Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

Jsi tlustá, píšou lidi Xholakys. Podobné komentáře mohou škodit a spustit poruchy příjmu potravy

OnlyFans tvůrkyně Xholakys se musí vypořádávat s negativními komentáři na svou postavu. Někteří jí nadávají, že přibrala, jiní zase, že je moc hubená. Nyní se modelka rozplakala na svém Instagramu. Promluvila o tom, jak se cítí ve svém těle. V minulosti kvůli touze po štíhlé postavě jedla i pouze jednu jahodu denně. Většina lidí na sociálních sítích s ní soucítí. Komentáře podobné těm, jako nyní musí číst Xholakys, mohou ubližovat. „Nízké sebevědomí, deprese, úzkosti, PPP, tělesná dysmorfická porucha, sebepoškozování, sebevražda,“ uvádí možné následky podobných komentářů projekt 3pe.online.
  20:17

OnlyFans tvůrkyně a influencerka Valerie Holáková, známá spíše jako Xholakys, je známá také pro svoji upřímnost na sociálních sítích. Neostýchá se promluvit o téměř čemkoliv, včetně svých životních a psychických problémů. Není tajemstvím, že měla dříve problém s podvýživou. Sama se svěřila, že byly časy, kdy vážila pouhých sedmatřicet kilo. Za poslední rok však prošla pozitivní změnou a dokonce i pár kilo nabrala. Cítí se daleko lépe, vysadila medikaci a ze svého života odstřihla toxické lidi. Na sociálních sítích se ale zřejmě vždy najde někdo, kdo má potřebu si rýpnout. Mladá slečna se nyní rozplakala na svém Instagramu. Někteří lidé jí totiž nadávají, že přibrala až moc a že je tlustá.

„Buď jsem anorektička nebo jsem tlustá svině. Já fakt jako nevím, co chcete. Ještě k tomu mám váhu, kterou ještě bych měla mít navíc. Ještě bych měla přibrat,“ říká na svém Instagramu uplakaná Xholakys. Reaguje na komentáře, ve kterých jí lidé píšou, jak přibrala, že je tlustá a jak byla dříve hubená. „Zdá se mi to, nebo fest přibrala?“ komentuje její fotku na Instagramu jeden muž. „To mám jako zhubnout na dvaatřicet kilo? Protože každý den jen čtu, jaké jsem tlusté prase,“ reaguje modelka na jeden komentář. Sdílela také své téměř rok staré fotky, ke kterým napsala, že vážila sedmatřicet kilo.

Tématu body shamingu na sítích se velice věnuje web 3pe.online. Snaží se šířit osvětu o anorexii, bulimii, ale i dalších typech poruch příjmu potravy (PPP). Za body shaming se podle nich dá považovat téměř jakékoliv negativní hodnocení těla druhého člověka. Co takové nevyžádané komentáře mohou způsobit? „Nízké sebevědomí, deprese, úzkosti, PPP, tělesná dysmorfická porucha, sebepoškozování, sebevražda,“ uvádí 3pe.online na svém Instagramu dopady na duševní zdraví způsobené body shamingem.

Body shaming je, i podle vašich ohlasů, třeskuté téma, kterému se chceme & budeme více věnovat.

Co to vlastně body shaming je?
A jak čelit urážkám?

Přinášíme tipy na konkrétní reakce, které se vám mohou hodit a které si můžete uzpůsobit dané situaci nebo vašemu slovníku.

A máme pro vás i přehled skvělých podcastů, které se tématu věnují.
Doporučili byste nějaký další? Rády si tipy přečteme v komentářích

4. dubna 2023 v 20:28, příspěvek archivován: 16. února 2024 v 11:43

Ačkoliv má Xholakys nespočet podporujících fanoušků, vyjadřující jí obdiv nad tím, jak krásná je, sama modelka se svěřila, že má se svou postavou problém. „Já mám jakoby strašný problém sama se sebou, se svojí postavou celý svůj život. Já fakt už nevím,“ říká na svém Instagramu. „Já se nikdy nebudu cítit dobře ve svém těle. Já mám tlusté břicho nemám žádný zadek a prostě nesnáším své tělo a vždycky ho budu nesnášet,“ pokračuje. Promluvila i o tom, kdy začala pociťovat, že se sama se sebou necítí dobře. Poprvé prý už ve dvanácti letech se potýkala s tím, že celý den nejedla a koupala se ve studené vodě. „Jedla jsem třeba jednu jahodu za den nebo si dala před spaním přesnídávku na stoleček, abych se těšila, že jak se ráno probudím, že si můžu dát jedno jídlo,“ říká.

Většina lidí na sítích s ní soucítí a podobné komentáře na její postavu odsuzují. „Ať je jaká je, nebo dělá to, co dělá, je mi jí tady líto. Ta holka trpí anorexií, lidi jí nadávají, ať se nají, že vypadá jak reklama na hlad a teď když udělala obrovský pokrok a konečně vypadá jak žena, tak se najdou ubožáci, co jí píšou, že vypadá jak prase,“ píše jedna slečna na Facebooku. „Nemám ji ráda, ale v tomhle mi jí je líto. Lidem není nic dobrý. Vždycky by na někom něco měnili. Stejně jako když já necvičila, každý mě urážel, že jsem líné prase. Začala jsem cvičit a zaměřovat se na to a najednou jsem podle všeho posedlá a nic jiného nedělám. Lidi jsou svině,“ komentuje další.

zij na plno

11. února 2024 v 16:15, příspěvek archivován: 16. února 2024 v 11:43

Jak se k podobným komentářům stavět? Web 3pe.online radí je ignorovat a daného člověka si nejlépe zablokovat. „Pokud se s body shamingem setkáváme na sociálních sítích, nejlepším řešením je pak danou osobu rovnou nahlásit nebo zablokovat,“ píšou na svém Instagramu.

Témata: Xholakys