Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác

Zombie droga je také v Česku | foto: instagram.com

Zombie droga se šíří po světě, dostala se už i do Česka. Na sítích se narkomanům lidé vysmívají

Droga tranq, které se přezdívá zombie droga, se šíří po celém světě. Nedávno se dokonce se objevila také v Česku. Nejvíce je zasažené město Filadelfie, kde narkomani končí v paralýze na ulicích a děsí svou přítomností místní obyvatele. Nabídka drogy i její poptávka ale výrazně rostou. Droga si už vyžádala desítky tisíc obětí. Na sociálních sítích se ale uživatelé narkomanům vysmívají.
  19:00

Nebezpečná droga tranq dělá už nějakou dobu veliké problémy především obyvatelům města Filadelfie. Kvůli lehké výrobě a snadné dostupnosti látek, ze kterých se droga skládá, se tranq nebezpečně šíří. Nyní se dokonce objevila také u nás, což může být pro obyvatele Česka velmi nepříjemné. Sice tu zatím není tolik narkomanů, kteří by drogu užívali, ale je možné, že se brzy jejich počet zvýší. Na sociálních sítích si ale z nebezpečné drogy utahují a dokonce se vysmívají také lidem, kteří jsou kvůli ní v nesmírných bolestech.

@gossipoftiktok_ The streets of Philadelphia is like zombies wow #zombies #streets #philadelphia #sosad😭 #philadelphiazombies ♬ Sad Music - Max-Music

Droze tranq se také přezdívá zombie droga. Přezdívka vznikla z toho důvodu, že lidé jsou po aplikaci látky paralyzovaní a vypadají jako zombie, které můžeme vidět v různých filmech. Zároveň jim ale způsobí také bolestivé křeče a kvůli následkům jejího užívání se narkomanům tvoří po těle hnisající rány. Droga nejvíce zasáhla Filadelfii, kde se obyvatelé setkávají s těmito „zombíky“ prakticky každý den. Nově se ale zjistilo, že se droga rozšířila také do Čech. Informovala o tom Česká televize a potvrdila, že si drogu aplikují také čeští narkomani. Droga je přitom stokrát silnější než heroin a její poptávka i nabídka se výrazně zvyšuje. Tranq obsahuje látky xylazín a fentanyl. A právě o fentanyl je poslední dobou obrovský zájem.

Fentanyl je totiž látka, která se v medicíně využívá ke zmírnění bolesti. Jedná se o analgetikum, které je stokrát silnější než morfium. Vyrábí se dokonce fentanylové náplasti, které se dávají pacientům s onkologickým onemocněním. Také z těchto náplastí si narkomani fentanyl získávají, ale nedokážou odhadnout množství, které si následně aplikují. V Česku si zatím droga tranq vyžádala „pouze“ několik desítek obětí, ale je velmi pravděpodobné, že se jejich počet zvýší i kvůli neustále rostoucí nabídce. I když je pohled na člověka, který si tuto drogu aplikoval opravdu nepříjemný, narkomani si zkrátka nemohou pomoci a mají nutkání si drogu aplikovat. Někteří prý chtějí touto formou dokonce spáchat sebevraždu.

V USA, konkrétně v už zmíněném městě Filadelfii, mají ale s drogou obrovský problém. Narkomani, kteří si drogu tranq aplikují, jsou totiž po celém městě a je na ně opravdu nepěkný pohled. Místní zdravotnická zařízení navíc nemají dostatečnou kapacitu a někteří zdravotníci a dobrovolníci proto vyrážejí do ulic, aby zuboženým narkomanům nabídli alespoň nějakou pomoc. Problém je, že někteří narkomani žádnou pomoc nechtějí a vyhovuje jim život, který žijí. Ten ale rozhodně nevyhovuje vládě a místním občanům, kteří na každém kroku na narkomany narážejí. Jsou dokonce potvrzené případy, kdy se narkomani pokusili vykrást obchody, aby mohli ukradené věci prodat a za peníze si drogu sehnat. V USA navíc umírají v důsledku užívání drogy tranq desítky tisíc lidí ročně, což je opravdu hodně.

Záběry z ulic, kde se narkomani bezmocně snaží vymanit z tělesné paralýzy a pomalu se plahočí ulicemi, se šíří také na sociálních sítích. Někteří lidé jsou ze záběrů samozřejmě velmi zaskočení a vyzývají k modlitbám za závislé narkomany, ale najdou se i tací, kteří mají z celé situace legraci. „Jen ať si dají, popřeji jim dobrou chuť! Oni natáčí mannequin challenge? Asi je někdo odpojil od Matrixu. Nepotřebuji virtuální realitu se zombie hrou, stačí si zajet do Filadelfie,“ smějí se lidé pod příspěvky, které zaznamenávají narkomany v naprosto nepřirozených polohách. Mnoho lidí se ale narkomanů zastává a někteří se proto s autory podobných komentářů hádají a upozorňují je na to, že jsou takové komentáře naprosto hloupé.

@9zyzjse Corpse City Kensington Avenue, Philadelphia, USA#military#militaryfan#Technology#scifi#sciencefiction#fighter#fyp ♬ original sound - the whole world seek novelty

Někteří lidé situaci vůbec nezlehčují a nedělají si z ní legraci. Mají naprosto radikální názory a vůbec narkomanů nelitují. „Ať si fetky bodnou rovnou třeba pět injekcí a je po nich. Nevím, proč furt má někdo potřebu omlouvat fet a feťáky. Je to jejich volba. Chtějí se pomalu zabít, ať se zabijí rychle. Nelitujte je. Litujte lidi, kteří trpí feťákama,“ vyjádřil se k celé situaci jeden uživatel na Instagramu. Nikdo ale nemůže vědět, proč se narkomani ocitají v podobných situacích. Někteří třeba začali s lehkými drogami, byli úspěšní podnikatelé a do drog spadli zcela znenadání. Stavy, které jim způsobuje droga tranq, jsou ale opravdu nebezpečné a často na ně bohužel umírají. Uvidíme tedy, zda se ve Filadelfii podaří situaci nějak vyřešit a jak moc se Zombie droga rozšíří do světa.