Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor

Kráska a zvíře | foto: Buzzfeed.com

Alenka v říši divů má schizofrenii a Nemo je mrtvý. Disneyho filmy spojují konspirační teorie

Animované filmy od Disneyho patří k těm nejoblíbenějším. Je s nimi spojena však nejedna konspirační teorie. Hlavní postavy z nich prý představují různé duševní poruchy, Alenka v říši divů má například schizofrenii a Belle z Krásky a zvířete stockholmský syndrom. Oblíbená je také teorie o Nemovi, který údajně nepřežil útok ze začátku filmu.
  19:00

Animované filmy z dílny studií Walta Disneyho zná pravděpodobně každý. Pohádky od Disneyho patří k těm nejpopulárnějším na světě, jenže s jejich oblibou roste i velký zájem o ně. Vzniklo tak mnoho konspiračních teorií, které se jich týkají. A těm, kteří konspiracím věří, nikdo jejich pravdu nevyvrátí.

Jedna z nejrozšířenějších konspiračních teorií se dotýká všech Disney pohádek. Mnozí jsou přesvědčení, že každá princezna, respektive ženská hlavní postava, představuje nějakou duševní poruchu. V pohádce Kráska a zvíře je Belle vězněna v zámku strašlivým zvířetem, které je zakletý muž. Zvíře se po tom, co se do něj Belle zamiluje, promění v krásného mládence. Jedná se tak o učebnicový příklad stockholmského syndromu. Alespoň podle konspiračních teoretiků.

U Krásky a zvířete teorie však teprve začíná. V Malé mořské víle Ariel neustále sbírá různé předměty, nikdy je nevyhodí a skladuje je kolem sebe. Mohlo by se tak jednat o formu obsedantně kompulzivní poruchy. Alenka v říši divů je údajně schizofrenička, Elsa je bipolární a Paní všeho zla ze Šípkové Růženky má hraniční poruchu osobnosti.

@jumpersrewind

The Disney Princess Theory… 😱

♬ original sound - JumpersRewind

Duševními poruchami konspirace okolo Disney pohádek však nekončí. Další vlmi oblíbenou teorií je ta, že Nemo na začátku filmu Hledá se Nemo nepřežije útok rybou a zemře. Jeho otec Marlin si ho potom v celém filmu jen představuje, což by mu mělo pomáhat s vyrovnáním se se ztrátou. Někteří jsou také přesvědčení, že film popisuje všech pět fází smutku, tedy popírání, hněv, smlouvání, depresi a smíření.

Mnozí jsou také přesvědčení, že se Sněhurka po tom, co si kousla do otráveného jablka, už nikdy neprobudila. Princ, který ji na konci vysbodobí, je totiž údajně anděl smrti. Zámek, do kterého na konci odjíždějí, je v oblacích, což by mělo symbolizovat cestu do nebe. Navíc kromě Sněhurky nikdo jiný prince nevidí a zpívá o něm jenom ona.

Nejeden fanoušek také věří teorii, že Boo z Příšerek s.r.o. je vlastně čarodějnice z Rebelky. Čarodějnice totiž zázračně zmizí po tom, co projde dveřmi, což umí také strašidla z Příšerek s.r.o. Sice děj Rebelky se odehrává stovky let před druhým jmenovaným filmem, pokud by se Boo zvládla teleportovat v místě, mohla by se prý teleportovat i v čase. Teorii podporuje také fakt, že v čarodějnické dílně v Rebelce je vyřezaný i Sully, tedy v podstatě nejlepší kamarád Boo z Příšerek s.r.o.

Podobných teorií jsou desítky. Mezi ně patří například to, že Elsa a Anna jsou sestřenice Lociky z pohádky Na vlásku, nebo že se Aladin odehrává v postapokalyptické budoucnosti nebo že Na vlásku by mohlo být pokračováním Sněhurky a sedmi trpaslíků. Gothel je totiž údajně zlá královna ze Sněhurky, která na konci filmu záhadným způsobem přežije. Některé teorie jsou sice na první pohled až příliš nereálné, teoretici jsou přesvědčení, že jsou stoprocentně pravdivé a ke každému filmu neustále vymýšlejí další.