Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Ruby z kanálu 8 Passengers | foto: instagram.com/moms_of_truth

Matka čelí obvinění z šesti případů týrání dětí. Teď tvrdí, že za nic nemůže, na scestí ji svedla kamarádka

Ruby Franke z rodinného YouTube kanálu 8 Passengers čelí obvinění z šesti případů týrání dětí. V minulosti tvrdila, že k trestům musela přistoupit, protože se děti sexuálně zneužívaly navzájem. Teď navrhuje dohodu o přiznání viny. Tvrdí, že za nic nemůže a na scestí ji svedla kolegyně, která ji izolovala od rodiny. To prý vedlo k pokřivenému smyslu pro morálku.
  17:42

Už od konce srpna na sociálních sítích rezonuje případ Ruby Franke, mormonské matky z youtubového rodinného kanálu 8 Passengers. Franke totiž byla zatčena a obviněna z týrání dětí po tom, co jedno z nich uteklo k sousedům s lepicí páskou na končetinách. Při prohlídce domu, ve kterém byla Franke zatčena, se našla směs kajenského pepře a medu, kterou měly společně dávat dětem do ran, když zlobily. Policisté také objevili uzamčenou místnost za kovovými dveřmi od trezoru, ve které byly provazy, pouta a obvazy. Franke se hájí tím, že její děti mají problémy a sexuálně se zneužívaly navzájem. Proto musela přistoupit k různým trestům. Teď Franke po dlouhé době promluvila.

Zásadní roli v celé kauze hraje mimo rodinu Frankeových také Jodi Hildebrandt, spolupracovnice Ruby, která byla na konci srpna zatčena společně s ní. Byl to totiž její dům, odkud jedno z dětí uteklo a ve kterém byla nalezena místnost s pouty. Franke s ní natáčela na youtubový kanál ConneXions, kde spolu radily s výchovou a povídaly o mentálním zdraví. Obsah byl silně zaměřen i na víru v Boha. Kanál vznikl už před několika lety a mnozí ho hojně kritizovali. Ženy prý byly až příliš fanatické.

V září byla Franke obviněna z šesti případů týrání dětí. Teď se objevily informace, že by Franke měla přistoupit na dohodu o přiznání viny. Jenže advokátní firma Winward Law, která ji zastupuje, uvádí, že Franke za nic nemůže. Svedla ji totiž údajně na scestí její spolupracovnice Hildebrandt. „Hildebrant po delší dobu systematicky izolovala Franke od její rodiny, starších dětí a jejího manžela Kevina Franke,“ uvádí firma v prohlášení. „Dlouhodobá izolace vedla k tomu, že paní Franke byla vystavena pokřivenému smyslu pro morálku, který byl formován vlivem Hildebrandt,“ dodávají. Douglas Terry, zástupce Hildebrandt, se rozhodl vyjádření nekomentovat.

Nutno dodat, že kanál 8 Passengers byl za praktiky rodičů Kevina a Ruby kritizovaný už několik let před tím, než Ruby začala s Hildebrandt tvořit videa. Například na celé léto v roce 2019 rodiče zabavili telefon nejstaršímu synovi Chadovi. Později ho poslali na tábor do divočiny na převýchovu. Jindy mu zabavili postel. Jedné z dcer například matka nepřivezla oběd protože ho si ho holčička zapomněla doma. Prý za trest, aby si dávala pozor na své věci.

V prohlášení je také uvedeno, že se Franke v poslední době snaží spojit se členy rodiny, od kterých ji Hildebrandt v posledních měsících takzvaně odstřihla. Franke se jim údajně snaží omluvit za své činy z minulosti. Jenže v poslední době její sestry natočily videa o tom, jak jsou z ní zklamané a nejsou s ní v kontaktu už mnohem delší dobu, než několik měsíců.

Je otázkou, jak soudní proces nakonec dopadne. Uživatelé na sítích však v posledních dnech vyjadřují velké obavy. „Snad půjde do vězení a soudce a porota jí neuvěří,“ píše jeden z uživatelů na TikToku. Většina ostatních se s ním shoduje. Ruby nikdo její tvrzení totiž nevěří.