Středa 8. května 2024, Den vítězství

Letošní Andělé: Kritika fast fashion a moderátorů, modly mladých nedorazily a prosba o ukončení konfliktu v Gaze

Třiatřicátý ročník slavnostního udílení Cen Anděl Coca–Cola je za námi. A ač na sítích řada lidí cení vystupující umělce, velká kritika míří na moderátorské duo. Ivana „Fancy“ Kulhánková a Honza Dědek mladé Čechy příliš nezaujali. Hudební akademii, která ceny uděluje, ovšem nejspíš zaujali starší čeští umělci. Ti totiž naprosto převálcovali mladou hudební krev, která měla paradoxně více nominací.
  13:51

Místo Yzomandiase přišla na předávní hudebních Cen Anděl Coca–Cola jeho matka, Viktor Sheen nedorazil vůbec. A to byli oba nominovaní, Sheen dokonce ve více kategoriích. Oba patří mezi absolutně nejoblíbenější umělce mladé české generace. Jejich neúčast na slavnostním večeru v O2 Universu jako kdyby předznamenávala to, v jakém duchu se celá akce ponese. Dominovali umělci, kteří by jim mohli dělat rodiče. Hlavním tématem slavnostního galavečera měla být sice spolupráce, ta na pódiu ale spíše pokulhávala.

S Honzou Dědkem byla na Andělech sranda

#antiyoutuber #antiyoutubercz #honzadedek

31. března 2024 v 12:08, příspěvek archivován: 31. března 2024 v 13:42

Hudební Ceny Anděl letos poprvé představily kategorii společný projekt. I proto se tak večer měl odehrávat v duchu spolupráce, což měla mimo jiné symbolizovat dvojice moderátorů, kterými letos poprvé byli Honza Dědek a Ivana „Fancy“ Kulhánková. Jejich spolupráce však spíše drhla. Zdálo se, že v mnoha případech Dědkovy suché vtipy dostávaly do rozpaků i samotnou Kulhánkovou. Protože měl přenos ale jen zhruba hodinu a půl, nebyl na delší rozpaky prostor. Ani na rozpačité ticho v publiku. Otázkou je, zda ticho bylo kvůli tomu, že ve většině případů vypadával v sále zvuk a z velké části nešlo téměř nic slyšet, na což upozornila i Anna K.

Rychlé nebyly jenom vtipy Dědka, ale i samotné vyhlašování. Letos se nevytahovala jména z obálek a velkou část cen nepředávali umělci, ale moderátoři. Nebylo moc času ani na děkovné řeči a předání bylo sice rychlé, i přes to umělce i moderátory mnohdy po chvíli musela utnout i samotná andělská znělka.

O tom, že vtipy Dědka byly naprosto zbytečné a místy přinejmenším trapné, jsou přesvědčení i mladí diváci. Na sociálních sítích se celý večer debatovalo o tom, že jsou moderátoři nudní a také o tom, zda byli Kulhánková a Dědek dobrá volba pro moderování. „To byl lepší i ten Kryštof Bartoš loni,“ myslí si jeden z diskutujících. Jenže podle některých z nich by nebyla lepší volba jen Bartoš, ale i Marek Eben, který je pravděpodobně nejméně oblíbeným moderátorem mezi mladou generací.

Letos se udílení Cen Anděl poprvé konalo v pražském O2 Universu a vstupenky si mohla koupit poprvé i široká veřejnost. Už od příchodu do haly bylo patrné, že bude letošní udílení Andělů mnohem větší, než ročníky předchozí. Prostory haly sousedící s O2 arenou jsou sice poměrně strohé, i přes to se jejich strohost snažili pořadatelé vyvážit dekoracemi, což se jim bezesporu povedlo.

I u cen Anděl je pravidlem, že se nejzajímavější momenty nedějí v televizním přímém přenosu, ale ještě dlouhou dobu před ním. Emma Smetana a Jordan Haj dorazili mezi prvními. Sice oba dress code večera creative black tie dodrželi, Haj si přinesl poměrně překvapivý doplněk. Měl totiž přes ramena přehozený tradiční palestinský šátek. Už při jejich příchodu se mezi novináři spekulovalo o tom, jestli se „něco“ chystá. A doopravdy chystalo. Krátce před začátkem přímého přenosu skupina dvaceti umělců, včetně Haje, Smetany, Tamary a Tomáše Klusových, Báry Polákové a Jana Ciny, rozvinula na červeném koberci transparent s nápisem Artists for Ceasefire. Chtěli jím upozornit na otevřený dopis, který napsali američtí umělci prezidentu Joeu Bidenovi. Požadují v něm okamžité příměří v Gaze.

U transparentu dvaceti umělců ale snaha o upozorňování na vážná témata, která rezonují ve společnosti, nekončí. Zpěvačka Rozálie Havelková na červený koberec vynesla poměrně netradiční model. Po hale se procházela v pytli od brambor s nápisem, že „rychlá móda je na pytel“ a zaujala jím pravděpodobně každého. Místo kabelky měla síťovku od cibule.

Ceny pro starou generaci

Když začal přímý přenos krátce před půl desátou večerní, návštěvníci se nemohli udílení dočkat. Letos se poprvé konečně zdálo, že se hudební akademie rozhodla jít napřed mladé generaci. Ve třech kategoriích byl nominovaný Viktor Sheen, ve dvou Calin a i nominace v kategorii rap byly poměrně odpovídající ohlasům mladých rapových posluchačů. Jenže nakonec se ukázalo, že starší generace hudebníků v Česku stále vede. Prvním vítězem večera se stal David Koller, který na albu LP XXIII zpívá o sexuálním násilí a konci světa. Dále si sošky andělů přebrali například Anna K., skupina J.A.R. nebo MC GEY.

O tom, jaký přínos mají Andělé pro mladou generaci, se debatovalo na sítích už několik let. Rap je sice nejposlouchanější žánr v Česku už několik let, i přes to nominace donedávna ukazovaly spíše opak. Čeští mladí rappeři si proto na hudební ocenění nehráli dříve a evidentně nehrají ani teď. V publiku se místo Yzomandiase objevila jeho matka, kterou známý rapper často zmiňuje ve svých textech , Viktor Sheen nedorazil vůbec, raději byl doma a ocenění za něj musel převzít Calin, se kterým vyhráli v kategorii společný projekt. V kategorii rap nakonec nepřekvapivě vyhrál MC Gey, který se na české hudební scéně pohybuje už mnoho let.

Závěrem je potřeba vyzdvihnout jednotlivá vystoupení. Ač je zvykem, že hudebníci zpívají při přímém přenosu na playback, na letošních Andělech tomu tak nebylo. Už při vystoupení Annet X a Nobodylistena se v publiku ozývaly pochvalné reakce, které zůstaly i do konce večera.