Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Reakce na novou kampaň Zary | foto: tiktok.com

Bojkot Zary pokračuje. Řetězec se omluvil, jeho propalestinští kritici vyzývají k bojkotu i v obchodech

Módní gigant Zara čelí velké kritice, jeho kampaň údajně znevažovala dění v Gaze. Propalestinští uživatelé sociálních sítí se z internetu přesunuli do obchodů a vyzývají k bojkotu. Někteří také popisují výlohy propalestinskými hesly. Zara se omlouvá, jde prý o nedorozumění.
  17:42

Španělský módní gigant čelí v posledních dnech velké kritice na sociálních sítích ze strany podporovatelů Palestiny. Jeho nová kampaň podle mnohých znevažovala válečný konflikt v Gaze a také palestinské symboly. Lidé po celém světě vyzývají k bojkotu značky, ta se teď omlouvá.

Společnost Zara na konci minulého týdne zveřejnila na Instagramu kampaň k nové kolekci, která nese název The Jacket. Hlavní roli v celé kampani má Kristen Mcmenamy, která je oděná do nové bundy a tmavých barev. Ač fotky nových produktů mnohé zaujaly, nejeden sledující si brzy všiml, že by mohly symbolizovat i něco jiného, než jen nové bundy a kabáty.

Problém kritici nevidí v modelce, bundě nebo černé barvě, ale v tom, co je v pozadí. Na některých fotkách totiž za modelkou bylo několik figurín zabalených do bílé látky a igelitu. Právě tato scenerie by měla údajně podle kritiků odkazovat na oběti válečného konfliktu v Gaze, které bývají zabalená stejně. Kromě zabalených figurín jsou na fotografiích i figuríny odhalené, těm však chybí některé končetiny. Jeden z kartonů v pozadí by měl navíc údajně připomínat tvar mapy Palestiny, pouze však otočené.

Na druhou stranu je však nutné dodat, že mnohým fotky evokují neuspořádaný umělecký ateliér. Tomu napovídá i to, že promo fotografie a kolekce bund je součástí kampaně a série s názvem The Atelier. Jde o limitovanou edici speciálních kousků, které mají oslavovat módní řemeslo a vášeň pro umělecké vyjádření.

Na sociálních sítích se však okamžitě po zveřejnění kampaně začaly objevovat kritické reakce v drtivé většině propalestinských uživatelů. Měli od začátku jasno, set design kampaně údajně jasně připomíná ruiny válkou rozbořených budov v Gaze. Tisíce uživatelů na sítích volali po vyjádření Zary, která nejdříve ty nejkritizovanější fotky bez jakéhokoli komentáře stáhla. Ani to jim však nestačilo.

#boycottzara #zara

12. prosince 2023 v 15:37, příspěvek archivován: 13. prosince 2023 v 17:22

Podporovatelé Palestiny po celém světě vyzývají k všeobecnému bojkotu Zary. Označení #boycottZara získalo jen na TikToku za pár dní přes 43 milionů zobrazení. Hashtag je však populární nejen tam, ale i na Instagramu a platformě X. „Bývala jsem oddanou zákaznicí Zary, můj šatník je oblečením Zary doslova zaplněný. Od dnešního dne ale Zaru bojkotuji,“ píše jedna ze zákaznic populárního řetězce, který má po celém světě více než dva tisíce poboček.

Ti, co Zaru bojkotují, se však brzy přesunuli z internetového prostředí i do ulic, respektive obchodů. Na TikToku se například objevují videa, ve kterých desítky lidí chodí po prodejně se zabalenými těly, s největší pravděpodobností panenkami, v bílých tradičních oděvech. Mají při tom na sobě tradiční palestinské šátky, kterým se říká kefíja a beze slov stojí. Někteří mají také zalepená ústa lepicí páskou, čímž symbolizují utrpení palestinského lidu. Někteří také zabalená těla odkládají prodavačům na pokladny společně fotkami opravdových palestinských obětí.

12. prosince 2023 v 9:31, příspěvek archivován: 13. prosince 2023 v 17:06

Objevují se také videa, kde lidé píšou na výlohy nápisy odkazující na volnost Palestiny. V kanadském Montrealu lidé logo značky překryli nápisem „Free Palestine“. V Madridu například nalepili na výlohu palestinskou vlajku. Podobných videí jsou desítky.

Po několika dnech se Zara v úterý večer k celé kontroverzi s kampaní vyjádřila. „Po tom, co jsme si všimli komentářů k nejnovější Zara Atelier kampani s názvem The Jacker, rádi bychom sdíleli následující vyjádření s našimi zákazníky,“ uvádí Zara na Instagramu. Kampaň byla údajně vymyšlená v létě a nafocená v září, tedy před vypuknutím válečného konfliktu v Gaze.

Fotky podle Zary odkazují na nedokončená sochařská díla v ateliéru sochaře a měly ukázat ručně vyráběné sochy v uměleckém ateliéru. „Naneštěstí některé zákazníky v současné době už smazané fotky urazily. Bylo v nich viděno něco naprosto odlišného od toho, co byl hlavní záměr pro jejich vytvoření,“ uvádí. Na závěr dodávají, že společnost Zara lituje všech nedorozumění a vyjadřuje všem hluboký respekt.

Kritici si však myslí, že omluva není dostatečná. „Nic si od vás nekoupím do té doby, než budete sdílet fotku palestinské vlajky. Bojkotujte Zaru,“ píše jeden z uživatelů na Instagramu. „A tohle je jako všechno? Sbohem Zaro, navždy,“ píše další.