Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

Zombie droga udělala z Filadelfie děsivé město | foto: TikTok.com

Český youtuber sledoval narkomany po aplikaci zombie drogy. Jsme z toho úplně vyřízení, popisuje

Český youtuber a tiktoker David Luu se na vlastní oči přesvědčil o děsivých důsledcích užívání drogy tranq, které se přizdívá zombie droga. Vydal se s kamarádem do Filadelfie, kde viděli ulice plné narkomanů, kteří byli v paralýze a oba z toho byli naprosto v šoku. Díky jeho videu na TikToku na situaci poprvé reagovalo větší množství Čechů. Někteří ale mají z krize legraci.
  11:30

USA se už delší dobu potýká s drogou, která lidem dokáže způsobit takový stav, že po jejím aplikování vypadají jako zombie. Nejvíce zasažené je město Filadelfie v Pensylvánii. Tam se totiž situace naprosto vymkla kontrole a ulice města jsou proto zaplavené lidmi, kteří stojí na místě v nepřirozené poloze, nebo se pomalu plouží městem. Celá scenérie tak může působit jako strašidelná scéna z filmu.

Do Filadelfie se vydal také český youtuber a tiktoker David Luu, který si z auta natáčel, jaké děsivé účinky droga na lidi má. Někteří Češi jsou ze záběrů zděšení a jiní si z lidí, kteří se nemohou ani hnout, dělají legraci. Téma „zombie drogy“ už ale na sítích není skoro vůbec populární.

@buburivas0

♬ sonido original - Bubu Rivas

Nová droga, které se také říká tranq, je složená z několika lehce dostupných látek. Tvoří ji kombinace xylazínu a fentalynu. První látka se používá jako sedativum pro koně a skot, druhá jako opioidní analgetikum a je zhruba stokrát silnější než morfin, ale s podstatně kratším účinkem. V důsledku užívání této drogy ale narkomany postihuje paralýza, na těle se jim tvoří hnisající rány a dokonce také mohou zemřít. Youtuber a tiktoker David Luu se vydal do Filadelfie, aby se na vlastní oči mohl přesvědčit o vážnosti situace. Když projížděl autem a viděl paralyzované narkomany, rozhodně mu nebylo do smíchu.

Luu a jeho kamarád se rozhodli projet ulici, kde bylo plno narkomanů. „My jsme si to projeli jenom tam a zpátky a jsme z toho normálně úplně vyřízení, protože to bylo fakt scary to vidět. Viděli jsme za bílého dne, jak si to tam střílej. Vidět takhle zlomené lidi v různých pozicích, je jako byste přijeli do úplně jiného světa,“ popisoval svůj zážitek Luu. I když byla před časem videa s děsivými záběry z ulic Filadelfie velmi populární, poslední dobou se jich objevuje opravdu málo. Luu je ale pravděpodobně první český tvůrce, který zblízka sledoval vliv drogy tranq a někteří Češi očividně vůbec o kritické situaci ve Filadelfii nevěděli.

Luu nahrál kousek videa s narkomany na TikTok a za pouhý den má video přes 900 tisíc zhlédnutí. Někteří uživatelé TikToku jsou naprosto šokovaní a ptají se na podrobnosti kritické situace ve Filadelfii. „To se jako jen tak zastaví a usnou? To je jako v křeči třeba celý den? Je hodně důležité vidět i tuto stranu USA, ne jen ten americký sen. To je šílený, takhle nechceš dopadnout,“ reagují překvapení lidé na záběry, které Luu nahrál na TikTok. Ačkoliv je pro některé lidi nepříjemné takové záběry sledovat, bohužel se před touto krizí nedají přivírat oči. Faktem je, že je situace naprosto neřešitelná a většina narkomanů se po prvním aplikování stává na droze tranq závislá.

Někteří si ale ze situace dělají legraci a naprosto zlehčují utrpení, kterým si musí narkomani procházet. „Hlavně, že mají stylové boty. Takhle vypadáme my každé pondělí před školou. Kvůli tomu jsi jel až do Ameriky? Stačí se projít v Ústí nad Labem. Oni natáčí mannequin challenge? Asi je někdo odpojil od Matrixu,“ smějí se někteří uživatelé TikToku. I když se mnoho lidí směje nad tím, v jak žalostném stavu narkomani končí, nikdo z nich by si jistě nepřál být na jejich místě a snášet bolest, kterou droga způsobuje. Jak ale zmínil jeden z uživatelů TikToku, je dobře, že takové záběry existují, protože jsou alespoň odstrašujícím příkladem pro ty, kteří chtějí s drogami experimentovat. Youtuber Luu své sledující varuje a apeluje na ně, aby žádné drogy nezkoušeli.

@realdavidluu

Zombieland Philadelphia🇺🇸

♬ original sound - David Luu

I když už se děsivé záběry z ulic Filadelfie na sociálních sítích tolik neobjevují, kritická situace i nadále trvá. Kvůli jednoduché dostupnosti drogy tranq i nadále přibývají narkomani, kteří končí v nepřirozené poloze, způsobené paralýzou. I za bílého dne mohou obyvatelé Filadelfie v ulicích potkávat tyto narkomany a samozřejmě je to obrovský problém. Některé děti jsou totiž nejspíš velmi vyděšené, když například při cestě do školy narazí na děsivou osobu, která v důsledku aplikace drogy tranq vypadá jako skutečný zombie. Americká vláda si ale zatím s touto krizí nedokázala nijak poradit.

To, že bude boj s touto drogou nejspíš ještě velmi dlouhý, potvrdila také amerikanistka z Masarykovy univerzity Denisa Krásná. „Nechci být pesimistická, ale obávám se, že je fentanyl natolik silný a návykový, že je v tuhle chvíli těžké to zastavit. Zvlášť, když tu máme tranq, který teď řádí na východě USA. Jestli se rozšíří stejně, jako fentanyl, tak bude těžké tento posun zastavit. Dokud se nezmění americký zdravotní systém, tak si myslím, že Amerika nemá šanci se s touto epidemií potýkat,“ řekla Krásná v rozhovoru pro Český rozhlas. Uvidíme tedy, jak se dokáže americká vláda s tímto problémem, který mnoho lidí děsí, vypořádat.