí v koši, je dobré zkontrolovat jejich stav.

Rostlinné alternativy a bio potraviny

U potravin je mimo jiné důležité rovněž to, odkud pocházejí a v jaké jsou kvalitě. S ohledem na životní prostředí se vyplatí kupovat a konzumovat sezónní potraviny od lokálních farmářů. Zárukou kvality jsou pak produkty se štítkem bio, který označuje, že jde o výrobek z ekologického zemědělství. Výhodou biopotravin je také nižší obsah pesticidů a umělých hnojiv, což je prospěšné jak pro lidské zdraví, tak pro životní prostředí.

Přírodní čistící prostředky

Běžné čisticí prostředky sice dokážou odstranit skvrny a zničit bakterie, ale ve většině případů jsou plné chemických látek, které mohou být škodlivé pro člověka i přírodu. Existují k nim však přírodní alternativy, které zvládnou úklid úplně stejně dobře. Všestranným pomocníkem je jedlá soda. Ta dokáže nahradit univerzální čisticí prostředek. Poradí si s mastnotou, připáleninou i odolnými skvrnami. Dalšími univerzálními pomocníky je i ocet a kyselina citronová nebo citron.

Úspora energií

K udržitelnějšímu životu zásadně přispěje změna návyků v domácnosti, a to konkrétně při úspoře energií. To je šetrné jak k životnímu prostředí, tak k peněžence. Snížit se dá například spotřeba vody, která je v přírodě čím dál cennější. Domácí spotřebiče kupříkladu nabízejí možnost volby ekologického programu, který spotřebuje menší množství vody. Tyto režimy navíc využívají nižší teplotu, čímž šetří také spotřebu energie. Nádoby na dešťovou vodu pak můžete využít na splachování toalety nebo na zalévání květin. Spoustu vody ušetří rovněž sprcha místo vany nebo mytí nádobí v napuštěném dřezu.