Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

Calin a Viktor Sheen | foto: instagram.com

Nominacím na Ceny Anděl dominuje Viktor Sheen. Kategorie rap prošla v posledních letech zásadními změnami

Blíží se předávání Cen Anděl Coca–Cola. Kategorie rap prošla postupem času velkými proměnami, ještě nedávno ani neexistovala. Teď až ve třech kategoriích může zvítězit Viktor Sheen, který za minulý rok vydal dvě hudební alba. Nominovaný je s oběma. Dále má šanci na výhru Yzomandias, MC Gey, Annet X a Nobodylisten nebo Smack One.
  17:23

Už v sobotu 30. března se uskuteční 33. ročník udílení hudebních Cen Anděl Coca–Cola. Ceny se udílejí v šestnácti kategoriích a o výsledcích i nominacích rozhoduje Česká hudební akademie, jejíž složení se postupem času mění. A letos se rappeři mohou poprvé umístit i v jiných kategoriích, než je rap nebo videoklip. Nominacím dominuje Viktor Sheen, zvítězit může třikrát.

Ceny Anděl vznikly jako protipól ocenění Český Slavík, kde o vítězích svým hlasováním rozhoduje široká veřejnost. Od prvního ročníku v roce 1991, kdy se ceny ještě jmenovaly Výroční československé ceny, se událo mnoho změn nejen v názvu ocenění, ale i v sošce nebo skladbě kategorií. Od roku 1997 ocenění symbolizuje soška anděla s rozepjatými křídly, který hraje na šalmaj od sochaře Jaroslava Róny.

Ač bylo ocenění od vzniku vnímané jako prestižnější, protože jednoduše neodráží názor široké veřejnosti, ale odborné poroty, kategorie rapu byla donedávna velmi upozaděná. V roce 2017 byli ještě rappeři nominovaní v kategorii elektronika. To se ale o rok později změnilo a od té doby má rap vlastní kategorii. Teprve nedávno navíc mohli být rappeři nominovaní i v jiných kategoriích než je rap a teď se ukázalo, že si odborná porota uvědomuje důležitost, dosah a popularitu nejposlouchanějšího žánru v Česku.

Nominacím letošních Andělů dominuje Viktor Sheen, který minulý rok vydal dvě alba, jedno společné, jedno sólové a obě se objevila v nominacích. Zvítězit může v kategorii skladba, kam byl nominovaný s písní Safír, na kterém spolupracoval s Calinem. Skladba je součástí alba Roadtrip, které je nominované v nové kategorii společný projekt. Ve stejné kategorii jsou nominovaní Sofian Medjmedj a Ben Cristovao s projektem Slzy. Zároveň Viktor Sheen může zvítězit jako sólový interpret s albem Planeta opic.

Hranice rapu a populární hudby se postupem času stírají. Rap zdaleka už není jen tvrdá hudba z ulice, misí se v něm různé styly, žánry a subžánry, což dokazuje i popularita Viktora Sheena. Vzhledem k tomu, že jsou jeho texty mnohdy zpívané a líbivé, se jeho hudba dostala do uší i „nerapových“ posluchačů. Ještě donedávna byl nejposlouchanějším českým interpretem na Spotify, a tak nominace i mimo kategorii rap dávají naprostý smysl a potěšily nejednoho hudebního nadšence.

V kategorii rap jsou nominovaní MC Gey s albem O Tatínkovi, Který Usnul, Smack a Huclberry s albem End 2 End a jako poslední Yzomandias s albem Yzomandias II: Zpátky Na Svoji Planetu. Všechna alba jsou zdařilá, největším favoritem je, pro mnohé překvapivě, deska MC Geye. Může překvapit, že nejsou nominovaní zmiňovaní Viktor Sheen nebo Calin, oni jsou nominovaní v jiných kategoriích a tak dává smysl, že šanci na sošku anděla mají i jiní umělci.

Je vhodné také vyzdvihnout kategorii videoklip roku, ve kterém je nominovaná Annet X a Nobodylisten za skladbu Vrstvy. Celé společné album Koukej se mnou je povedené a bylo jedním z největších překvapení předešlého roku. Dále je nominovaný alternativní hudebník Dné s videoklipem ke skladbě Traps In My Feed, na kterém spolupracoval s FVLCRVM. Uspět může také vítěz minulého roku, skupina Bert & Friends, se skladbou Night Rider.

Ceny Anděl se tak postupně stávají relevantní i pro mladší publikum, které je dříve ignorovalo. „Je to naprostá bomba. Ještě před pár lety by se nikdo z nich nemohl umístit v hlavních kategoriích, teď to konečně jde. Jsem fakt zvědavý,“ myslí si student z Prahy a podobných názorů přibývá.

Slavnostní předávání cen se uskuteční 30. března v pražské hale O2 Universum. Večerem provedou moderátoři Ivana „Fancy“ Kulhánková a Honza Dědek. Vstupenky na akci jsou stále dostupné v sítích Ticketmaster a Ticketportal.