Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

Hubnoucí metoda Žilkové je cesta do pekel. Její rady mohou uškodit lidem se sklony k poruchám příjmu potravy

Veronika Žilková se nedávno podělila o nevšední způsob hubnutí, který praktikuje společně s Agátou Hanychovou. Místo toho, aby „nezdravé“ jídlo polykaly, ho plivou do koše. Jejich rady by však mohly uškodit lidem se sklony k poruchám příjmu potravy. Zároveň podobné chování nikomu zhubnout nepomůže, naopak může mít pro žaludek patologické důsledky.
  18:21

Už několik týdnů na sociálních sítích rezonuje rozhovor herečky Veroniky Žilkové a filmového režiséra Tomáše Magnuska v jeho talkshow. Herečka se totiž s ním i s diváky podělila o nevšední způsob hubnutí, který dodržuje společně s dcerou Agátou Hanychovou. Místo toho, aby lidé jedli jídlo, na které mají chuť, ho mají vyplivnout do koše. Jedná se však o častý projev poruch příjmu potravy.

„Víš, jak hubneme s Agátou? My si dáme to vepřové maso s cibulí, rozkoušeme ho a pak to vyplivneme do koše,“ vysvětluje Žilková Magnuskovi. Fakt, že maso vyplivne do koše, ospravedlňuje Žilková tím, že uspokojí chuťové buňky a zároveň nepřibere. Po tom, co ji Magnusek konfrontuje s tím, že se pravděpodobně nejedná o nejlepší způsob hubnutí, Žilková odpoví, že má problémy s váhou on a ne ona.

Zmiňovaná scéna se začala šířit na sociálních sítích už před třemi týdny. Dodnes se objevují pobouřené reakce sledujících. „To snad nemyslí vážně,“ psali lidé pod videa, která se šířila na sociálních sítích. Nejen, že sledující argumentovali tím, „co by na to řekly děti, které nemají co jíst,“ někteří vyzdvihovali také fakt, že by hubnoucí metoda Žilkové mohla souviset i s některou z forem poruch příjmu potravy.

S tím, že se rozhodně nejedná o vhodnou hubnoucí metodu, souhlasí i spolek 3pe.online, který se zabývá osvětou v oblasti poruch příjmu potravy. „Pokud to se sebou myslíte alespoň trochu dobře, nikdy s takovým chováním nezačínejte,“ píšou členky spolku na Instagramu. Zároveň je podle nich žvýkání jídla a následné plivání častým příznakem poruch příjmu potravy. Takové chování, které radí Žilková, se často podle nich stává nutkavým, vzniká na něm návyk a není jednoduché se ho zbavit. Podle členek 3pe.online je zároveň plivání jídla obestřené studem, pocity selhání a je spojené s pocity osamělosti podobně jako zvracení.

Spolek 3pe.online zároveň upozorňuje, že pokud by se takovým chováním inspiroval někdo, kdo má k poruchám příjmu potravy sklony, byla by to „cesta do pekel“. Pokud totiž plivání jídla není přímo porucha příjmu potravy, jedná se přinejmenším o takzvané disordered eating, které všeobecně označuje experimentování s dietami, posedlost výživovými trendy, restrikce vedoucí k podvýživě a nebo třeba excesivní cvičení. Také je podle nich nutné si uvědomit, že díky plivání jídla člověk bezesporu nezhubne. Jednoduše i kvůli tomu, že trávení začíná už skrze smysly. Žaludek očekává, že přijde jídlo a pokud nepřijde, může to pro něj mít patologické následky – reflux jícnu nebo vředy.

Nutno dodat, že jméno Hanychové s kontroverzním způsobem hubnutí není spojováno poprvé. V létě se totiž rozhodla po rozchodu s Jaromírem Soukupem nezahálet a začít cvičit v posilovně. Se sledujícími na Instagramu se podělila o to, že váží jen něco málo přes 60 kilogramů a měří 177 centimetrů. Prý chce ještě více než dvě kila zhubnout. Sledující se tehdy zlobili, že by příspěvek mohl uškodit lidem, kteří trpí poruchou příjmu potravy.

Dnes začíná Eating Disorders Awareness Week, každoroční akce, jejímž cílem je zvyšovat povědomí o poruchách příjmu potravy. Ale méně abstraktně:

 Když budu mít větší povědomí, všimnu si kámošky, která už několik měsíců nechodí do školní jídelny.
Budu vědět, zda/kdy/jak ji oslovit a nabídnout zájem a podporu.
Budu taky víc rozumět tomu, proč věta „Jé, tobě to sluší, ty jsi zhubl*a!“ není dobrý pozdrav ani kompliment.
A milion dalších věcí.

Na profilu @3pe.online tak nyní každý den najdete sérii příspěvků na nejrůznější témata.

Zapojte se s námi do kampaně. Pomozte nám šířit povědomí o PPP. Budeme rádi, pokud naše příspěvky přepošlete správným směrem.

Za podporu děkujeme @nevypustdusi

#EatingDisordersAwareness #EDAW #BreakTheStigma #SupportAndRecovery

26. února 2024 v 12:40, příspěvek archivován: 26. února 2024 v 16:47

V souvislosti s „dietou“ Žilkové a Hanychové je vhodné zmínit také Eating Disorders Awareness Week, tedy každoroční akce, jejímž cílem je zvyšovat povědomí o poruchách příjmu potravy, která začala v pondělí 26. února. 3pe.online chystá na celý následující týden na Instagramu sérii příspěvků, které se budou věnovat některým problematikám poruch příjmu potravy. Spolek se chce dotknout toho jak vznikají, jaké jsou stereotypy a mýty s nimi spojené, jak otevřít téma s blízkým člověkem nebo například jak nastoupit na cestu sebepřijetí.