Středa 8. května 2024, Den vítězství

rapové uskupení 58G | foto: instagram.com/58g_southead

58G letos vyhráli dva Anděly, teď o nich rappují. Zmiňují také prezidenta Pavla a úspěch, který mají

Členové jihlavského rapového uskupení 58G po více než roce vydávají novou hudbu. V nové skladbě mluví o hudebních oceněních, která získali. Zároveň je však plná rapového klišé. Zmiňují především to, že jsou teď na vrcholu a už nikdy nechtějí zpátky na dno. Pravděpodobně chystají také nové hudební album.
  12:20

Jihlavská skupina rapperů 58G se na hudební scéně pohybují teprve tři roky, i přes to se nejen u posluchačů těší velké oblibě. Za dvě ze tří hudebních alb totiž získali ocenění Vinyla a Anděl. Teď pravděpodobně chystají další album, po více než roce vydávají novou skladbu.

Hlavní členové skupiny 58G, jejíž název odkazuje na poštovní směrovací číslo Jihlavy, jsou tři. Patří mezi ně bývalý prvoligový fotbalista klubu FK Teplice Tomáš Kučera alias TK27, Doktor a Humla. Ač byl Kučera známý i před vznikem skupiny a měl zkušenosti i s rapem, nikdy teoretické výhody a známosti s jinými rappery nevyužil. Rozhodli se společně vybudovat fanouškovskou základu v podstatě od nuly, čímž si získali srdce nejednoho fanouška.

Už od léta roku 2020, kdy vydali na české poměry velmi revoluční první projekt 58G Tape Vol. 1 se dostali mezi nejsledovanější české rapové uskupení. Přinesli totiž rapové subžánry grime nebo drill, na které posluchač českého rapu není zvyklý, v podstatě bez oznámení a navíc s nádechem surovosti života v Jihlavě. Za album tehdy získali ocenění Vinyla v kategorii objev roku.

O rok později následovalo pokračování prvního alba, které nese název 58G Tape vol. 2, které bylo neméně oblíbené. Loni na podzim vydali už třetí projekt v pořadí, které nese název CITY PARK. Ač na něj byly reakce fanoušků poměrně smíšené především kvůli hostujícím Yzomandiasovi a Nik Tendovi, Česká hudební akademie album ocenila Andělem v kategorii rap. Získali také cenu fanoušků.

Už více než rok trio rapperů mlčelo, teď přicházejí s novou skladbou s názvem Nepřestanu. Mimo jiné v ní zmiňují právě ocenění, která získali. Kučera v první sloce tvrdí, že nikdo není a nebude stejný jako on a naráží také na velmi medializovanou kauzu se skladbou Off Season. „Sbírám ty vinyly a Anděly / Vedle nás sedí prezident a boys maj v kapse ty gramy,“ říká. Na předávání cen Anděl totiž přišel i prezident Petr Pavel a mohl živě sledovat jejich vystoupení. Zároveň bylo v sále mnoho starších diváků, kteří si k rapu přinejmenším cestu nenašli, což později také Kučera zmiňuje.

Ač byli členové 58G v minulosti veřejností vyzdvihovaní především pro to, že se úspěchem tolik nechlubí, nová skladba je plná rapového klišé. Nese totiž poměrně jednoduchý vzkaz, kterým rappeři říkají, že teď jsou na vrcholu, ale zažili i dno, což už nechtějí, aby se nikdy opakovalo. Vyznívá tak jako většina skladeb českých rapperů jenom s jiným hudebním podkresem. I přes to jde slyšet velké zlepšení u rapperů.

Nutno dodat, že v minulosti členové 58G jednotlivé skladby jako singly nikdy nevydávali a když nějaká skladba vyšla, zanedlouho přišli s hudebním albem. Lze očekávat, že se stejného postupu budou držet i tentokrát i kvůli tomu, že více než rok s novou hudbou nepřišli. Fanoušci jsou z nové skladby nadšení a těší se, co nového skupina přinese.