Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Tři týdny od kauzy Carrie Kirsten: Na Instagramu slaví půl milionu sledujících, velkou část z nich už ale nezajímá

Od zveřejnění videa, které spustilo kauzy Carrie Kirsten, Nikose Macha a Dana Bayera uplynuly už tři týdny. Ač se zdálo, že jasným vítězem bude Kirsten, teď odpověď tak jasná není, postupně jí totiž ubývají příznivci. Lidé ji sice odsuzují, na Instagramu však oslavila půl milionu sledujících. Za desítky tisíc z nich vděčí vztahovému dramatu.
  18:00

Od začátku března na sociálních sítích rezonuje kauza influencerky Carly Kirstenové alias Carrie Kirsten a jejích dvou bývalých partnerů. Její video, ve kterém promluvila o zákulisních informacích vztahů s oběma partnery, doslova obletělo celý český internet. Nezůstalo jen na sociálních sítích, dostalo se i na televizní obrazovky. Jak si stojí aktéři kauzy na sociálních sítích s třítýdenním odstupem?

Od té doby, co Kirstenová zveřejnila „rozchodové“ video, uplynuly více než tři týdny, za které se okolnosti dramaticky proměnily. Po té, co veřejně poprvé promluvila o tom, že ji měl Daniel Bayer využívat pro peníze a při hádce ji uhodit, se na něj snesla velká vlna kritiky. Ač bylo video primárně o Bayerovi, okrajově se vyjádřila i k druhému bývalému partnerovi Nikolaosovi „Nikosovi“ Machovi, který jí měl nejen využívat pro peníze, ale také jí odcizit údaje k platební kartě.

Stejně jako Bayer, ani Mach neunikl kritice na sociálních sítích. Měl však o poznání lepší výchozí pozici, protože ho na rozdíl od Bayera neobvinila z toho, že ji uhodil a navíc je na sociálních sítích velmi oblíbený. Jeho image je navíc založená na tom, že je „frajer“, což v minulosti například podpořila mimo jiné jeho spolupráce s Air Bank, ve které je Mach prezentovaný tak, že je prostě „cool“. Právě kvůli velmi pozitivnímu vnímání jeho osoby i z celé kauzy vyvázl poměrně bez větších následků. Pomohlo mu s největší pravděpodobností i jeho jediné vyjádření, kterým celou situaci uzavřel. Ač jeho tvrzení Kirstenová vyvracela, nikdy jí neodpověděl a ke kauze se nevrátil.

Jak se zdá, mlčet se v podobných kauzách vyplácí, protože o něm se na sociálních sítích mluvit přestalo. To stejně však nemůže říct Bayer, který nejdříve na Instagram natočil nicneříkající video o tom, že si Kirstenová vymýšlí. Později mlčel a tvrdil, že se musí poradit s právníkem, pak zase promluvil o tom, že není žádný manipulátor a násilník, o pár dní později přiznal, že ji uhodil jen při pohlavním styku, což bylo podle něj konsenzuální. Množství bizarních vyjádření mu bezesporu uškodilo a jeho slova už nikoho příliš nezajímají.

Počtem vyjádření si neuškodil jenom Bayer, ale i Kirstenová. Okamžitě po vydání videa se většina lidí na sociálních sítích postavila na její stranu. Lidem jí bylo líto a oba muže více či méně odsuzovali. Brzy však otočili. Proč? Ač tvrdila, že je pro ni velmi složité o situaci veřejně mluvit, její chování tomu neodpovídalo. Byla hostem podcastu u Vladimíra Kadlece, později také přijala pozvání do podcastu, který moderuje Veronica Biasiol a lidé ji mohli vidět i na televizních obrazovkách v pořadu Snídaně s Novou. Nutno dodat, že podcast u Biasiol zatím nevyšel. Biasiol navíc na sítích uvedla, že vztahové kauze se podcast jakožto hlavnímu tématu nevěnuje. I tak lze předpokládat, že se vztahová kauza do rozhovoru dostane. Kirstenové nepomohla ani videa na sociálních sítích, kterými neustále odkazovala na vztah s Bayerem a Machem.

Nejen, že sledující Kirstenové přestala kauza zajímat, ale i jí brzy za počet vyjádření začali odsuzovat. Podle nich se snažila množstvím vyjádření získat jen co největší pozornost. A to se jí pravděpodobně povedlo. Minulý týden na Instagramu poděkovala za půl milionu sledujících. „Je to neskutečné číslo, kterého jsme během pouhých pět let společně dosáhli. Děkuju vám za každý follow, like, komentář, sdílení a hlavně za to, že mi dáváte sílu, smysl a motivaci pokračovat dál,“ píše na Instagramu.

Za největší nárůst sledujících v poslední době však může poděkovat bezpochyby kauze. Ještě na konci ledna ji začalo denně sledovat na Instagramu v průměru 37 lidí. A jak je tomu za posledních třicet dní? Na základě informací z webu Socialblade.com, který analyzuje data ze sociálních sítí, ji denně začalo průměrně sledovat 1 993 lidí. Celkem ji za posledních třicet dní začalo sledovat téměř 58 tisíc uživatelů, což je nárůst o téměř 5 800 procent. Velký nárůst sledujících zaznamenal také Mach. Na Instagramu ho začalo sledovat přes 32 tisíc lidí, což je v jeho případě nárůst pouze o tři sta procent. U Bayera je těžké se dostat ke konkrétním číslům vzhledem k tomu, že si často měnil profil na Instagramu ze soukromého na veřejný. Socialblade k dnešnímu dni ukazuje data naposledy ze září minulého roku. Odhadem mu přibylo kolem 30 tisíc sledujících.

Témata: Carrie Kirsten