Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Yzomandias | foto: Profimedia.cz

Yzomandias rapuje o tom, že se vagina podobá burgeru. Posluchači jsou v šoku, podobných textů má rapper několik

Yzomandias vydal nový projekt. Sice obecně jsou z něj fanoušci nadšení, jedna skladba některé přivedla do rozpaků. Přirovnává v ní totiž vaginu k burelu z fast foodu. Někteří o ní vtipkují, jiní jsou pohoršení. Faktem však zůstává, že v jeho tvorbě jsou podobné texty poměrně obvyklé. A v minulosti byly mnohem explicitnější, než dřív.
  16:10

Yzomandias patří k nejpopulárnějším a nejúspěšnějším českým rapperům. Posluchači si ho oblíbili především díky upřímným, otevřeným a případně i chytlavým textům. Jenže po vydání nového projektu si někteří z nich myslí, že jsou texty až příliš otevřené. Na jedné z nových skladeb mluví totiž o pohlavním styku se ženou, jejíž vagina vypadá jako burger z fast foodu.

V pátek o půlnoci vydal Yzomandias v podstatě bez většího oznámení nové EP s názvem Paranoia. Je na něm jenom šest skladeb a stopáž osmnáct minut. Obecně lze už po prvním poslechu říct, že se Yzomandias vrací k hudbě, kterou tvořil dříve. Nejen texty, ale i zvukem. On sám říká na skladbě „až bude hořet“, že je „Hráč roku zpátky“, což je jeho pseudonym z doby, kdy s hudbou, dá se říct, začínal. Vrací se tak zhruba do roku 2010.

Ač projekt získal mnoho pozitivních reakcí, z textu skladby „BIG MAC“ bylo mnoho posluchačů v rozpacích. Yzomandias v ní totiž rapuje o tom, že má hlad a vagina ženy, ke které promlouvá, vypadá jako Big Mac. „Je fakt tip ťop, chci to sníst hned / Koukej mi do očí, kotě, když jsem ve tvym klíně / Vemu tě ty víš kam / Kotě, chci tě lízat, dneska i zítra / Teče jako voda, ona teče jako míza / Kroutí se jí mícha, nemůže moc dýchat / Teď neexistuje nic jinýho než já a pí–,“ říká v refrénu. V podobném duchu se nese i zbytek skladby. Mluví o tom, že má jazyk jako dva hady a její vagina chutná jako koňak.

Reakce posluchačů jsou smíšené. Na platformě Threads jeden z fanoušků vtipkoval, že by měl Yzomandias s McDonald's udělat speciální burger, ideálně Big Mac. Oficiální profil fastfoodového řetězce na výzvu zareagoval s humorem. „Já po tom, co jsem naivně čekal, že BIG MAC bude o Big Macu,“ píše a dodává gif člověka, který smutně sundává sluchátka z hlavy. Jiné komentáře ke skladbě tolik humorné nejsou. „Já Yza fakt mega cením. Ale lyrics tracku Big Mac mi nedělají dobře,“ píše influencer a podnikatel Zdeno, který vystupuje pod pseudonymem Balenciaga Don, na platformě X. A není jediný, podobný názor mají i další posluchači. Text je podle nich zbytečně explicitní a v některých případech i nechutný.

Jenže u Yzomandiase nejde o nic nového. Podobné reakce se objevovaly už před dvěma lety v říjnu, kdy vyšlo album City Park od uskupení 58G. Na skladbě Houston, na které Yzomandias hostuje, je jeho část textu velmi podobná. Také přirovnává vaginu ženy k burgeru z fast foodu, v tomto případě nejen k jednomu, ale k několika. Reakce po zveřejnění alba byly v podstatě totožné jako tentokrát. Prý je nevhodné o ženách mluvit v takovém kontextu.

„Takový Yzo dřív nebýval,“ psali lidé tehdy na sociální sítě. Ale Yzo takový býval už dávno a texty byly v některých případech mnohem explicitnější. Yzomandias má skladeb s podobnými texty hned několik a mnohem starší než ty, které se v současné době kritizují, respektive kritizovaly. Jednou z nich je například „Kriste Ježiš Bože“ z roku 2017. Text je o tom, že žena při pohlavním styku říká přesně ta slova, podle kterých se skladba jmenuje. Pravděpodobně nejvíce explicitní je deset let stará skladba Cum Fondue, ve které rapuje o tom, že má kyblík z KFC plný semene a chce, aby si s ním nejmenovaná žena hrála celou noc.

Naneštěstí není Yzomandias jediným českým rapperem, který píše texty s podobnou tematikou. Podobně je na tom jeho pardubický kolega Nik Tendo nebo pražský rapper Smack. Před nedávnem například mluvili ve společné skladbě o tom, že když „kun*a moc mluví, tak potřebuje di*k“ a podobně. Smack v roce 2023 ve skladbě Sexy Red rapoval také o tom, že mu žena dala „sexy ret na pé*o“. Dále lze také zmínit texty Dollara Prynce nebo Hard Rica. V Česku tak podobně misogynní texty nejsou nijak neobvyklé.

Čeští rappeři se však v drtivé většině inspirují od zahraničních, převážně amerických rapperů, jejichž texty jsou mnohdy ještě explicitnější než ty od těch českých. To, že takové texty píše jiný zahraniční úspěšný, dá se říct že i legendární, rapper, však neznamená, že by si z nich někdo měl brát příklad. Částečná misogynie k rapu patří, velká část žen s tím počítá a tak nějak ji toleruje, jenže texty o tom, že vagina připomíná burger, jsou podle některých už jednoduše přes čáru. Ano, je potřeba texty brát s nadhledem, nicméně by v současné době by bylo možná už na čase, aby se od nich začalo postupně upouštět. V Česku totiž existuje mnoho velmi úspěšných rapperů, kteří nechtějí po ženách, aby si hrály s kyblíkem plným semene. Závěrem je vhodné upozornit na to, že texty jsou u mnoha rapperů psané s nadhledem a nemyslí je tak vážně, jak to ze skladby může znít, protože někteří z nich sami mají partnerky, manželky nebo v některých případech i dcery. Ale i kvůli tomu je vhodné se zamyslet nad tím, jestli by podobné texty měly mít v české hudbě stále prostor.