Středa 15. května 2024, svátek má Žofie

Airbnb si v Česku, hlavně v Praze, našlo rychle své příznivce a provozovatele. Pokud nechcete mít z bytu kůlničku na dříví a na krku stížnosti sousedů, vyplatí se myslet na pravidla. | foto: Profimedia.cz

Vyděláváte si na Vinted nebo Airbnb? Brzy by vás mohly čekat problémy, příjmy se budou muset danit

Pokud si vyděláváte pomocí Vinted nebo Airbnb, mohly by vás brzy čekat problémy. Podle nového nařízení teď zmíněné platformy budou muset hlásit daňovým úřadům veškeré transakce. Údajně kvůli tomu, aby země OECD bojovaly efektivněji proti daňovým únikům. Změny by měly nastat od příštího roku.
  12:24

Platforma pro prodej a nákup oblečení Vinted je velmi populární. Kousky oblečení, které už nevyužijete, můžete jednoduše doma nafotit a zveřejnit i s cenou v aplikaci. Pokud o daný oděv bude mít někdo zájem, koupí si ho a s prodejcem nemusí ani komunikovat. Jednoduché, téměř totožné jako nakupování na webových stránkách různých řetězců.

Pro některé však Vinted znamená i způsob jednoduchého přivýdělku. Neprodávají jen nevyužité oblečení, ale někteří kupují i různé designerské zboží včetně bot a doplňků, které později na platformě pro prodej a nákup oblečení prodají. Zdá se však, že by brzy vydělávání na Vinted mohlo skončit. Blíží se totiž regulace příjmů.

Od 1. ledna letošního roku jsou platformy Vinted, Airbnb a eBay povinné ve Velké Británii shromažďovat informace o všech transakcích, které uživatelé přes aplikace provedou. To umožní His Majesty’s Revenue & Customs, tedy britskému daňovému úřadu, aby zjistil, kdo by měl své příjmy danit a nedaní je. Takové informace si mohl od platforem vyžádat už delší dobu, nicméně letos nastává změna. K Velké Británii se v rámci celosvětového úsilí na potírání daňových úniků připojí i členské státy OECD, tedy i Česko nebo Slovensko.

„Nová pravidla podpoří naši snahu pomoci internetovým prodejcům, aby své daně odváděli správně hned napoprvé. Pomohou nám také odhalit jakékoli úmyslné nedodržování předpisů a zajistí rovné podmínky pro všechny daňové poplatníky,“ uvedl mluvčí britského daňového úřadu pro BBC.

Na základě nových pravidel teď platformy budou vykazovat příjmy, které prodejci jejich pomocí získávají. Měly by se evidovat příjmy z prodeje ručně vyráběného zboží a použitého oblečení, služby včetně pronájmu taxi, rozvozu jídla, práce na volné noze a krátkodobých pronájmů ubytování nebo dokonce pronájmu příjezdové cesty za účelem parkování.

Zmíněné platformy budou mít povinnost hlásit veškeré transakce od ledna příštího roku. Nová pravidla by se však neměla dotknout drobných prodejců. Pro Británii je hranice příjmů zhruba tisíc liber. Podle pravidel stanovených OECD by platformy neměly nahlašovat ty, kteří si nevydělají pod 2 tisíce eur ročně nebo neuskuteční více než 30 transakcí za daný rok.