Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Radila s výchovou, teď půjde až na 60 let do vězení. Dceři za trest stříhala vlasy a syna dusila pod vodou

Ruby Franke, matka z kanálu 8 Passengers, by měla jít až na šedesát let do vězení. Soud jí shledal vinnou ze čtyř případů týrání dětí. Teď se objevila kopie jejího deníku, ve kterém barvitě popisuje, jak přesně děti týrala. Dceři ostříhala vlasy a umyla ji ve vaně pro psy za to, že chtěla přerušit dvoudenní půst, syna držela se zacpanými ústy pod vodou.
  16:00

Už od konce srpna rezonuje na sociálních případ Ruby Franke, mormonské matky z youtubového kanálu 8 Passengers a její kolegyně Jodi Hildebrandt. Ženy několik let společně radily rodičům s výchovou v rámci programu ConneXions, za což si nechávaly platit. V létě však došlo k zásadnímu zvratu. Jedno z dětí Franke totiž uteklo z domu k sousedům, prosilo je o vodu a mělo na končetinách nalepenou lepicí pásku. Zanedlouho byla dvojice žen zatčena a na konci února každá z nich odsouzena za čtyři případy zneužívání dětí a za každý případ jim hrozí od jednoho roku do patnácti let vězení. Teď se objevil deník Franke, ve kterém detailně popisuje, co dětem dělala a odvolává se na Boha.

Výchova dětí Franke byla na sociálních sítích diskutovaná už zhruba devět let, tedy od doby, kdy začala společně s manželem Kevinem natáčet videa na teď už platformou YouTube kanál 8 Passengers. Diskuze vzbudila například video, ve kterém manželé z Utahu zabavili synovi postel a poslali ho na převýchovu na tábor mimo civilizaci nebo to, ve kterém se Ruby rozhodla dceři nedat oběd. Prý jako trest za to, že si ho zapomněla doma. Ač jejich chování vzbudilo mnoho debat, nikdo z diskutujících nevěděl, jak je situace vážná.

Po tom, co byly Franke a Hildebrandt zatčeny, se začaly objevovat přinejmenším znepokojují informace o jejich výchově. Nutno dodat, že manžel Ruby s dvojicí zatčený nebyl, tou dobou už se totiž pár rozváděl a zásadní roli v případu oficiálně sehrála Hildebrandt a ne on. Byl to totiž její dům, ze kterého dítě v létě uteklo. V den zatčení také policisté při prohlídce domu našli misku s pastou z kajenského pepře a medu. Policisté také objevili uzamčenou místnost za kovovými dveřmi od trezoru, ve které byly provazy, pouta a obvazy.

Franke u soudu později tvrdila, že jedno její dítě sexuálně zneužívá několik let jiné její dítě. Následně prý začaly obě děti zneužívat ostatní. Další potomek podle jejích slov údajně sexuálně zneužil více než dvacet osob, včetně bratranců, sestřenic a sousedů. Zároveň jedno z jejích dětí údajně mělo od tří let sledovat filmy pro dospělé. Sice pro jednotlivá tvrzení neměla žádné důkazy, obhajovala se tím, že k fyzickým trestům jednoduše přistoupit musela.

Na konci února soud po více než čtvrt roce soudního řízení uložil oběma ženám trest. Původně byly obviněné z šesti případů zneužívání dětí, vinnými byly shledány ze čtyř. Ve vězení by měly strávit každá maximálně šedesát let, minimálně čtyři. Proti rozsudku se mohou obě odvolat.

Koncem minulého týdne se objevily nové infromace o případu. Prokuratura Washington County teď zveřejnila kopie deníků Franke, ve kterých ppodrobně popsala některé případy týrání jejích dvou dětí, jejichž jména úřady zredigovaly a nahradily je písmeny „R“ a „E“. Minulý rok 11. července, tedy jen několik dní před tím, než ji a Hildebrandt zatkla policie, do deníku napsala, že to byl „velký den pro zlo“.

O několik dní později v deníku velmi barvitě popsala, jak držela nos a ústa synovi zatímco ho držela pod vodou. V zápise z následujícího dne psala o tom, že své dceři ostříhala vlasy a polila ji vodou ve vaně pro psy kvůli tomu, že chtěla přerušit dvoudenní půst, ke kterému ji nutila. „Tyhle sobecké děti, které touží jen brát, lhát a útočit, nemají žádné pochopení pro to, jak je Bůh miluje,“ napsala Franke další den do deníku.

Ve shrnutí případu úřad státního zástupce Washington County uvedl, že Frankeová a Hildebrandt byli motivováni náboženským extremismem. „Zdá se, že ženy byly plně přesvědčeny, že zneužívání, které způsobily, bylo nezbytné k tomu, aby se děti naučily, jak správně činit pokání za ‚hříchy‘ a vyhnat zlé duchy z jejich těl,“ uvádí se ve zprávě.