Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie

ilustrační snímek | foto: instagram.com

USA bojuje proti TikToku. Biden podpořil jeho zákaz, ale sám ho potřebuje kvůli kampani

Joe Biden podpořil zákon, který může vést k zákazu TikToku v USA. Američané chtějí od čínské společnosti ByteDance platformu odkoupit a mají na to rok. Biden ale TikTok potřebuje pro svou volební kampaň. Pokud by byl TikTok zakázaný, mnoho tiktokerů by přišlo o příjmy. Platformu navíc využívají různé společnosti, které by tak přišly o skvělý marketing.
  12:39

V USA se už dlouho diskutuje i jedná o tom, že by měla být v zemi zakázaná platforma TikTok. Někteří lidé ji totiž považují za bezpečnostní hrozbu a nyní se zdá, že je země k zákazu zase o něco blíž. Prezident USA Joe Biden totiž podepsal návrh zákonu, který by mohl TikTok zakázat. Biden tím ale může velmi poškodit svou volební kampaň, protože tímto krokem může přijít o spoustu mladých voličů.

Pomalu, ale jistě se totiž blíží americké prezidentské volby a Biden stál před složitou volbou. Mnoho mladých voličů totiž používá TikTok a tím, že Biden podepsal zákon, který by mohl zakázat používání platformy v USA, si proti sobě mohl spoustu mladých lidí poštvat. Zároveň ale i nadále zastává prezidentský post a musí řešit také bezpečnost své země. Bezpečnostní tým ale považuje TikTok, který vlastní Číňané, za obrovskou hrozbu pro USA a Biden se proto musel rozhodnout. Nakonec ale novelu zákona podpořil. Protože se ale Biden chce znovu ucházet o prezidentský úřad, bude muset opět rozjet svou kampaň ve velkém. K tomu se samozřejmě dají dobře využít sociální sítě a především právě TikTok. Z bezpečnostních důvodů USA ale bude TikTok dost možná v zemi zakázaný.

Americká vláda se totiž obává, že TikTok není pro USA bezpečný, protože ho vlastní Číňané a přišla proto s novou alternativou. TikTok totiž momentálně vlastní čínská společnost ByteDance. USA chce podle všeho platformu od čínské společnosti odkoupit, protože by jinak byla nucená TikTok na území USA zakázat. Americká vláda se totiž obává, že by vlastnictví TikToku společností se sídlem v Číně mohlo ohrozit data amerických uživatelů. „Kongres takto nejedná proto, aby potrestal ByteDance, TikTok nebo jakoukoliv jinou společnost. Jedná proto, aby zabránil zahraničním nepřátelům ve špionáži, sledování, nekalých operacích, poškozování zranitelných Američanů, našich vojáků a žen a našeho personálu americké vlády,“ řekla před hlasováním předsedkyně obchodního výboru Senátu Maria Cantwell. Na odkoupení TikToku má USA rok, ale zatím není jisté, kdo platformu odkoupí.

Pokud by se ale USA nepodařilo TikTok od společnosti ByteDance odkoupit, mělo by to výrazný dopad pro mnoho influencerů. TikTok totiž využívá drtivá většina lidí po celém světě, která na něm také tráví opravdu mnoho času. Pro influencery, kteří jsou na TikToku nejvíce aktivní, by to znamenalo definitivní konec jedné éry masivního marketingu. Jsou totiž influenceři, kteří si svou kariéru vybudovali právě na TikToku, kde také často streamují a vydělávají si tak peníze. Pokud nedojde k odkoupení TikToku Američany, bude platforma zakázaná a spousta tvůrců tak přijde nejen o možnost propagace a účty s miliony sledujících, ale také o jeden ze zdrojů příjmu. Když byl poprvé oznámený návrh na zakázání TikToku ve státu Montana, někteří tiktokeři se začali bouřit, podávali vlastní žaloby a někteří dokonce hrozili tím, že stát opustí.

TikTok ale nevyužívají pouze tiktokeři, ale také mnoho celebrit a společností. Například společnost Universal Studios, která patří mezi jednu z největších filmových společností v USA, je na TikToku velmi aktivní. Tam její profil sleduje přes 2 miliony lidí a společnost na platformu často přidává různé útržky z filmů, trailery a snaží se co možná nejvíce lidí nalákat na filmové novinky. S tím by ale byl konec, což by bylo velmi špatné nejen pro Universal Studios, ale také pro další filmové společnosti. TikTok ale v USA pochopitelně využívají také další společnosti a firmy, protože je to zkrátka jeden z nejideálnějších nástrojů pro reklamu. Pokud se ale nepodaří TikTok vlastněný čínskou společností odkoupit, bude to pro spoustu Američanů obrovská rána.