Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor

Andrew Tate ovlivňuje děti | foto: instagram.com

Andrew Tate má špatný vliv také na děti. V Británii jsou z jeho názorů naprosto zoufalí

Kontroverzní influencer Andrew Tate svými názory často manipuluje ostatní. Ti se s ním ztotožňují, protože u něj vidí úspěch a domnívají se, že ho musí ve všem napodobovat. Ve Velké Británii jsou ale jeho názory velmi zaskočení a podle ankety Tatea uznává také mnoho dětí. Musela tam být také zavedená speciální výuka.
  17:19

Problematika šíření názorů kontroverzního influencera Andrew Tatea, je poslední dobou často rozebíraná. Tate totiž působí jako typ člověka, který dosáhl životního vítězství a každý, kdo si bude brát jeho názory k srdci, tak může stanout po jeho boku. Tate ale šíří názory, které jsou podle mnohých lidí naprosto nevhodné a některé jsou dokonce na hraně lidskosti. Některé Tateovy názory by ale měly zůstat pod pokličkou, protože ho sledují také děti, které jsou často lehce ovlivnitelné a ti si potom myslí, že cokoliv, co jejich oblíbený influencer řekne, je pravda. Podle nových průzkumů s Tatem sympatizuje opravdu mnoho dětí.

Šestatřicetiletý influencer se často chlubí tím, že se sám dokázal vypracovat až na multimilionáře. I když je momentálně vyšetřovaný kvůli podezření ze znásilnění a obchodu s lidmi, má za sebou opravdu velký úspěch co se týče byznysu. Tate se proto snaží svým sledujícím předat zkušenosti, které za svůj život nasbíral. Některé jeho názory jsou ale přinejmenším diskutabilní, protože se mnohdy naváží do žen, kterými často opovrhuje a považuje je za podřadné.

„Možná si to neuvědomujete, ale muži pro vás dělají tolik s*aček, o kterých nemáte ani tušení. Koukají se na vámi vybrané pořady, poslouchají vás, jak drbete kolegyně v práci, říkají vám, že se jim líbí vaše šaty, ale ve skutečnosti je jim to u p*dele. Ale když to má být naopak, vy nic takového neděláte,“ vzkázal Tate ženám v jednom podcastu. To ale byla ještě velmi mírná verze toho, jak Tate dokáže o ženách mluvit. Kdysi se například nechal slyšet, že pokud někdo znásilní ženu, může si za to ona sama.

To, že jsou podle něj ženy podřadné, je sice jeho názor, ale velký problém je, že tyto názory od něj přejímají jeho sledující, které by za normální situace ani nenapadlo přemýšlet podobně. Největším problémem je ale to, že děti a mládež po celém světě doslova hltají každé jeho slovo. Vidí totiž úspěch, peníze, luxusní auta, krásné ženy a myslí si, že se musí chovat stejně, aby dosáhly stejného úspěchu.

Tateovy názory asi nejvíce řeší ve Velké Británii, kde je influencer velmi populární. Na některých školách dokonce pedagogové museli zavést speciální výuku. Nikdo z nich si totiž dříve neuvědomil, jak vážné může být ovlivňování mladé generace.

V Británii se proto někteří z nich rozhodli poslat dopisy rodičům, aby je informovali o tom, jak velký vliv může Tate mít na jejich děti. Ten může být totiž klíčový v jejich celoživotním vývoji, ovšem kvůli jeho názorům se děti nemusí vydat tím správným směrem. Tate by navíc mohl zvrátit pokrok v boji proti sexismu.

@millionairetateclips

♬ original sound

Společnost YouGov, která se zabývá výzkumem veřejného mínění a analýzou dat, oslovila 1106 dětí ve věku od šesti do patnácti let. Otázka byla, jaký názor mají děti na Tatea a výsledky jsou velmi znepokojivé. 23% tázaných chlapců ve věku mezi třinácti a patnácti roky mají na influencera pozitivní názor.

V rozmezí věku od šesti do patnácti let se celkově 11% dětí k Tateovi vyjadřuje pozitivně. Všichni navíc souhlasí s jeho výroky, kterými shazuje ženy. V tomto období přitom dochází k velkému seberozvoji a pokud jsou děti takto ovlivněné, mohou se v budoucnu k ženám opravdu chovat špatně v přesvědčení, že je to v pořádku.

V Británii s Tateovou ideologií bojují už dlouho. Chloe Stanton, učitelku angličtiny z Londýna, dokonce její žáci konfrontovali otázkami, jestli má od svého manžela povolení pracovat a tak dále. S ničím podobným se prý za svou dobu působení jako učitelka ještě nesetkala. Dokonce i doma její tři synové Tatea vychvalují.

„Je smutné, že jsem musela obětovat svůj čas tomu, abych mluvila o Andrew Tateovi. Ženy však musí ve společnosti dost bojovat, aby se s tímto postojem mohly vypořádat. Vymývá mozky mladé generaci a je to velmi děsivé. Zdá se, že si myslí, že má pravdu. Má pravdu, protože je bohatý,“ popsala Stanton pro New York Times.

Mnoho lidí navíc na sociální sítě sdílí různá videa, ve kterých má Tate nebezpečné názory nejen na ženy, ale také na různá hnutí a aktivisty. Jeho slova se proto šíří po celém světě a nikdy nejspíš nevymizí. K takovým videím se navíc v dnešní době může dostat skoro každý a to včetně dětí.

Témata: Andrew Tate