Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund

Nejnovější díl Výměny manželek | foto: Voyo, TV Nova

Vysokoškoláci chtějí žít z životního minima, motivuje je i Výměna manželek

Čeští vysokoškoláci na TikToku zkoušejí novou výzvu. Snaží se měsíc žít z životního minima, tedy z 4 860 korun bez nákladů na bydlení. Motivace se různí, někteří chtějí ušetřit, naučit se hospodařit z penězi nebo jednoduše chtějí zkusit život jako rodina z Výměny manželek. Zkušenosti s výzvou jsou pozitivní, všichni se ale shodují, že by z životního minima žít v budoucnu nechtěli.
  10:12

TikTok už dávno není jen platforma, která by mladé obírala o čas a nabádala je k bizarním a někdy i nebezpečným věcem. V některých případech mohou být trendy, které se na populární sociální síti šíří, motivační a životu prospěšné. Jeden z nich se teď dostal mezi české studenty, kteří zkoušejí žít celý měsíc jako nízkopříjmové rodiny.

Na začátku února se na TikToku začala mezi studenty vysokých škol v Česku začala šířit challenge, která nabádala k tomu, aby lidé zkoušeli žít z životního minima. Časově není nijak omezená, lidé se do ní nově zapojují i v březnu. Od začátku minulého roku činí životní minimum 4 860 korun měsíčně. Jedná se o minimální společensky uznanou hranici příjmu pro zajištění výživy a základních osobních potřeb, tedy jde o částku, do které se nepočítají náklady na bydlení.

Všichni, kteří se do výzvy zapojili, nežijí striktně z vládou nařízeného životního minima. V některých případech si lidé částku modifikují na základě jejich příjmů, částka se tak pohybuje mezi čtyřmi a pěti tisíci korunami měsíčně. Jaká je motivace vysokoškolských studentů? Chtějí ušetřit, uvědomit si, jak dlouho musí na měsíční náklady vydělávat, jednoduše zkusit, jak se žije lidem s nízkými příjmy nebo zkrátka vyzkoušet něco nového.

„Prvním důvodem, proč jsem se do výzvy zapojila, je ten, že jsem si chtěla uvědomit hodnotu peněz. Sice ji znám a vím, co všechno obnáší šetření peněz a podobně,“ vysvětluje na TikToku Sára Serbousková. Protože má teď brigádu a tím pádem i větší měsíční rozpočet, uvědomuje si, že utrácí měsíčně více peněz. Kupuje si i věci, které nepotřebuje, a tak se rozhodla, že by ji výzva mohla naučit znovu šetřit peníze. „Koupím si něco třeba za padesát korun, ono se zdá, že to není tolik, měsíčně to udělá ale i pár stovek,“ dodává.

Lidé, kteří se do výzvy zapojili, na TikToku většinou ukazují, co celý den jedli, dělali, vařili nebo jaké potraviny si koupili. Nakupují často ve slevě, nekupují zbytečné oblečení a snaží se zabavit aniž by za zážitky měsíčně utratili vysokou částku. „Můžu cvičit i doma nebo běhat venku. Nemusím chodit do fitka. Je to ale pohodlnější,“ myslí si jedna z žen na TikToku.

@saraserbouskova Žiju z životního minima Den 1 Sleduj moji cestu také na ig: sara_serbouskova ❤️ #fyp #foryou #zijuzzivotnihominima #challenge #fypシ ♬ původní zvuk - saraserbouskova

Některé k účasti ve výzvě „žiju z životního minima“ motivovaly i některé díly reality show Výměna manželek. „Vidím hodně na TikToku, že to lidé zkouší a po zhlédnutí poslední Výměny manželek, jsem se rozhodla, že to chci zkusit také,“ vysvětluje ve videu na TikToku Sandra Michéle Škabradová. Co se v posledním díle stalo? Partneři Martina a Milan, kteří žijí v obci Nový Dvůr u Plzně se účastnili reality show se čtyřmi společnými dětmi. Děti běhaly venku nahé a špinavé, v domě byla špína, vši i švábi. Nový díl byl hojně diskutovaný na sociálních sítích a některé diváky evidentně inspiroval natolik, aby zjistili, jestli s nízkým příjmem lidé doopravdy musejí žít v podobných podmínkách.

Lidé, kteří se do výzvy zapojili, si ji pochvalují. Prý jim dala nový pohled na finance a naučili se šetřit. Podobné výzvy se šíří i v zahraničí a reakce jsou vesměs totožné. Všichni se ale shodují v tom, že by z životního minima v budoucnosti žít nechtěli.