Středa 1. května 2024, Svátek práce

Opět se řeší váha Hanychové, je prý zvyklá několik dní nejíst. Mohla by uškodit lidem s poruchou příjmu potravy

Ornella Koktová promluvila v podcastu s Agátou Hanychovou o účasti v Survivoru. Mimo jiné také zmínila, že několik dní nic nejedli, což by Hanychové ale nevadilo, protože je na to zvyklá. Opět se tak rozebírá na sociálních sítích váha Hanychové. Mohla by uškodit lidem s poruchou příjmu potravy nebo těm, kteří k ní mají sklony.
  18:00

Třetí řada populární reality show Survivor je sice teprve na začátku, i přes to už došlo k nejednomu zvratu. V šestém díle diváky zaskočilo odstoupení Ornelly Koktové, která patřila mezi nejzábavnější účastníky nové řady. Ač byla doma už delší dobu, veřejně mohla začít vystupovat až po odvysílání šestého dílu. Byla hostem několika rozhovorů a o zákulisních informacích promluvila také v podcastu, který moderuje společně s Agátou Hanychovou. Ač se zdá, že spolu témata nesouvisí, opět se řešila váha Agáty Hanychové.

Koktová a Hanychová společný podcast moderují už delší dobu. Jmenuje se jednoduše „Agáta a Ornella“ a díly vycházejí exkluzivně za platební bránou na platformě Herohero.co. Měsíční předplatné stojí šest euro a dvojici odebírá k dnešnímu dni 3166 uživatelů. V jednotlivých dílech se většinou věnují aktuálním kauzám, které v Česku rezonují nebo si jednoduše povídají o tom, co se jim v životě děje.

Není proto divu, že Koktová promluvila o účasti v Survivoru i ve společném podcastu. Společně například řešily zákulisní informace o jednotlivých účastnících, Koktová povídala o tom, že jeden z nich má doma dvě partnerky, které o sobě navzájem neví a jednoduše se společně bavily o tom, jaký byl život na ostrově. Koktová mimo jiné popsala, jak moc byly začátky krušné. Nejdříve totiž neměli oheň a několik dní buď nejedli nic, nebo kokosy. „My jsme prostě nejedli několik dní, ale na to jsi ty zvyklá,“ smála se Koktová na Hanychovou, kterou její komentář také pobavil. Opět se tak, ač pouze v jedné větě, řešila váha Hanychové, což může být pro lidi, kteří trpí jakoukoli formou poruchy příjmu potravy, nepříjemné téma.

Sice se může zdát, že šlo o nevinnou poznámku, není tomu tak. Váha Hanychové se řeší na sociálních sítích už dlouhou dobu. Předmětem nespočtu debat se stal například její příspěvek v létě. Po rozchodu s Jaromírem Soukupem se na Instagramu s fanoušky podělila o to, že začala opět chodit do posilovny a zanedlouho sdílela i fotku toho, že tehdy vážila 60,6 kilogramu. Prý se na to fanoušci psali. „Chtěli jste váhu, máte ji mít. Do měsíce 58 kg, ale ve svalech, snad,“ napsala Hanychová na Instagramu a dodala, že měří 177 centimetrů.

U příspěvku s váhou tehdy zablokovala komentáře, i přes to pozornosti lidí na sociálních sítích neunikl. „Zase jsem se na*rala. Prezentovat váhu 60,6 kg s výškou 177 cm jako něco, co není v pořádku, ve chvíli, kdy máte jeden z nejsledovanějších profilů na Instagramu,“ psala jedna z uživatelek sociální sítě X, někdejšího Twitteru. Podle ní je váha Hanychové pro její výšku spodní hranice ideálních proporcí. Mnoho dalších uživatelů s ní souhlasilo.

Na její příspěvek se zanedlouho zapomnělo, nedávno se ale její váha začala na sociálních sítích opět rozebírat, tentokrát ale kvůli její matce. Herečka Veronika Žilková byla hostem talkshow filmového režiséra Tomáše Magnuska. Herečka se s ním i s diváky podělila o nevšední způsob hubnutí, který dodržuje společně s dcerou Hanychovou. Místo toho, aby lidé jedli jídlo, na které mají chuť, ho mají vyplivnout do koše.

Jedná se však o častý projev poruch příjmu potravy, na což upozorňuje spolek 3pe.online, který se zabývá osvětou v oblasti poruch příjmu potravy. „Pokud to se sebou myslíte alespoň trochu dobře, nikdy s takovým chováním nezačínejte,“ píšou členky spolku na Instagramu. Zároveň je podle nich žvýkání jídla a následné plivání častým příznakem poruch příjmu potravy. Takové chování, které radí Žilková, se často podle nich stává nutkavým, vzniká na něm návyk a není jednoduché se ho zbavit. Podle členek 3pe.online je zároveň plivání jídla obestřené studem, pocity selhání a je spojené s pocity osamělosti podobně jako zvracení.

Spolek 3pe.online také upozorňuje na to, že každý člověk, který má profil na sociálních sítích, může mít mezi sledujícími někoho, kdo trpí poruchou příjmu potravy nebo k ní má sklony. „Určitý obsah pak může působit jako takzvaný trigger, který nemoc spustí, přiživí nebo znovu probudí,“ vysvětlují na webu. Podle nich by se každý měl řídit osmi základními body – být k sobě upřímný, tři tisíce sledujících = tři tisíce příběhů, uvědomovat si, že nejsme odborníci na všechno, to, co nám pomohlo, nemusí pomoct někomu jinému, dodržovat časový odstup a nadhled, nesdílet žádná čísla, například kalorický příjem nebo váhu, neukazovat porovnávací fotky a zároveň je důležité si podle členek 3pe.online uvědomit, že je velký rozdíl mezi tím, co vidíme na sociálních sítích a realitou.