Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

Marek Valášek alias Datel se prý bojí vycházet ven, aby nebyl focen ve značkovém oblečení. Na své sítě ho bez problému sdílí. | foto: instagram.com

Kolik dostal Datel za Clash of the Stars? Žádných 90 tisíc, ale 2,3 milionu

Organizace Clash of the Stars poskytla soudu dokumenty, které by měly dokazovat, kolik peněz dostal Marek Valášek, respektive jeho zástupci, za zápasy a aktivity spojené s Clash of the Stars. Influencer opakovaně říkal, že za zápasy má dohromady 90 tisíc korun. Smlouvy uzavřené s jeho zástupci mají hodnotu přes dva miliony korun.
  16:00

Kolik dostal Marek Valášek alias Datel za zápasy v Clash of the Stars? Otázka, která dlouhé měsíce zajímá nejen fanoušky a sledující známého influencera, který se potýká s finančnímu problémy, ale i insolvenční soud, který se jeho případem zabývá.

Šéf organizace Clash of the Stars Tomáš Linh Le Sy teď soudu zaslal veškeré dokumenty a smlouvy, které byly ohledně Valáškova působení v organizace uzavřené. Důležité je říct, že žádná mezi Clash of the Stars a samotným Valáškem neexistuje. Smlouvy, které řeší jeho osobu, jeho účast na večerech, propagaci organizace a podobně, uzavřela organizace se společnostmi Alium Life s.r.o. a BrickCon s.r.o., za které všechny faktury vystavoval jejich jednatel Tomáš Hájíček. Společnost BrickCon s.r.o. je zároveň firmou, ve které je Valášek oficiálně zaměstnaný.

Je tak teoreticky možné, že Valášek peníze, které jsou předmětem smlouvy, neviděl a dostal devadesát tisíc korun, o kterých sám u soudu mluvil. Jak pak v odvolání proti zrušení oddlužení píše Valáškův právník, on zatím peníze nedostal a mají je zmíněné společnosti.

O jakých částkách se tedy bavíme? Jde o řádově mnohem vyšší výdělky, než je oněch opakovaně zmiňovaných devadesát tisíc korun. Smlouva s nejnižší hodnotou má vystavenou fakturu na padesát tisíc korun, ta nejhodnotnější pak 426 tisíc korun, respektive 516 tisíc korun po zahrnutí DPH.

Doložených smluv je celkem šest a všechny mají víceméně podobný obsah. Obsahem jednotlivých zakázek je víceméně pouze marketingová činnost a influencer marketing, který má propagovat Clash of the Stars a účast na něm.

Když všechny smlouvy a jejich hodnoty sečteme dohromady, tak byly podepsané na částku ve výši 2 064 575 korun. Vzhledem k tomu, že do částek ve fakturách promlouvalo i DPH, tak faktury navázané na smlouvy byly vystaveny na 2 336 472 korun. První smlouva však byla uzavřena v eurech, konkrétně šlo o tři tisíce euro. Pro potřeby sečtení redakce Antiyoutuber.cz operovala se současným kurzem, je tak možné, že se reálná částka drobně liší.

Je velice pravděpodobné, že část z příjmů si zmíněné společnosti vzali za zastupování pro sebe, dokonce je možné i to, že Valáškovi skutečně vyplatili devadesát tisíc korun, tedy částku, o které sám influencer mluvil. Pokud tomu tak je, jedná se o zastupování poměrně nevýhodné. 2,3 milionu korun je shodou okolností nejen fakturovaná částka Valáškovými zástupci společnosti Clash of the Stars, ale zároveň i výše pohledávek přihlášených do jeho insolvenčního řízení.

Ze zprávy, kterou k fakturám přiložil Tomáš Linh Le Sy, není přímo zřejmé, že všechny smlouvy jsou uzavřeny konkrétně pouze pro osobu Valáška. Píše totiž, že zmíněné společnosti zajišťují influencery/bojovníky, mimo jiné tedy pana Valáška. Soud však prostřednictvím soudkyně Naděždy Křivánkové žádal o údaje navázané právě na Valáška, dá se tak předpokládat, že jde o smlouvy s ním spojené. Další vývoj celého případu pro vás budeme sledovat.